Huhtikuu tuo tulvat tullessaan – Näin helposti voit seurata tulvavaroituksia ja lähiseutusi vedenkorkeuden vaihteluja

Tulvien synty vaatii useita tekijöitä kuten runsasta lumimäärää ja reippaita vesisateita, jolloin sulaminen on nopeaa. Varsinkin jokitulvien syntyyn sään vaikutus on suuri.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tulvien synty vaatii useita tekijöitä kuten runsasta lumimäärää ja reippaita vesisateita, jolloin sulaminen on nopeaa. Varsinkin jokitulvien syntyyn sään vaikutus on suuri.
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Lauhaa maaliskuuta seuraa huhtikuun alussa kuiva ja korkeapaineinen sää. Lumet sulavat tällä hetkellä tasaisesti aurinkoisten päivien ja yöpakkasten ansiosta.

Suuria tulvia ja ongelmia ilmenee, jos kevät jatkuu kylmänä pitkään ja toukokuussa lämpötilat nousevat nopeasti.

”Jos tulee hyvin lämmin virtaus ja vesisateita, saattavat lumet ruveta sulamaan urakalla. Nyt sulaminen näyttää tasaisemmalta”, päivystävä meteorologi Hannu Valta toteaa.

Sulamisvedet näkyvät jo

Sulamisvedet ovat jo nostaneet pienten ja matalien jokien sekä järvien vedenpintojen korkeutta Etelä-Suomessa.

”Vielä ei ole tullut tietoon mitään vahinkoja. Hyvä asia on se, että isot järvet saadaan nyt aika hyvin täyteen viime vuoden kuivan kesän ja syksyn jälkeen”, kertoo Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Pohjavedet kiittävät

Sulamisvedet täyttävät myös pohjavesivarantoja. Järvien ja pohjavesien tilanne onkin jo parantunut Etelä- ja Länsi-Suomessa, mikä näkyy esimerkiksi viime kesänä kuivuneiden kaivojen täyttymisenä.

Maaliskuu oli Suomessa keskimääräistä sateisempi, mutta Keski-Suomessa ja esimerkiksi Jyväskylässä sateen määrä oli tavanomaista pienempi.

Järvien pinnat ja pohjavedet ovat alhaalla ja jäävät lumen sulamisen jälkeenkin todennäköisesti vähän alle keskimääräisen arvon.

”Lunta on normaali määrä, mutta se ei riitä kompensoimaan viime kesän kuivuutta. Sadetta kaivattaisiin Keski-Suomeen”, Vehviläinen toteaa.

Maaliskuussa kuukauden sademäärä oli jopa poikkeuksellisen suuri paikoittain idässä ja pohjoisessa. Esimerkiksi Sodankylän Tähtelässä mitattiin aseman yli 100-vuotisen havaintohistorian suurin maaliskuun sademäärä, 66,6 millimetriä.

Puolangan Paljakassa mitattiin kuukauden suurin sademäärä, joka oli 85,3 millimetriä. Utsjoen Kevolla satoi vähiten.

Pohjois-Suomi tulvii huhtikuussa

Kymenlaaksossa lunta on tullut tänä vuonna tavanomaista enemmän. Maalis-huhtikuun vaihteessa lumensyvyydet olivat kuitenkin suuressa osassa maata tavanomaista pienempiä ja etelä- ja länsirannikon tuntumassa on monin paikoin jo lumetonta.

Idässä ja pohjoisessa on paljon lunta, noin puolesta metristä metriin, mutta idässä suuret järvialtaat tulvivat harvoin haitallisesti.

Lapissa sen sijaan jokitulvat ovat tavallisia.

”Huhtikuun puolenvälin jälkeen tulvii Pohjois-Pohjanmaalla ja sen jälkeen Lapissa. Siellä on vielä kaikki lumet ja jäät tallella, eli voi tulla isompikin tulva. Tulvat riippuvat säästä varsinkin jokien osalta”, Vehviläinen lisää.

Kevään tulvavaroituksia sekä ennusteita järvien ja jokien vedenkorkeudesta voi seurata Tulvakeskuksen kartalta.

X