Huhut kirkonpolttajista saivat Seinäjoen sekaisin 1990-luvulla – Provinssirockissa esiintynyt Ozzy Osbourne paljasti takapuolensa uskovaisille

Uskovaiset siunasivat festivaalialueen ja jahtasivat Black Sabbath -yhtyettä kolmemetrisen ristin kera Provinssirockissa vuonna 1998.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ozzy Osbourne ja Black Sabbath esiintyivät Provinssirockissa vuonna 1998.

Uskovaiset siunasivat festivaalialueen ja jahtasivat Black Sabbath -yhtyettä kolmemetrisen ristin kera Provinssirockissa vuonna 1998.
(Päivitetty: )
Teksti:
Lotta Sillanmäki

Provinssi 2018 piti poliisin kiireisenä Seinäjoella kesäkuun viimeisenä viikonloppuna. Hälytystehtäviä oli 225, eli kolmannes enemmän kuin tavallisena viikonloppuna. Poliisin tehostetussa valvonnassa tuli ilmi lähes sata huumausainerikosta, uutisoi Ilkka.

Kaksikymmentä vuotta sitten perinteisellä festivaalilla tarvittiin poliisivoimien apua hieman erikoisemman syyn vuoksi.

Seinäjoella pelättiin vuonna 1998, että festarikävijät aikoisivat polttaa kirkon, ja uskovaiset hankaloittivat Black Sabbath -yhtyeen vierailua Suomessa.

Juha Koivisto oli ensimmäisen kerran järjestämässä Provinssirockia vuonna 1994 ja toimi festivaalin promoottorina vuosina 1996–2014.

Hän kertoo, mistä uskovaisten pelot saivat alkunsa.

”Niihin aikoihin Norjasta kantautui uutisia, joiden mukaan black metal -yhtyeet olisivat aiheuttaneet vahinkoa ja jopa polttaneet kirkkoja. Suomessakin oli joku satanistinen paloittelumurha, mutta en muista, ajoittuiko se juuri samaan aikaan.”

Hyvinkäällä todella tapahtui samana vuonna paloittelusurma, joka on yhdistetty saatananpalvontaan. Murha tehtiin kuitenkin vasta puoli vuotta festivaalin jälkeen, marraskuussa 1998.

”Joka tapauksessa Norjan kirkonpolttotapaukset olivat näihin aikoihin ja pelättiin, että se leviää Suomeenkin. Siinä mielessä peloille oli olemassa jotain todellisuuspohjaa.”

Saatananpalvontakohu toi helluntailaisten mielenosoituksen festivaaleille

Pelot kohdistuivat etenkin Black Sabbath -yhtyeeseen ja sen keulahamoon Ozzy Osbourneen, joka oli yksi festivaalin pääesiintyjistä. Uskovaisten mukaan yhtye edusti satanisteja viehättävää musiikkia. Yksi pelkojen lietsojista oli todennäköisesti helluntailainen saarnaaja Leo Meller.

Provinssirockin järjestäjille kerrottiin, että 6.6. olisi jonkinlainen satanistien juhlapäivä. Festivaali oli lähellä tätä ajankohtaa.

”Koko tähän episodiin liittyi paljon kummallisia käänteitä, jotka nykypäivänä tuntuvat hyvin vierailta.”

Festivaaleille saatananpalvontakohu näkyi siten, että helluntailaisilla oli todella suuri mielenosoitus tapahtuman aikana.

”Tapahtuman rakentamisen aikaan uskovaiset halusivat jopa tulla siunaamaan festivaalialueen, jotta siellä ei tapahtuisi mitään pahaa. Myös paikkakunnan kirkoille oli festivaaliviikonloppuna erikseen järjestetty vartiointia”, Koivisto muistelee.

Vartijat takasivat hotellissa artistien turvallisuuden

Seinäjoen elävän musiikin yhdistyksen (Selmu ry) 20-vuotisjuhlajulkaisussa kerrotaan, että Black Sabbath saapui yöllä Rengonharjun lentokentälle. Siellä kaikki sujui vielä rauhallisesti, mutta hotellille saapuessaan yhtye kohtasi poikkeuksellisen yllätyksen.

”Tapahtumat kulminoituivat siihen, että uskovaisia oli samassa hotellissa, jossa majoitimme ulkomaisia vieraita”, Juha Koivisto kertoo.

Helluntailaiset pyrkivät äänekkäästi artistien huoneisiin. Selmun julkaisun mukaan uskovaisten oli tarkoitus rukoilla yhdessä Ozzyn kanssa ja saada laulaja katumaan lukuisia syntejään.

”Jouduimme laittamaan vartijat hotellin käytäville, jotta pystyimme takaamaan artistien turvallisuuden.”

Seuraavana aamuna uskovaisten määrä oli tuplaantunut. Järjestäjät olivat kuitenkin yön aikana keksineet ratkaisun tilanteeseen. He turvautuivat James Bond -elokuvista tuttuun harhautuskeinoon.

Festivaalialueelle siirryttiin kahdessa ryhmässä. Hotellin edestä lähti kaksi bussia ja pikkubussi poliisiauton turvaamana. Näillä kulkuneuvoilla matkasi Black Sabbathin kiertueen henkilökuntaa ja festivaalin järjestäjiä.

Sharon ja Kelly Osbourne Selmu ry:n 20-vuotisjuhlajulkaisu

Selmun 20-vuotisjuhlajulkaisussa kerrotaan Provinssirockin erikoisista käänteistä vuonna 1998. Sharon ja Kelly Osbourne eivät olleet ennen kokeneet mitään vastaavaa. © Selmu ry

”Kiss my ass”, huusi Ozzy ja pyllisti uskovaisille

Ozzy sen sijaan lähti kohti festivaalialuetta Sharon-vaimonsa ja yhtyeensä kanssa hotellin pohjakerroksesta kahdella pikkubussilla. He ehtivät valesaattueen edelle, joten hotellin päässä harhautus onnistui.

Päälavan taakse johtavalla tiellä odotti kuitenkin uusi yllätys. Tienvarsi oli täynnä uskovaisia, joilla oli mukanaan kylttejä ja puusta tehty kolmemetrinen risti.

”Esiintymisen jälkeen uskovaisryhmä seurasi Black Sabbath yhtyeen autosaattuetta paikalliselle pienlentokentälle”, Koivisto kertoo.

Lentokoneeseen nousua säesti helluntailaisten megafonista kaikuva uskonsanoma.

”Juuri ennen koneeseen astumista Ozzy Osbourne näytti uskovaisille omaa hanuriaan.”

Lopuksi Black Sabbathin solisti vielä läimäytti takapuoltaan ja huusi ”Kiss my Ass!” pyllistäessään tapahtumia seuranneelle joukolle.

Yliampuva reaktio meni pahasti metsään

Myös suomalainen yhtye HIM sai osansa saatananpalvontaan liittyvistä huhuista. Jopa Poliisi-tv päätyi tutkimaan Ville Valon yhteyttä saatananpalvojiin. Juttu löytyy Ylen elävästä arkistosta.

”Tällaiset ilmiöt olivat olleet jonkin verran pinnalla jo aiempina vuosina, mutta tuolloin uskovaisten reaktio sai aivan kohtuuttomat mittasuhteet. Jälkeenpäin kun ajattelee, niin eihän Black Sabbathilla edes ollut mitään yhteyttä tähän Norjasta kantautuneeseen Black Metal -ilmiöön ja kirkonpolttajiin.”

Provinssirockin järjestäjilla oli käsitys, että Ozzy on luonteeltaan leppoisa kaveri eikä mikään mustan metallin lähettiläs.

”Toki hänen lempinimensä on ollut Prince of Darkness, mutta se on ehkä enemmän kieli poskessa annettu.”

Juha Koivisto muistelee, että artisti jopa toivotti Jumalan siunausta useamman kerran välispiikeissään sanoilla ”God bless you”.

”Uskovaisilta taisi jäädä kokonaan huomaamatta, että samana vuonna festivaaleilla esiintyi myös norjalainen Dimmu Borgir, joka on paljon lähempänä tätä Black Metal -suuntausta, kuin Black Sabbath tai HIM, joihin uskovaisten mielenosoitus tuntui kohdistuvan. Kohde ja reaktio ampuivat aika pahasti ohi ja yli.”

Ozzylla oli mukanaan myös vaimo Sharon ja tytär Kelly.

”He antoivat ymmärtää, että tällaista ei ole aiemmin tapahtunut missään ja pitivät sitä hyvin erikoislaatuisena, vaikka heilläkin oli jo paljon kilometrejä ja keikkoja takanaan.”

Koivisto toteaa, että Kelly Osbournelle jäi kuitenkin ihan hyvä mielikuva Seinäjoesta, kun kaupungista löytyi hänelle sopivaa ruokaa – Mc Donaldsista.

Musiikista etsittiin piilomerkityksiä

Maailma on muuttunut paljon 20 vuodessa.

”Se taisi olla viimeisiä tapauksia, kun vielä ajateltiin, että rock-musiikki on jollain tavalla vaarallista. Tuollaista polemiikkia oli 80-luvulla aika paljon. Uskovaiset esimerkiksi kuuntelivat levyjä väärinpäin ja etsivät niistä jotain piilomerkityksiä. Jotkut myös uskoivat KISS -yhtyeen nimen tulevan sanoista ”Kids in Satans service” (lapset saatanan palveluksessa).”

Vaikka uskovaisten mellakoinnissa vuonna 1998 oli paljon koomisia piirteitä, Provinssirockin järjestäjät ottivat asian vakavasti.

”Black Sabbath oli yksi suurimmista yhtyeistä, joita meille sen aikaisille järjestäjille oli siihen mennessä tullut. Festivaalin järjestäjille on kunnia-asia, että artistit saa hyvää kohtelua, kaikki toimii ja heille jää hyvä mielikuva tapahtumasta.”

”Alkusäpsähdyksen jälkeen kaikki meni ihan hyvin, vaikka emme osanneet varautua tällaiseen etukäteen.”

Juha Koivisto siirtyi promoottorin työstä muihin tehtäviin vuonna 2014. Tällä hetkellä hän toimii Pirkkalan kunnan kulttuurikoordinaattorina.

Provinssi ei ole kuitenkaan jäänyt kokonaan historiaan, vaan Koivisto vietti viime viikonlopunkin festivaaleilla.

”Kävijän rooli on paljon mukavampi. Festareilla on kiva nähdä vanhoja tuttuja.”

X