”Huimaus säikäytti – Hutera olo jatkui koko päivän”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Niclas Mäkelä / Otavamedia
"Huimauskohtausten syystä sain hyviä arvauksia kavereilta ja lisäosviittaa internetistä. Löysin tietoa Seuran verkkosivuilta", kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Aamukuudelta 1-vuotiaan tyttäreni huoneesta kuului sen verran voimakasta ääntelyä, että itsellenikin koitti aika nousta ylös. Nostin hänet sängystä ja kannoin portaat alas alakertaan. Kun kyykistyin laskeakseni hänet hetkeksi lattialle, tunsin kuinka maailma silmissäni alkoi pyöriä. Jouduin ottamaan tukea kädellä lattiasta. Ajattelin, että hetkellinen huimaus johtui vain aamupöpperöstä.

Aamuhuimaus toistui

Hieman myöhemmin, kun valmistauduin työpäivään kylpyhuoneen peilin edessä, se iski uudelleen. Kumarassa asennossa pyörintä alkoi edellistä voimakkaammin ja horjahdin kylpyhuoneen kaapistoa päin.

Säikäyttävän kokemuksen vuoksi oli istuttava hetkeksi alas. Pian huimaus helpotti, mutta olo oli hutera koko päivän ajan. Huomasin luontaisesti vältteleväni asentoja, joissa tunnistin aamuhuimauksen alkaneen.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus

Huimauskohtausten syystä sain hyviä arvauksia kavereilta ja lisäosviittaa internetistä. Löysin tietoa Seuran verkkosivuilta, jossa osa Kotilääkäri-lehden terveysjutuista julkaistaan.

Olin ollut huimausta edeltäneenä iltana kuntosalilla, jossa tein hartioihin ja niskaan vaikuttaneita liikkeitä.

Taustalla voivat olla syyt myös sisäkorvassa. Yleisintä on hyvänlaatuinen asentohuimaus, jota on kaikista huimauspotilaista noin 20 prosentilla.

Huimaus säikäytti – lääkärin diagnoosi helpotti

Vaikka huimaus oli aluksi pelästyttänyt, tarjosi lisätieto sen erilaisista syistä ja yleisyydestä lopulta helpotusta. Koska hutera olo tuntui vielä seuraavinakin päivinä ja edessä oli matkalle lähtö, päätin varmuuden vuoksi käydä lääkärissä.

Hän päätyi samaan arvioon kuin verkkoartikkeli: hyvänlaatuinen asentohuimaus. Samalla sain liikeohjeet, miten saisin tasapainoelimen kiteet jälleen oikeaan asentoon.

Hakukone Googlen avulla voi löytää sairauksista monenlaista tietoa. Kotilääkärin luotettavat faktatiedot löytyvät Seuran sivujen alta ja niistä tullaan tekemään entistä kattavampia.

Lopullisen diagnoosin tekee silti aina lääkäri.

Lue myös: Kärsitkö huimauksesta? Tästä syystä tasapaino voi pettää flunssan ja korvatulehduksen seurauksena

Huimaus voi johtua monista syistä.

Huimaus voi johtua monista syistä. © iStock

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X