Huippuravuri Välähdys on valmiina Kuninkuusraveihin – ”Sen verran testosteronia, että raikulipoika näkyy ja kuuluu”

Seura seurasi, miten persoonallisena tunnettu kotkalainen ori Välähdys valmistautui kolmansiin Kuninkuusraveihinsa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vauhtiravuri Välähdys ottaa kierroksia myös kotitarhassaan. Elli ja Ville Korjus seuraavat oriin kirmailua hieman kauempaa.

Seura seurasi, miten persoonallisena tunnettu kotkalainen ori Välähdys valmistautui kolmansiin Kuninkuusraveihinsa.
Teksti:
Ville Vanhala

Tietääköhän ori, että se on painonsa arvoinen kultaa?

Ori työntää päätään karsinansa luukusta ulos ja nyökkäilee. Se kallistaa päätään ja vetää huulensa taakse. Ilme näyttää irvistykseltä, kunnes ori avaa suunsa.

Se onkin haukotus.

Ehkä hevoselle on yhdentekevää, miten se menestyy kaviouralla? Ainakin nyt se näyttää arvostavan enemmän kaukaloon saamiaan heiniä.

Oriin turpa tuhahtelee. Tallissa alkaa käydä rouske.

Kotkan Tavastilassa, Ylänummen hevostilalla elävä Välähdys on tällä hetkellä yksi menestyneimmistä suomenhevosravureista. Välähdys on startista nopea, se juoksee usein keulassa ja tulee usein myös ensimmäisenä maaliin.

Heinäkuun viimeisenä lauantaina Välähdys kaartaa Rovaniemen Mäntyvaaran raviradalla lähtöauton taakse.

Edessä on kauden tärkein kilpailu.

Voittajasta seppelöidään ravikuningas.

Karsinassaan haukotteleva Välähdys on kaviouralla väsymätön taistelija. © Juha Metso/Otavamedia

Juoksija ja kyytiläinen

Eletään kesäkuun alkua.

Välähdys suuntaa tallistaan taas kotitilan harjoitusradalle. Ville Korjus ajaa ensin suojatillaan pellon ympärillä kaksi lämmittelykierrosta, kiihdyttää vauhtia ja loivassa vastamäessä Välähdys pääsee täyteen raviinsa, kunnes Korjus kiristää ohjaksia ja oriin vauhti laantuu taas hölkäksi.

”Kilpailukaudella hevosen kuntoa viimeistellään intervalliharjoituksilla. Pohjakunto on ajettu jo talven aikana”, Korjus kertoo.

Hän laskeskelee ajaneensa Välähdyksellä kotitilansa kahden ja puolen kilometrin pituisen harjoitusradan ympäri kaikkiaan noin 16 000 kertaa.

”Hevonen on joutunut juoksemaan ja minä olen saanut vain istua”, Korjus naurahtaa.

Viime vuonna Välähdys ei ollut Kuninkuusraveissa vielä aivan parhaimmillaan, vaan ori ravasi huikeimmat voittojuoksunsa vasta loppukesästä.

Kuluvan kesän kilpailujen perusteella Välähdyksen kunto on nyt nousussa.

”Hevosen pitäisi saavuttaa huipputasonsa Kuninkuusraveihin mennessä.”

Ville Korjus on valmentanut Välähdyksen varsasta huippuravuriksi. © Juha Metso/Otavamedia

Legendojen areena

Kuninkuusravit ovat Suomen suurin ravitapahtuma. Viime vuonna niitä seurasi Espoon Vermossa kahden päivän aikana reilut 55 000 katsojaa. Totoa Vermon Kuninkuusraveissa pelattiin yli kuudella miljoonalla eurolla.

Suomessa on kilpailtu ravikuninkuudesta vuodesta 1924 lähtien. Ensin tammat ja oriit ravasivat samassa sarjassa, kunnes vuonna 1948 tammoista alettiin kruunata ravikuningattaria ja oreista kuninkaita.

Kuninkuusravien kunniataulu on ravikansalle sielua hivelevää luettavaa: Ero-Lohko, Vieteri, Vekseli ja viisinkertainen kuningas Viesker, joka on myös Välähdyksen isä.

Ainoastaan mäntsäläläinen Pentti Savolainen on voittanut samoissa mittelöissä sekä kuninkaan että kuningattaren seppeleen, kun Vekseli ja Vekkuliina lunastivat kruununsa Joensuussa vuonna 1984.

Kuninkuusravit synnyttävät legendoja.

Esimerkiksi Kaarlo Partanen tunnettiin nimellä ”Kausalan Cassius,” koska hän oli puheissaan miltei nyrkkeilijä Cassius Clayn (myöh. Muhammed Ali) veroinen rehvastelija.

Partanen oli myös puheidensa mittainen mies. Hän ajoi Ero-Lohkolla ja Vieterillä yhteensä peräti yhdeksän kuninkuutta.

Jokainen raviohjastaja, -valmentaja ja suomenhevosenomistaja haaveilee siitä, että pääsisi joskus edes osallistumaan Kuninkuusraveihin.

Ville Korjuksen haave toteutui, kun hän ohjasti Välähdyksen Kuninkuusravien esittelyyn Turun Metsämäen raviradalla vuonna 2016.

Välähdys voitti yhden osalähdön ja sijoittui kokonaiskilpailussa viidenneksi.

Viime vuonna Välähdys ravasi Vermossa kolmanneksi.

Korjuksen vielä suurempi haave saattaa toteutua Rovaniemellä. Välähdys on yksi kuninkuuskilpailun ennakkosuosikeista.

Sama tahti on hevosen ja miehen askelten. © Juha Metso/otavamedia

Vaihdokki voittoputkessa

Hevosenkengät kilahtelevat betonilattiaan, kun Välähdys nostelee etujalkojaan tallin käytävällä. Ville Korjus ujuttaa kuolaimet hevosen suuhun, nostaa suitsien otsahihnan korvien yli ja alkaa asettaa valjaita oriin selkään.

Välähdyksen pää kääntyilee ja etujalat rummuttavat yhä lattiaa. Hevonen on seisoessaankin jatkuvassa liikkeessä.

Silmät kääntyilevät.

Katseet ovat välähdyksiä.

Välähdys syntyi elimäkeläisen Arto Niemisen talliin vuonna 2009. Kun varsa oli vuoden ikäinen, se muutti Kotkan Tavastilaan.

”Annoin vaihdossa ponin ja pienen summan rahaa”, Korjus muistelee.

Nykyään Välähdyksen omistavat Korjuksen lisäksi hänen poikansa Samuli ja kotkalainen Teija Majander.

Välähdyksen kilpailu-ura oli katketa jo ennen kuin se ehti radoille. Ori tempautui kotipihallaan irti riimunvarresta, juoksi talliin ja kaatuessaan lattialle se löi etupolvensa karsinan terävään kulmaan. Ammottavan avohaavan lisäksi jalasta ei kuitenkaan löytynyt vakavia vammoja. Hevonen joutui lepäämään karsinassaan liki kuukauden päivät ennen kuin se päästettiin laitumelle.

Kun Välähdys nelivuotiaana kilpaili ensimmäisen kerran, se myös otti ensimmäisen voittonsa. Sen jälkeen niitä on kertynyt 60 startista 35. Viime kesänä Välähdys vei nimiinsä Pohjoismaiden mestaruuden ja kansainvälisen Nordic King -kilpailun.

Palkintorahoja Välähdyksen tilille on kertynyt reilut 300 000 euroa.

Hevonen hyökkää tallinovesta ulos, kun riimunvarret irrotetaan seinään kiinnitetyistä metallilenkeistä. Ville Korjus loikkaa vauhdissa kärryille ja valjakko vilistää pihan poikki.

Pellonlaidan harjoitusradalle päästyään Välähdys nostaa päätään. Hevosen harja hulmahtaa, korvat vipattavat ja sieraimet värisevät.

Hirnahdus kiirii metsänreunaan.

Välähdys on valmiina juoksuun.

Tuulennopea Välähdys on usein johtanut lähtöään startista maaliin saakka. Välähdys vilistää Elli ja Ville Korjuksen ympärillä villin tanssin. © Juha Metso/otavamedia

Äitipuoli aamutallissa

Välähdyksellä on hurjan pojan maine. Kilpailupaikoilla ori hörisee ja hirnahtelee. Se saattaa potkia valjastuskatoksen seinää, teutaroida taikka talutettaessa ponkaista takajaloilleen korskumaan.

Ville Korjuksen mukaan ori ei ole kuitenkaan edes yrittänyt purra tai potkaista ihmistä.

”Välähdyksessä on testosteronia sen verran, että se näkyy ja kuuluu. Raikulipojan luonnetta ei ole yritetty lannistaa, vaan se saa olla sellainen, millaiseksi se on syntynyt.”

Käytännössä Välähdystä käsittelee Ville Korjuksen lisäksi ainoastaan hänen vaimonsa Hanna, joka toimii hevosen hoitajana.

Hän kertoo Välähdyksen aluksi lymyilleen karsinansa hämärässä ja mulkoilleen häntä epäluuloisena.

”Pidimme kumpikin toisiamme hieman outoina. Ehkä hevonen oli myös hämmentynyt, kun isännän sijasta talliin tuli äitipuoli”, Hanna Korjus naurahtaa.

Kahden ratakierroksen jälkeen Välähdys ei ole edes hikinen. Ori ei puuskuta, vaan kiskoo kohti radan reunaa ja kurkottaa kaulaansa kunnes ylettää nyhtämään hampaillaan heiniä suuhunsa.

Kun Välähdys nostaa päätään, sen suupielissä kuplii vihreää vaahtoa.

Kiihkoa nahkapukilla

Tallin ovi avautuu kello 4.15. Pilvinen aamu on hämärä. Ville Korjuksen käsi löytää katsomattakin katkaisijan tallin ovenpielestä. Pitkät lamput sirisevät hetken himmeinä ennen kuin syttyvät täyteen valoonsa.

Ville Korjus taluttaa Ylänummen hevostilan neljä muuta hevosta tarhoihin ja Välähdyksen uuteen, valkoiseen kuljetuskoppiin.

Välähdys on käynyt vajaan vuoden ajan Loviisassa Sundsvikin oriasemalla hyppäämässä nahkaisen, hevosenmallisen ”pukin” päälle.

Oriin spermalla on keinosiemennetty kuluvan vuoden aikana 80 tammaa, ja Välähdykselle on jo syntynyt ensimmäiset jälkeläiset.

Muutaman vuoden kuluttua nähdään, kasvaako varsoista isänsä veroisia ravureita.

Kun Välähdys palaa kotitallilleen, sen silmäkulmassa on haava. Intoa puhkunut ori oli ennen ”pukille” hyppyään noussut takajaloilleen ja lyönyt päänsä oven yläkarmiin.

Naarmu ei ole vaarallinen, ja Korjus kehuu oriaseman hyvää palvelua.

”Siellä sahattiin ovea puoli metriä korkeammaksi, ettei vahinko pääse toistumaan.”

Laitumelle päästyään Välähdys vetäytyy omiin oloihinsa, työntää turpansa vihreään heinään ja alkaa rouskuttaa.

Oriille on tullut ”pukilla” huhkiessa nälkä.

Laukkoja ja voittoja

Kauden avausstartissaan huhtikuussa Välähdys sortui lähtölaukalle eikä ehtinyt enää kilpailemaan kärkisijoituksista.

”En ollut huolissani, koska hevonen ravasi rennosti. Välähdyksellä riitti vauhtia eikä se ollut maalissa edes väsynyt”, Ville Korjus kertoo.

Laukkoja on tullut senkin jälkeen, mutta Välähdys on joko voittanut lähtönsä tai sijoittunut toiseksi. Sen edellä on ollut ainoastaan Välähdyksen tavoin yhdeksänvuotias, voitosta voittoon ravannut Costello. Se lienee kuninkuuskisan suurin ennakkosuosikki. Rovaniemellä ravaa myös viime kesänä toisen kerran ravikuninkaaksi kruunattu, jo 15-vuotias voimaori Köppinen.

Kuninkuusraveissa ravataan lauantaina yksi ja sunnuntaina kaksi lähtöä. Kuninkaallisiksi korotetaan nopeimman yhteisajan saavuttaneet valjakot.

Huipputasolla kilpailu on tasaista ja voittaja on ratkennut usein vasta viimeisellä yli kolmen kilometrin maratonmatkalla.

Ylänummen hevostilan varustenurkkauksen lokerikosta löytyy kevyitä, alumiinista valmistettuja, raskaampia teräksisiä ja leveällä muovipohjalla päällystettyjä hevosenkenkiä.

Oikein valitulla kengityksellä Välähdys saattaa olla vielä muutamaa sekunnin kymmenystä nopeampi.

”Jos olemme kahden lähdön jälkeen kärkitaistossa, maratonmatkan kiriherkkyyttä voisi ehkä lisätä jättämällä takakavioista kengät pois.”

Tarhassa voi ottaa myös rennosti. Välähdys piehtaroi selkänahastaan kutinat pois. © Juha MEtso/otavamedia

Etukavio kopahtaa

Välähdys on taas voimissaan. Kun hevosta haetaan tarhasta, se teutaroi etujaloillaan ja poukkoilee riimunvarressa.

Sivuille vilkuillessaan ja höristessään ori näyttää ovelalta.

Onko sillä taas metkut mielessä vai onko se vain iloinen suomenhevonen?

Karsinaansa päästessään Välähdys kääntyilee hetken paikoillaan. Laudat tärähtävät, kun etukavio kopahtaa seinään.

Kaikille tuli selväksi, että ori on taas tallissa.

Ville Korjusta hieman arveluttaa edessä siintävä pitkä ajomatka Rovaniemelle.

”Välähdys ei ole kovin rauhallinen matkustaja. Se voi tuhlata voimiaan kuljetuskopissa kolistelemiseen.”

Ori nostaa päätään ja hörähtää aivan kuin se olisi ymmärtänyt, mitä siitä puhutaan.

Hevonen korskahtelee ja heiluttaa päätään. Sen silmissä on villi katse, jota tekee mieli väistää.

Jos Välähdys voittaa ravikuninkuuden, niin kuka saa pujotettua seppeleen sen kaulaan?

 

Suomen 87. kuninkuusravit kilpaillaan Rovaniemen Mäntyvaaran raviradalla 28.–29. heinäkuuta.

X