Huippusuositut hyttyskarkottimet loppuvat jälleen kaupoista kesken kiivaimman sääskisesongin – miten se on mahdollista?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Hyttysen pistot aiheuttavat monelle allergisen reaktion.
© iStock
Sesonkituotteiden menekkiä on haastavaa arvioida etukäteen. Silti jälleenmyyjien on tehtävä ennakkotilaukset maahantuojille jo edellisen vuoden aikana.

Suomeen hyttyskarkottimia ja -ansoja maahantuova Proviter Oy on myynyt muun muassa yhdysvaltalaisen Thermacell-merkin hyttyskarkottimet loppuun tältä kesältäTekniikka & Talous kertoo.

Thermacell-laitteiden suosio perustuu sekä tehokkuuteen että ympäristöystävällisyyteen. Laite lämmittää butaanikaasun avulla karkoteainetyynyä, josta höyrystyvä d-Alletriini karkottaa hyönteiset – mukaan lukien pirulliset hirvikärpäset – noin 20 neliömetrin alueelta.

Hyttyskarkottimet loppuivat kesken jo viime kesänä

Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo ketjun valmistautuneen hyttyskesään edellisvuotta paremmin, mutta siitä huolimatta Thermacell-merkin tuotteet ovat loppumaisillaan.

”Laitteet loppuivat kesken viime vuonna ja siitä oppineena tilasimme ennakkotilauksena kaksinkertaisen määrän.”

Rautiainen arvioi laitteita olevan jäljellä enää noin parisataa kappaletta ketjun 189 liikkeessä ympäri Suomea. Täyttöpakkauksia on jäljellä vielä muutama tuhat.

”Ajattelimme, että olisimme tänä vuonna pärjänneet ihan hyvin, eivätkä tuotteet olisi loppuneet kesken, mutta ei niitä tällä hetkellä enää hirveästi ole”, Mika Rautiainen lisää.

Myös S-ryhmä lisäsi tilausmääriään edellisvuodelta, mutta laitteet menivät kaupaksi ennätyksellisen hyvin ja loppuivat kesken kesän.

Sesonkituotteet aiheuttavat päänvaivaa kauppiaille

Sesonkituotteiden menekkiä on haastavaa arvioida etukäteen. Silti jälleenmyyjien on tehtävä ennakkotilaukset maahantuojille jo edellisen vuoden aikana.

”Arviointi on tällaisessa tilanteessa mahdottoman vaikeaa. Ihan hirveisiin riskeihin ei tietysti ole mahdollisuutta, että ihan täysin holtittomasti tilattaisiin, koska sesonki on kohtuullisen lyhyt ja tuotteita on sitten meillä varastossa vuoden ajan”, Rautiainen perustelee.

Useita sesonkituotteita valmistetaan ennakkoarvioiden mukaisesti, mikä on merkittävin syy siihen, ettei loppuunmyytyjä tuotteita saada täydennettyä kauppojen hyllyille nopeasti tai välttämättä edes saman sesongin aikana.

Mitä monimutkaisempi valmistusprosessi ja, mitä kauempana se tapahtuu, sitä pidempään tuotetta joutuu odottamaan.

Tänä kesänä Thermacell-laitteisiin ei ole enää tulossa täydennystä.

”Thermacell myi myös muissa Euroopan maissa niin hyvin, ettei maahantuoja saanut ostettua muiden maiden maahantuojilta lisää tähän kauteen. Tuotanto on Aasiassa eikä tehdas pysty toimittamaan ajoissa lisää”, piha- ja puutarhatuotteista vastaava SOK Vähittäiskaupan valikoimapäällikkö Merja Palander kertoo.

Mökkeilijät suosivat hyönteiskarkottimia

Erityisesti viime kesästä lähtien hyttyskarkotinlaitteita on myyty kasvavissa määrin ympäri Suomea.

Myynti painottuu erityisesti mökkipaikkakunnille, minkä lisäksi laitteita ostetaan jonkin verran kotipihoille, mutta kaupungeissa menekki on vähäisempää.

Merja Palanderin mukaan S-ryhmän liikkeissä Thermacellin loppuminen on näkynyt Ötökkä-sähköansan suosion kasvuna. Sähköansat sopivat Thermacellin tavoin pihapiiriin hillitsemään hyttysten määrää, vaikka toimintaperiaate onkin eri.

Perinteisiä hyttyskarkotteita myydään tavalliseen tapaan

Perinteisten hyttyskarkotteiden, kuten iholle levitettävien voiteiden ja suihkeiden, myyntiin Thermacell-laitteiden suosio ei ole vaikuttanut Rautiaisen mukaan ainakaan merkittävästi.

Tokmanni ei myy muita vastaavia tuotteita.

Karkotinlaitteiden ja iholle levitettävien karkotteiden myynnit vaikuttavat vain vähän toisiinsa, koska niiden käyttötarkoitus on usein erilainen. Laitteita käytetään pääasiassa paikoillaan ollessa ja suihkeita muuten luonnossa liikkuessa.

X