Oikea valaistus helpottaa arkea ja säästää silmiä – Näin sisustat ja huomioit eri tilojen valaistustarpeet

Jaa artikkeli
Pehmeä ja himmeä valaistus luo tunnelmaa illalla.
Pehmeä ja himmeä valaistus luo tunnelmaa illalla. © Philips
Iäkäs tarvitsee enemmän valoa kuin nuori nähdäkseen tarkasti. Useimpiin perinteisiin valaisimiin voi onneksi asentaa ledipolttimon, joka on jopa alkuperäistä kirkkaampi.

Mieti kunkin huoneen valaistustarpeet. Liian kirkas valo häikäisee ja suuret kirkkauserot rasittavat silmiä. Lukusopen ympäristöön tarvitaan hyvä yleisvalo, joka saadaan esimerkiksi ledipaneeleilla ja -nauhoilla.

Kirkas valaistus helpottaa siivoamista ja tarkkaa askartelua, mutta pehmeä ja himmeä valaistus luo tunnelmaa illalla. Harkitse ledivaloa, johon sisältyy kirkkauden ja värisävyn säätö.

Lampun kirkkaus eli valovirran voimakkuus ilmoitetaan luumeneina (lm). Perinteisen 60 watin hehkulampun kirkkaus on 710 luumenia. Yhtä kirkas hyvä ledi kuluttaa 8,5 wattia ja 100-wattisen hehkulampun veroinenkin vain 14 wattia. Laadukas ledi kestää vuosikausia.

Lämmin valkoinen sopii tunnelmavaloksi ja vaikkapa makuuhuoneeseen. Sen niin sanottu kelvin-luku on 2 700–3 000. Kylmempi 4 000 kelvinin sävy piristää, ja sitä kannattaa välttää ennen nukkumaan menoa. CRI-luku kertoo värintoiston laadun. Huonolaatuinen lamppu vääristää värejä ja luo epämiellyttävän tunnelman. CRI-luvun tulisi olla vähintään 80.

Ota kauppaan mukaan vanha polttimo. Mieti valon kirkkaus ja sävy eli luumenit ja kelvinit. Ota huomioon polttimon koko ja muoto, sillä mikä vain kantaan sopiva ei välttämättä mahdu valaisimeen. Wattimäärä ei saa ylittää valaisimen suurinta sallittua. Muista, että hehkulampuille ja halogeeneille tarkoitettu himmennin ei toimi useimpien ledien kanssa.

Piristy valolla

Torju kaamosmasennus kirkasvalolla, jonka voi himmentää tavalliseksi luku- ja työvaloksi. Tyylikäs kotimainen pöytävalaisin Innolux Valovoima on saatavana harmaana ja valkoisena.

Innolux Valovoima 245 e.

Innolux Valovoima 245 e. © verkkokauppa.com

Älyvalo yöpöydälle

Säädettävän lukuvalon, herätyskellon ja radion nokkela yhdistelmä herättää lempeästi ja kirkastuu aamulla kuin auringon sarastus ja auttaa illalla nukahtamaan.

Beurer WL75 maksaa noin 100 e.

Beurer WL75 maksaa noin 100 e.

Lue myös: Jatkuva väsymys, alavireinen ja vetämätön olo – Nämä Susan, 40, kaamosväsymyksen oireet helpottuivat kirkasvalolampun avulla

Led-valonauha tuo tasaista valoa

Keittiön työtasolle tai portaikkoon saa tasaisen ja häikäisemättömän valon ledinauhalla, joka maksaa tarvikkeineen 200–300 euroa. Kirkkaudelle ja värisävylle saa kätevät säätimet.

LED nauha

LED nauha © Pasi Pouri/Valokas.fi

Lukuvalo ja laturi

Kätevän pöytävalon Ikea Hektarin vaihdettava e14-polttimo antaa lukemiseen ja askarteluun sopivan valovirran. Samalla puhelin tai tabletti latautuu langattomasti tai usb-johdolla.

Ikea Hektar maksaa 60 e.

Ikea Hektar maksaa 60 e.

Led-paneeli kattoon

Valaise isokin huone tasaisesti ja häikäisemättä. Aseta tehokkaan led-plafondi Trio Lifestyle Osakan kirkkaus ja sävy tilanteeseen ja tunnelmaan sopivaksi kaukosäätimellä.

Led-plafondi Trio Lifestyle Osaka maksaa 114 e.

Led-plafondi Trio Lifestyle Osaka maksaa 114 e. © verkkokauppa.com

Automaattinen valo kytkeytyy hämärässä ja liikkeestä

Muuta varaston tai komeron tavallinen e27-valaisin automaattiseksi. Pakkasen sietävä led-polttimo Airam Radar syttyy automaattisesti, kun on hämärää ja lähistöllä liikutaan.

Airam Radar maksaa 20 e.

Airam Radar maksaa 20 e.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 1/21.

Lue myös: Miltä ikäihmisen asunnon pitäisi näyttää? Katso 4 niksiä senioriasumiseen – Tyylistä tinkimättä

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X