Hups, putosiko drone? Vakuutus kannattaa hankkia – tai lennättäjä korvaa kaiken

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Drone lentää rakennustyömaalla.
© ISTOCK
Dronen lennättäjän harteilla ovat yleensä sekä vastuu että korvausvelvollisuus. Yleisötapahtumissa lennättämisen säännöt saattavat olla hyvinkin tiukat.

Jos drone tipahtaa kesken lennon, ovat lennättäjän vaihtoehdot vähissä.

Vastuu ja vakuutukset ovat tapauskohtaisia, ja etukäteen kannattaakin selvittää, millaisesta välineestä oikein on kyse.

Ilman dronevakuutusta lennokin kanssa ei kannata riehua

Jos kyseessä on kauko-ohjattu ilma-alus, puhutaan ankarasta vastuusta, joka perustuu ilmailulakiin. Kun kyseessä onkin lennokki, vastuu määritellään vahingonkorvauslain perusteella.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ohjeistaa, että ilma-aluksen vakuutus tulee olla ilmailun vakuutusasetuksen mukainen.

Dronevakuutuksen yrityksille tarjoaa esimerkiksi vakuutusyhtiö If. Yksityishenkilölle vastaavan vakuutuksen hankkiminen on hankalampaa.

Suomen Ilmailuliittoon liittymällä jäsen saa vakuutuksen automaattisesti. Se kattaa myös tapaturmat, jotka lennättäjä ilman vakuutusta joutuu korvaamaan aina itse.

Muista pelisäännöt ennen dronen lennättäminen yleisön yllä

Vaikka dronen saattaakin bongata yleisötapahtumissa, niiden lennättämiseen ihmismassojen yllä liittyy kuitenkin rajoituksia, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Yleinen käsitys on se, että dronea saa lennättää vaikkapa pyöräilykilpailuissa, mikäli siihen on tapahtumajärjestäjän lupa. Kuitenkin liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ohjeistaa, että mikäli kyseessä on lennokki, ei sitä saisi lennättää yleisön yllä lainkaan.

Ohje ei koske kauko-ohjattua ilma-alusta, mutta ennen lennättämisen aloittamista kannattaa kuitenkin selvittää siihen liittyvät paino- ja lentokorkeusrajoitukset.

Mikäli lennättäjällä ei ole erillistä ilmatilanvarausta tai poikkeuslupaa, ei dronea saa yleensä lennättää 150 metriä korkeammalle.

X