HUS suosittelee maskia synnyttäjille – Pystyykö kukaan oikeasti synnyttämään maski päässä? ”Voi tulla tunne, että ei saa henkeä”

HUSin naistentautien ja synnytysten ylihoitaja Katja Koskinen ei osaa vastata, onko yksikään synnyttäjä noudattanut suositusta kirjaimellisesti ja käyttänyt maskia koko synnytyksen ajan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Synnyttäjille suositellaan nyt maskia. Voiko maski kasvoilla oikeasti olla läpi synnytyksen?

HUSin naistentautien ja synnytysten ylihoitaja Katja Koskinen ei osaa vastata, onko yksikään synnyttäjä noudattanut suositusta kirjaimellisesti ja käyttänyt maskia koko synnytyksen ajan.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

”Suosittelemme, että synnyttäjä käyttää kirurgista suu—nenäsuojusta koko sairaalassa olonsa ajan, jos se on voinnin puolesta mahdollista.”

Näin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ohjeistaa synnyttäjiä korona-aikana nettisivuillaan. Ohje koskee kaikkia sairaanhoitopiirin synnytyssairaaloita.

Suositus on yllättävä, sillä synnytyksen aikana naisen keho on kovan fyysisen rasituksen kohteena. Tiheät supistukset voimistavat hengitystä varsinkin ponnistusvaiheessa. Suosituksesta on käyty viime päivinä keskustelua keskustelupalstoilla.

Onko kukaan synnyttäjä oikeasti synnyttänyt korona-aikana suosituksenne mukaisesti maski päässä, niin että suu—nenäsuojus on pysynyt kasvoilla koko sairaalassaolon ajan jopa ponnistusvaiheessa?

”En osaa tuohon kysymykseen vastata. Osa synnyttäjistä haluaa itse käyttää maksia, mutta en osaa kyllä sanoa, onko käytetty koko synnytyksen ajan”, HUSin naistentautien ja synnytysten ylihoitaja Katja Koskinen sanoo.

Koskinen painottaa, että kyseessä on suositus, ei pakko.

Synnyttäjiä ei siis velvoiteta maskin käyttöön. Vain tukihenkilöillä eli esimerkiksi isillä on pakko olla maski naamallaan synnytyssairaalassa.

Katja Koskinen kertoo, että esimerkiksi synnytyksen käynnistyksen aikana maskin käyttö voi olla mahdollista, kun supistuksia ei vielä ole.

”Kun itse synnytys on käynnissä, se on usein sen verran fyysinen tapahtuma, että hengitys on tiiviimpää varsinkin ponnistusvaiheessa. Ei me siinä edellytetä maskin käyttöä, mutta sitten taas synnytyksen jälkeen, maskin käyttö synnytyssairaalassa on mahdollista.”

Mitä sitten tapahtuu, jos käyttää maskia äärimmäisen rasituksen aikana?

Ponnistaessa voi olla vaikea hengittää maski naamalla

Ylihoitaja Katja Koskinen kertoo, että on mahdollista pitää maskia naamallaan jopa ponnistusvaiheen aikana.

”On se mahdollista, mutta varmasti useimmat kokee sen hyvin epämiellyttävänä ja maski vaikeuttaa hengittämistä. Voi tulla tunne, että ei saa henkeä. Ei me edellytetä siinä kohtaa käyttämään maskia.”

Tästä huolimatta maskisuosituksessa suositellaan käyttämään maskia koko synnytyssairaalassa olon ajan, jos se vain on mahdollista.

Koskinen kertoo, että kätilöt osaavat ohjata synnyttäjiä ottamaan maskin pois kasvoiltaan, jos synnyttäjästä näkee, että tällä on maskin takia huono olo.

Jos maskisuositusta ei noudata, se ei ylihoitajan mukaan vaikuta hoitoon.

”Me ollaan velvollisia hoitamaan kaikki potilaat riippumatta siitä, käyttävätkö he maskia vai eivät. Ei ole niin, että saisi huonompaa hoitoa, jos ei käytä maskia”, Katja Koskinen sanoo.

Lue myös: Otitko aikoinaan alaselkääsi tatuoinnin? Näin se vaikuttaa synnytykseen ja leikkaukseen

HUS muutti Seuran puhelun jälkeen ohjeistusta, joka kuuluu nyt näin: 

”Synnyttäjillä maskin käyttö ei ole pakollista. Suosittelemme suu-nenäsuojaimen käyttöä, jos vointi sen sallii:

  • synnytyksen käynnistyksessä, kun supistuksia ei vielä ole
  • synnytyksen jälkeen synnyttäneiden osastolla.

Synnytyksen aikana suojusta ei tarvitse käyttää. Suojusta ei myöskään ole tarpeen käyttää nukkuessa.”

X