Huuhkajien kannattajayhdistyksen jäsenmäärä kolminkertaistui lyhyessä ajassa – SMJK:n varapuheenjohtaja ei tuomitse kiisteltyä kentän valtausta: ”Kuuluu ainutlaatuiseen tapahtumaan”

Pohjoiskaarre on tukenut Huuhkajia niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä.
SMJK:n kannattajien suosima Pohjoiskaarre on tukenut Huuhkajia niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä. © Joni Hildén / Otavamedia
EM-kisojen lohkot arvotaan huomenna. Suomi voi käytännössä päätyä vain A- tai B-lohkoon. Karsintapeleissä käyneillä Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n (SMJK) jäsenillä on hyvät mahdollisuudet saada lippuja EM-otteluihin.

Ensi kesän EM-turnauksen alkulohkot arvotaan Romanian Bukarestissa  lauantaina kello 19.00 Suomen aikaa. Suomelle arpa on käytännössä kolikon heittoa.

12 maassa järjestettävän ja järjestäjämaiden kotikenttäetuun sitoituneessa järjestelmässä Huuhkajat voi päätyä enää kahteen lohkoon: Bakussa ja Roomassa pelattavaan A-lohkoon tai Pietarissa ja Kööpenhaminassa pelattavaan B-lohkoon.

Lohkoarvonnoilla on huomattava merkitys paitsi tuleviin vastustajiin, myös fanien mahdollisuuteen saada lippuja.

Kööpenhaminan Parkenin 38 000 katsojaa vetävältä stadionilta suomalaisfaneille on luvassa 5 000 lipun kiintiö. Pietarin 69 500 katsojan Krestovski-stadionilla suomalaiskiintiö olisi 8 000 lippua.

Rooman noin 73 000 katsojaa vetävältä olympiastadionilta tulisi 10 000 ja  Bakun 68 700 katsojan kansallisstadionilla 8 000 lippua.

Liput jaetaan arpomalla, johon voi osallistua Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n sivuilla 4. joulukuuta klo 15.00 alkaen.

Arvonnassa voi pyytää enimmillään neljää lippua. Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n (SMJK) jäsenet voivat tavoitella vielä viidettä lippua.

SMJK:n jäsenmäärä onkin kasvanut nopeasti. Lokakuun puolessa välissä jäseniä oli 2 200, marraskuun 11. päivä jo 4300.

”Tällä hetkellä jäseniä on lähes 6000”, SMJK:n varapuheenjohtaja ja lippuvastaava Marko Karvinen kertoo.

Kannattajayhdistyksellä on tarkat askelmerkit heidän jäsenilleen menevien lippujen jakamisen järjestyksestä. Etusijalla on kannattajat, jotka ovat ostaneet SMJK:n jäsenille suunnattuja kannattajalippuja EM-karsintoihin ja Kansojen liigan otteluihin.

SMJK järjesti Töölön halki kulkeneen kannattajamarssin ennen 15. marraskuuta pelattua Suomi-Liechtenstein-ottelua. © Matti Rämö/ OM-arkisto

”On viikon verran olen nyt käynyt läpi näiden pelien lipputilauksia ja kerännyt listaa. Se, kuinka monessa karsintapelissä käymistä lipun saamiseksi edellytetään riippuu kiintiöstä. Jos Suomi pelaa isommalla stadionilla, SMJK:n lipun saamiseen pitäisi riittää se, että on käynyt yhdessä pelissä viimeisen kahden vuoden aikana. Jos kiintiö on pieni, raja voidaan nostaa kahteen peliin kahdessa vuodessa”, Karvinen sanoo.

SMJK:n varapuheenjohtajalla on selvä toive Suomen EM-kisalohkosta.

”Varasin jo majoituksen Bakusta.”

SMJK:n Karvinen: ”Oli selvää, ettei kentälle mennä sekoilemaan”

Historiallisen EM-paikan varmistaneen Suomi-Liechtenstein -ottelun jälkeen Telia 5G Areenan nurmi täyttyi juhlivista kannattajista. Palloliitto oli etukäteen varoitellut kentän valtauksen aiheuttamista ongelmista. Kansainvälisillä jalkapallokentillä ”Pitch invasion” on tuttu näky poikkeuksellisten saavutusten jälkeen.

Suomessa kentän valtaus aiheutti myös kritiikkiä. Ilta-Sanomien pitkän linjan jääkiekkotoimittaja Vesa Rantanen tuomitsi kentälle ryntäämisen ”ahneaksi itsekkyydeksi”.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva asetteli sanansa huomattavasti ymmärtäväisemmin Suomi-Liectenstein-ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

”Kyllähän se isossa saavutuksessa vähän on tapana, että porukka ryntää kentälle. Siitä on otettu mallia. Ymmärrän myös fanien tunteet ja fiilikset. Totta kai myös säännöt ovat sitä varten, että niitä noudatetaan”, Kanerva sanoi.

Kentän täyttyessä, tyhjimmältä katsomonosalta näytti lehdistökatsomosta käsin havainnoituna SMJK:n tyyssijana tunnettu pohjoismaarre.

SMJK:n johtama fanikulkue marssi Tampereen keskustasta Ratinan stadionille.

SMJK:n johtama fanikulkue marssi Tampereen keskustasta Ratinan stadionille syksyllä 2019. © Joni Hildén / Otavamedia

Kannattajajärjestö ei ole ottanut virallisesti kantaa kentän valtauksesta käytyyn keskusteluun.

”Se on ihan normaali tapahtuma. En ymmärrä, minkä takia meidän pitäisi kommentoida sitä tai antaa mitään lausumaa”, Marko Karvinen sanoo.

SMJK:n  varapuheenjohtajasta poikkeuksellinen tilanne näkyy poikkeuksellisena juhlintana.

”Minun mielestäni näin ainutlaatuisella hetkellä voi käydä kentällä pyörähtämässä. Se oli kaikkien puolelta sovittu ja ymmärretty, mitä tulee tapahtumaan. Samoin se, ettei siitä tule aiheutumaan mitään ongelmaa. EM-kisapaikka oli meillekin juhlahetki. Oli selvää, ettei kentälle mennä silloin sekoilemaan vaan nauttimaan”, Karvinen sanoo.