Huumeet ja rikollinen perintätoimi on nähty - nyt Cannonball Mc:n epäillään keskittyvän talousrikoksiin

Jengin epäilleen tehtailleen miljoonahuijauksia pöytälaatikkoyhtiöillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Cannonball MC moottoripyöräilijä Hämeenlinnassa.

Jengin epäilleen tehtailleen miljoonahuijauksia pöytälaatikkoyhtiöillä.
Teksti: Kimmo Laakso

Pari viikkoa sitten (13.4) poliisi suoritti pidätyksiä Helsingin Kalliossa sijaitsevassa tatuointiliikkeessä. Samalla poliisi teki kotietsintöjä moottoripyöräjengi Cannonballin kerhotiloissa ympäri maata ja otti kiinni useita henkilöitä.

Taustalla on laaja talousrikosten sarja, jossa epäiltyinä on Cannonball Mc:n jäsenien lisäksi kymmeniä muita, joiden tehtävänä on ollut toimia muun muassa bulvaaneina salaamassa todellisen rikoshyödyn saaneiden henkilöllisyyttä.

Rikoshyödyn määrä jutussa on poliisin arvioin mukaan useita miljoonia.

Poliisin mukaan Cannonball Mc:n toiminta rikosten yhteydessä ollut organisoitua ja ammattimaista.

Rikosilmoitusten määrä jutussa on lähemmäs sata. Vyyhti on työllistänyt Helsingin poliisin talousrikostutkijoita viime syksystä, ja se on poikkeuksellisen laaja. Rikoksia epäillään tehtaillun kesästä 2014 alkaen.

Tutkinnassa kaksi kokonaisuutta

Ensimmäisessä on kyse veropetoksista. Epäillyt ovat saaneet rikoshyötyä pöytälaatikkofirmojen avulla. Firmoilla ei ole todellista liiketoimintaa, mutta niiden nimissä on verottajalta pystytty pimittämään perusteettomia arvonlisäveropalautuksia. Epäillyt ovat nostaneet rahat tileiltä ja vaihtaneet käteisen ulkomaan valuuttaan tai kultaan. Alv-petoksilla saatu rikoshyöty on arviolta miljoona euroa.

Toisessa tutkimushaarassa selvitetään rahoituspetoksia, joissa rahaa on huijattu pikavippifirmoilta ja rahoitusyhtiöiltä. Pöytälaatikkoyhtiöiden nimiin on nytkin haettu lainoja ja sijoitusyhtiöille on laskutettu perusteettomasti. Näissäkin rahoituspetoksissa rikoshyöty nousee poliisin mukaan noin miljoonaan euroon. Rikosnimikkeet ovat mm. törkeä petos ja identiteettivarkaus.

Poliisin mukaan alv-petosvyyhti paljastui toisen tutkinnan yhteydessä. Viime syksynä poliisi kiinnitti huomioita epäiltyjen tileille saapuneisiin veronpalautuksiin.

Petosten määrä ja laajuus antaa syyn epäillä, että rikokset on toteutettu keskitetysti. Poliisi on saanut selville, että molemmissa rikoskokonaisuuksissa on käytetty samoja yhtiöitä ja henkilöitä. Verottajan arvion mukaan valtiolle menetetty verohyöty kuvatun kaltaisista rikoksista on vuositasolla 60 miljoonaa euroa.

Epäillyt ovat poliisin tietojen mukaan 25–50-vuotiaita, Etelä-Suomessa asuvia miehiä.

Jengit laajentavat talousrikoksiin

Valtioneuvoston järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan strategiaa koskevan periaatepäätöksen mukaan järjestäytynyt rikollisuus on vyörynyt nyt juuri talousrikollisuuteen.

Rikollisryhmien uusia toimialoja ovat myös perintätoiminta, vartiointibisnes, urheiluseuratoiminta, ravintola-ala sekä rakennusala. 2000-luvun alussa rikollisryhmittymäksi luokiteltavia jengejä oli Krp:n mukaan alle kymmenen, nykyään määrä on kasvanut noin kahdeksaankymmeneen. Keskeisimmät Suomessa toimivat rikollisryhmittymät ovat United Brotherhood, Hells Angels MC, Bandidos MC, Cannonball MC ja Bats. Hells Angels MC:lla, Bandidos MC:lla ja Cannonball MC:lla on Suomessa myös useita eri nimellä toimivia alaryhmittymiä.

Nykyään jengit ovat levittäytyneet koko Suomeen ja niillä on alajaostoja ja toimintaa kaikilla suurimmilla paikkakunnilla. Vuonna 1991 perustetulla Cannonball Mc:llä esimerkiksi on kymmenen jaostoa eli chapteria eri puolilla maata. Toisin kuin useat muut kerhotunnusten alla esiintyvät ryhmittymät Cannonball Mc on syntyhistorialtaan kansallinen.

X