Huumekoira Dani löysi hasista vuvuzela-soittimesta

Tullikoira Danilla on yleensä pettämätön vainu. Testissä koira kuitenkin käy ylikierroksilla. Löytääkö se romuautoon piilotetut kätköt?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dani on purkanut suurimmat paineensa vimmaiseen etsintään. Kokeen tulosta koira malttaa kuunnella tunnollisesti ohjaajansa polven vieressä.

Tullikoira Danilla on yleensä pettämätön vainu. Testissä koira kuitenkin käy ylikierroksilla. Löytääkö se romuautoon piilotetut kätköt?
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

Kuono irtoaa kuljettajan puolen etuovesta. Musta häntä vispaa ja tassut napsahtelevat lattialankkuihin, kun labradorinnoutaja Dani jatkaa tuhisten Tullin koirakoulun varastossa punaisen autonromun kiertämistä.

7-vuotias huumekoira ja sen ohjaaja, tullitarkastaja Mika Niemenmaa ovat testissä.

Dani on kautta aikain eniten huumelöytöjä tehnyt suomalainen Tullin huumekoira, mutta sen on muiden huumekoirien tavoin käytävä kerran vuodessa todistamassa, että taito on yhä tallella. Jos ei ole, ura Tullissa on ohi.

Nyt Danin etsintä näyttää koheltamiselta. Koira poukkoilee auton kupeella edestakaisin, kääntyilee, loikkii ja heiluttaa häntäänsä. Se vipeltää eturenkaan ohi, kääntää päätään ja alkaa tyrkätä kuonoaan puskuria kohti.

Löytyykö sieltä huumekätkö?

Löytötaito puntarissa

Danista ei alun perin pitänyt tulla huumekoiraa. Tullin koirakoulu oli jo varannut eräältä kasvattajalta kaksi labradorinnoutajan pentua. Ne eivät kuitenkaan soveltuneet koulutukseen, joten pennut jäivät lunastamatta.

Niiden tilalle löytyi toivakkalaiselta kasvattajalta Dani.

Se osoittautui pentutesteissä uteliaaksi ja rohkeaksi. Dani ei säikkynyt uusia ääniä eikä vieraita tiloja. Se oli jo pienenä rämäpää.

”Sitä Dani on yhä”, Niemenmaa kertoo.

Se on Danille etu, sillä juuri siksi se on rohkea myös etsijänä.

”Kun Dani saa vainun, se ei kuule eikä näe mitään ylimääräistä. Koiraa ei pidättele mikään.”

Kolme päivää kestävällä kertauskurssilla huumekoirat joutuvat hakemaan kätköjä vaihtelevista ympäristöistä samalla, kun ne altistetaan erilaisille häiriötekijöille. Auto- ja varastoetsintöjen lisäksi kurssi sisältää esimerkiksi matkustajavalvonnan. Samalla koiraa testataan.

”Testeissä sekä kouluttajat että ohjaajat näkevät koiran tason. Etenkin hieman vanhemmilla koirilla motivaatiotaso voi laskea yllättävän nopeasti”, Niemenmaa kertoo.

Jos koiran etsintäkyky paljastuu harjoituksessa heikentyneeksi, koira testataan vielä uudestaan omalla työpaikallaan.

”Mikäli myös siellä löytötaso on heikko, koira voidaan poistaa palveluksesta ja sitten aletaankin etsiä uutta koiraa.”

Pentuneron uroteko

Ennen autoetsinnän aloittamista Dani kiskoo hihnaa kireäksi, mutta asettuu käskystä kävelemään Mika Niemenmaan vasemman polven viereen.

Ohjaaja silittää koiransa päälakea ja löytää karvojen alta, pienen punaisen naarmun.

”Koira löi eilisessä varastoetsinnässä hieman päätään. Harmiton haava on jo ruvella, ja testistä tuli täydet pisteet.”

Dani muutti kahdeksan viikon ikäisenä pentuna Niemenmaan kotiin. Vähitellen koiraa alettiin opettaa tuleviin tehtäviinsä. Koulutus eteni jaksoittain huumeiden tunnistamisella ja kenttätyönä.

Kahdeksan kuukauden ikäisenä Dani osasi etsiä jo yleisimmät huumeet. Se paljasti ensimmäisenä vasta peruskurssia suorittavana huumekoiraoppilaana törkeän huumausainerikoksen löytäessään Helsinki–Vantaan lentokentältä superheroiinia ja subutexeja.

”Danilla on voimakas metsästysvietti, mikä on koulutuksella suunnattu etsintään. Huumelöytö on saalis, jota se jäljittää.”

Mutta nyt minuutit kuluvat, eikä Dani ole löytänyt vielä yhtään kätköä.

Metsästys jatkuu punaisen auton ympärillä.

Labradorinnoutaja työntää kuonoaan etupuskurin alle ja jäykistyy hetkeksi paikoilleen.

Siinä se on, ensimmäinen löytö!

”Pysähdys ja tassun huiskaisu on merkintä. Jos vielä häntä pysähtyy, niin löytö on varma”, Mika Niemenmaa toteaa.

Hänellä ja Danilla on kahdesta viiteen 10–12 työtunnin vuoroa viikossa. Koira on työssään helposti innostuva ja valpas. Etsintä vaatii siltä myös keskittymistä, mikä sekin kuluttaa koiran energiaa.

Vapaalle päästessään Dani rauhoittuu ja lepää.

Huumekoira heittäytyy kotioloissaan sohvaperunaksi. Seuranaan sillä on itseään vuotta vanhempi, pörröinen pomeraniankoira Aatu.

Vaikka Dani on vilkas, se on hyväluontoinen.

”Kotona se väistää suosiolla pienempäänsä. Koirat elävät kuitenkin sovussa. Kun ne makaavat samalla sohvalla, ihmisten on etsittävä muita istumapaikkoja”, Niemenmaa kertoo.

Testi jatkuu, minuutit kuluvat, ja Dani jatkaa auton kiertämistä. Kuono käy renkaassa ja siirtyy ovilistaan. Pitkä nuuskaisu ei tuota tulosta. Koira ei pysähdy, vaan tepsuttelee auton kupeella eteenpäin.

Danilla ja Niemenmaalla on kymmenen minuuttia aikaa tehdä täydellinen autotarkastus. Kello käy, mutta koira vain poukkoilee edestakaisin ja heiluttaa häntäänsä.

Löytääkö Dani enää enempää kätköjä? Sen pitäisi löytää, sillä autossa pitäisi olla useita huumekätköjä.

Eikö se selviäkään testistä?

Hasista soittimessa

Dani ja Mika Niemenmaa tekivät suurimman huumelöytönsä nelisen vuotta sitten. Kun Helsinki–Vantaan lentokentän hallissa avattiin lentokontti, koira iski heti kiinni yhteen konttiin lastatuista matkalaukuista.

”Dani paikansi kohteen niin varmasti ja nopeasti, että tiesin sen olevan iso kätkö. Laukun välipohjasta löytyi 12 kiloa hasista”, Niemenmaa muistelee.

Matkalaukkujen lisäksi Dani on paikantanut huumeita paketeista, kirjeistä, kengistä ja dvd-koteloista.

”Yksi erikoisimmista löydöistä on vuvuzela-torven kuoren ja rungon välistä löydetty hasiskätkö.”

Suomen Tullilla on 45 huumekoiraa. Valtaosa niistä on labradorinnoutajia, mutta joukossa on myös yksi kultainennoutaja, spanieleita ja monirotuisia koiria.

Tulli on kouluttanut ja käyttänyt huumekoiria vuodesta 1969 alkaen.

Dani on tehnyt uransa aikana yli tuhat huumelöytöä. Vuoden 2012 aikana koira paljasti peräti 324 kätköä.

”Löytöjen määrä selittyy osaksi sillä, että internetin myötä huumeiden tilaaminen ja salakuljetus on lisääntynyt. Aineita liikkuu enemmän kuin ennen”, Niemenmaa kertoo.

Dani on nähty Suomen Tulli -televisiosarjassa. Sillä on maine mestarijäljittäjänä. Sen siis pitäisi selvitä tästä testistä.

Mutta kymmenen minuutin etsintäajasta on kulunut jo yli puolet.

Tulliylitarkastaja ja kouluttaja Juha Papinaho ja huumekoiraohjaaja ja apukouluttaja Johan Hagström seuraavat etsinnän etenemistä sivummalle ja tekevät merkintöjä vihkoihinsa.

Yhtäkkiä Dani pysähtyy ja huitaisee tassullaan avatun etuoven sisäpintaa. Niemenmaan kasvoilla käy hymy ja koira saa ansaitsemansa kehut.

Toinen kätkö on löydetty, mutta onko niitä vielä lisää? Dani istuu ja katsoo ohjaajaansa. Niemenmaan kädenheilautus on koiralle käsky lähteä liikkeelle.

Dani kipittää auton taakse ja kuono alkaa tuhista.

Etsintä jatkuu.

Huiskuhäntä takaluukussa

Dani ponnistaa yhdellä loikalla auton takaluukkuun ja alkaa haistella takapenkkejä, sivuvuorauksia ja lokasuojien kaaria.

7-vuotias labradorinnoutaja on vielä nopea ja ketterä, mutta Danikaan ei ole enää nuoruutensa kunnossa. Koira ei palaudu pitkän työpäivän fyysisestä rasituksesta yhtä nopeasti kuin nuorempana.

Vuosikausien päivystäminen ja kulkeminen lentokentän liukkailla lattiapinnoilla on aiheuttanut Danin vasempaan etutassuun lievän nivelrikon.

”Koiran työn ja levon suhdetta on jouduttu miettimään uudelleen. Dania käytetään säännöllisesti terveystarkastuksessa ja eläinfysioterapiassa. Se myös noudattaa erikoisruokavaliota, mikä vahvistaa sen tukirankaa ja hillitsee painonnousua,” Niemenmaa kertoo.

Tullin huumekoirat työskentelevät keskimäärin 8-vuotiaiksi saakka, mutta Niemenmaa uskoo Danin uran kestävän jopa parisen vuotta pitempään.

Sen jälkeen labradorinnoutaja jää viettämään kotioloihinsa hyvin ansaitsemiaan eläkepäiviä.

Dani on Tullin omistuksessa, mutta Niemenmaa on koiran haltija. Dani on hänen toinen huumekoiransa, luotettava työpari ja vapaa-aikana uskollinen ystävä.

Kun Niemenmaan edellinen huumekoira, labradorinnoutaja Rampe jouduttiin lopettamaan, se oli ohjaajalle raskas eron heti.

Iso mies ei häpeä tunnustaa itkeneensä pitkään.

Danista luopumista hän ei suostu vielä edes ajattelemaan. Sen sijaan Niemenmaan mielessä on jo seuraajan hankkiminen nykyiselle koiralleen.

”Koiran koulutus vie aikaa. Hyvin harva pentu on yhtä herkkä oppimaan kuin Dani oli aikoinaan. Uutta, huumekoiraksi soveltuvaa pentua etsitään koko ajan eri kasvattajilta.”

Löytämätön kätkö

Kymmenen minuutin autoetsintä päättyy. Dani on löytänyt määräajassa kaksi autoon piilotetuista kolmesta huumekätköstä.

Tulliylitarkastaja ja kouluttaja Papinahon mukaan lentokenttäetsintöihin tottuneiden Danin ja Mika Niemenmaan osaaminen ei välttämättä pääse oikeuksiinsa autoetsinnässä.

”Etsintätekniikassa oli sekä koiran että ohjaajan osalta toivomisen varaa.”

Hieman pettyneen Niemenmaan mukaan Dani ei näyttänyt parastaan, vaikka läpäisikin testin.

”Koira vaistosi, että tilanne on lavastettu, joten se myös tiesi löytävänsä varmasti huumeita. Dani oli liian innokas ja kävi ylikierroksilla. Aidossa etsinnässä se olisi varmasti löytänyt kaikki kätköt.”

Dani istuu ohjaajansa vieressä ja läähättää. Koiran pää kääntyilee. Häntä napsahtaa lattiaan ja pysähtyy.

Päivän päätteeksi Dani pääsee uimaan ja aamulla sillä on edessä vielä kolmas koe. Kertauskurssin viimeinen testi on lentokenttäetsintä.

Se on mestarietsijän työpaikka ja siellä se on parhaimmillaan.

Huomenna Danilta ei jää yksikään kätkö löytämättä.

X