Hyödy näistä Kelan palveluista, seniori!

Millä syillä saa toimeentulotukea? Mistä kaikesta seniori saa alennusta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Millä syillä saa toimeentulotukea? Mistä kaikesta seniori saa alennusta?
(Päivitetty: )
Teksti: Vellamo Vehkakoski

VASTAUS

Jos työeläke jää pieneksi tai sitä ei ole lainkaan, Kansaneläkelaitos eli Kela maksaa kansaneläkettä ja sen lisäksi takuueläkettä. Kysymyksestäsi ei paljastu, minkä ikäisenä jäät eläkkeelle. Mutta voit saada näitä kahta eläkettä 65-vuotiaana tai varhennettuna 63-vuotiaana. Tällöin eläkettäsi pienennetään kuitenkin varhennusvähennyksellä, joka on pysyvä.

Jos olet ollut pitkään työkyvyttömänä tai työttömänä, voit saada eläkkeen jo aikaisemmin.

Takuueläke takaa Suomessa asuvalle tietyn vähimmäiseläkkeen, joka on vuonna 2017 noin 760 euroa kuukaudessa. Jos muut eläkkeet yhdessäkin jäävät sitä pienemmäksi, takuueläke paikkaa puuttuvan osan. Takuueläke on sama kaikille perhesuhteista riippumatta.

Jos haluat tietää etukäteen oikeutesi kansaneläkkeeseen, selvitä ensin tulevan työeläkkeesi määrä työeläkeotteestasi verkko-osoitteessa:www.tyoelake.fi. Saat tietoa myös omasta työeläkelaitoksestasi tai Eläketurvakeskuksesta. Pyydä sitten Kelasta arvio kansaneläkkeestä ja siitä, voitko saada takuueläkettä.

Kelan eläkkeet ja muun muassa eläkkeensaajan asumistuki voidaan maksaa vain 6 kuukautta takautuvasti, joten hae etuuksia ajoissa.

Vaikka et saisikaan kansaneläkettä työeläkkeen lisäksi, voit hakea Kelasta muun muassa eläkkeensaajan asumistukea ja eläkettä saavan hoitotukea.

Jos on jo eläkkeellä, ja toimintakyky on heikentynyt sairauden tai vamman takia vähintään vuoden, voi saada Kelasta hoitotukea. Se korvaa sairaudesta tai vammasta aiheutuvia kustannuksia.

Yli 65-vuotiaille ja työelämästä poissa oleville Kela järjestää kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja. Kuntoutuksen tavoitteena on auttaa ikääntyvää selviytymään arjesta paremmin sairauden tai vamman kanssa.

Uutta on etäkuntoutus, jota Kela kustantaa tänä vuonna erilaisina tutkimushankkeina ympäri maata. Niiden tarkoituksena on kehittää Kelan palveluja niin, että tulevaisuudessa asiakas voi osallistua kuntoutukseen etäteknologian välityksellä. Se tarkoittaa esimerkiksi puhelinta, tietokonetta, tablettitietokonetta ja televisiosovelluksia.

 

VASTAUS

Aiemmin kunnan sosiaalitoimiston maksama perustoimeentulotuki todella siirtyi Kelaan. Kunnan sosiaalitoimisto voi tosin yhä harkintansa mukaan myöntää lisäksi täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.

Muutoksesta huolimatta tuen saamisen perusteet pysyivät ennallaan. Perustoimeentulotuki on viimesijainen tuki ja sen määrään vaikuttavat kaikki käytettävissäsi olevat tulot ja varat, myös sosiaalietuudet esimerkiksi Kelasta tai työeläkevakuutuksesta.

Viimesijaisuus tarkoittaa sitä, että sinun pitää hakea ensin muut tuet, joihin sinulla on oikeus. Ensisijaisia Kelan tukia ovat esimerkiksi asumistuki, eläkkeet, kotihoidontuki, sairauspäiväraha ja vanhempainpäiväraha. Lisäksi toimeentulotuen myöntämiseen vaikuttavat hakijan käytettävissä olevat varat kuten rahastot, säästöt, talletukset sekä muu omaisuus.

Toimeentulotuki on tarveharkintaista, ja se myönnetään yleensä 2-3 kuukaudeksi kerrallaan.

Perustoimentulotukea saa henkilö tai perhe, jonka tulot verojen jälkeen ja varat eivät riitä välttämättömiin, päivittäisiin menoihin, esimerkiksi ruokaan, vaatteisiin ja terveydenhoitoon.

Muina perusmenoina voidaan ottaa huomioon muun muassa vuokra, vesi-, sähkö- ja lämmitysmaksut, kotivakuutus sekä vähäistä suuremmat terveydenhuoltomenot.

Asiakkaan ei tarvitse toimittaa tietoja Kelan maksamista etuuksista, koska niiden nettomäärät näkyvät Kelan järjestelmissä. Sen sijaan asiakas joutuu selvittämään Kelalle esimerkiksi eläkelaitosten ja verottajan maksamien tulojen nettomäärät eli määrät, joista on jo vähennetty ennakonpidätys. Kela tietää vain etuuden bruttomäärän.

 

VASTAUS

Useimmiten eläkeläiset pääsevät normaalihintaa edullisemmin esimerkiksi elokuviin, konsertteihin, kunnallisiin liikuntapaikkoihin, messuille, museoon, teatteriin ja uimahalliin.

Myös monissa hotelleissa ja kylpylöissä on seniorihintoja ja -lomapaketteja. Voit saada alennusta myös ravintolapalveluista, kampaamoista sekä muun muassa juna-, linja-auto-, laiva- ja lentomatkoista.

Esimerkiksi Finnairilla on erikoishinnat yli 65-vuotiaille. Sen saadakseen pitää lentolippu ostaa yhtiön verkkosivulta: Valitse matkakohde, matkan ajankohta ja vaihda sitten matkustajatyypiksi ”Seniori 65+” automaattisesti tarjottavan ”aikuinen” sijaan.

Jos olet alle 65-vuotias eläkeläinen, ota yhteys Finnairin asiakaspalveluun. Vain osasta Euroopan ja kotimaan lennoista voi saada eläkeläisedun.

Joissakin kaupungeissa eläkeläiset saavat alennusta paikallisliikenteen lipuista. Kannattaa kuitenkin tarkistaa alennuksen ehdot lipputoimistoista tai asiakaspalvelusta. Esimerkiksi pääkaupunkiseutualueen HSL antaa eläkeläisalennuksen vain niille, jotka saavat kansan- tai takuueläkettä. Kunnan kuljetuspalvelu taas on harkinnanvarainen palvelu, jonka tarpeen arvioi kunnan kotihoidon yksikkö.

Vielä yksi etuus: 65 vuotta täyttäneen ei tarvitse maksaa valtion kalastusmaksua eikä kalastonhoitomaksua.

Alle 65-vuotias eläkeläinen voi saada alennuksia esittämällä henkilötodistuksen ja työeläkekortin tai Kelan lähettämän kansaneläkkeensaajan kortin. 65 vuotta täyttänyt saa usein eläkeläisalennuksia esittämällä henkilötodistuksensa. Alennukset eivät yleensä koske osa-aikaeläkkeellä olevia.

Kysy kuitenkin rohkeasti eläkeläis- tai seniorialennusta joka paikassa! Ei se ota, jos ei annakaan.

V

Asiantuntijoina suunnittelija Raija-Liisa Foudila, vastaava suunnittelija Pirkko K. Tikka ja etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen Kelasta, suunnittelija Anne Koivisto HSL Helsingin seudun liikenteestä ja sosiaalisen median tuottaja Manti Väätäinen-Pereira Finnairin viestinnästä ja erityisasiantuntija Anu Nemlander Suomen Kuntaliitosta.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X