Ethän jätä aurinkoenergiaa hyödyntämättä – Näillä keksinnöillä säästät rahaa ja ympäristöä

Jaa artikkeli
Katoille asennettavat aurinkosähköpaneelit ovat usein kannattavia sijoituksia. © iStock
Ota hyödyt irti ilmaisesta auringon voimasta. Säästät rahaa ja ympäristöä.

Jokainen maamme neliömetri saa vuodessa noin 1 000 kilowattitunnin edestä auringon säteilyä.

Voimme hyödyntää tätä aurinkovoimaa omakotitalossa, taloyhtiössä, mökillä, matkailuautossa, veneessä ja vaikkapa retkellä monin eri tavoin.

Viisaasti suunniteltu talo, sen isot ikkunat etelään ja pienet pohjoiseen hyödyntävät aurinkoa ja säästävät lämmityskuluja ilman laitteita. Leveät räystäät puolestaan vähentävät jäähdytyksen tarvetta paahteisena kesäpäivänä.

Säteily sähköksi aurinkosähköpaneeleilla

Rakennusten katoille ja seiniin asennettavat aurinkosähköpaneelit muuttavat auringon säteilyä sähköksi. Paneelien tasavirta muunnetaan verkkosähkön kaltaiseksi, ja tällä täydennetään sähköyhtiöltä ostettavaa energiaa. Ylijäämä myydään sähköyhtiölle.

Sähköverkkoon liittymättömän mökin aurinkoisten päivien energiaa varastoidaan akkuihin pimeän ajan tarpeisiin.

Aurinkolämpökeräin ottaa talteen auringon lämpösäteilyä jopa aurinkoisena kevään pakkaspäivänä. Näin tuotetaan lämmintä käyttövettä ja lämmitetään rakennusta.

Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän näppärä täydentäjä

Aurinkolämpö sopii parhaiten vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän täydentäjäksi. Pääenergiamuoto voi olla melkein mikä tahansa. Toki on hyvä muistaa, että aurinko vain täydentää, ei korvaa ympärivuotisen asunnon pääenergianlähdettä.

Aurinkovoimahankinnat kannattaa kilpailuttaa ja tehdä myös omia kannattavuuslaskelmia.

Viisaasti rakennettu aurinkoenergiajärjestelmä on usein kannattava sijoitus. Sähkön ja polttoaineiden hintojen ennustetaan nousevan, kun taas esimerkiksi aurinkosähköpaneelien hintojen arvellaan edelleen laskevan.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivassa 5/2018

Galleria

Taittuva paneeli sopii veneeseen

Hanki kokoon taittuva aurinkopaneeli, jos käyttöpaikka vaihtuu usein. Taipuisa aurinkopaneeli on hyvä ratkaisu veneeseen.

Aurinkoenergiasta löytyy tietoa osoitteista motiva.fi, finsolar.net ja aurinkoteknillinenyhdistys.fi. Kannattavuusarvioita saa muun muassa täältä: sunenergia.com ja arevasolar.fi.

Hyödynnä verottajan kotitalousvähennys asennuskuluista.

X