Takatalvi koetteli jo osaa muuttolinnuista – Ohut höyhenpeite ei suojaa purevalta pakkaselta: ”Hyönteissyöjälinnut voivat kuolla kylmyyteen tai nälkään”

Toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna takatalvi koetteli pikkulinnuista erityisesti hyönteissyöjiä. Jokavuotinen ilmiö uhkaa lintukantaa toistuessaan useasti kevään aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kylmä takatalvi runtelee vuosittain aikaisin saapuvia muuttolintuja, kuten kirjosieppoja.

Toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna takatalvi koetteli pikkulinnuista erityisesti hyönteissyöjiä. Jokavuotinen ilmiö uhkaa lintukantaa toistuessaan useasti kevään aikana.
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Huolestuneet lintuharrastajat ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kuvia takatalven vuoksi kylmyyteen kuolleista pikkulinnuista.

”Hyönteissyöjälinnut voivat kuolla kylmyyteen tai siihen, jos ne eivät saa ruokaa päiväkausiin, eli eivät löydä hyönteisiä. Se on vakava ongelma varsinkin sellaisille yksilöille, jotka ovat vasta tulleet muutolta. Niiden energiavarat ovat vähissä, mikä koettelee erityisesti”, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Esa Huhta sanoo.

Muuttolintujen ohut höyhenpeite ei suojaa pitkiltä pakkasjaksoilta

Suurin osa linnuista muuttaa pohjoiseen vasta myöhemmin keväällä, mutta ainakin Etelä-Suomeen jo saapuneita muuttajia takatalvi ehti koetella.

Esa Huhdan mukaan erityisesti linnut, jotka syövät lentäviä hyönteisiä, eli kirjosiepot ja leppälinnut, ovat olleet tiukilla. Myös pajulinnut ovat voineet olla säistä kylmissään.

”Hyönteissyöjälinnuilla on aika ohut höyhenpeite eivätkä ne siksi kestä pidempiaikaisia pakkaskausia. Onneksi päivälämpötilat olivat kuitenkin plussan puolella.”

Leppälintu on hyönteissyöjä.

Hyönteissyöjälinnuilla, kuten leppälinnulla, on ohut höyhenpeite, joka ei suojaa pitkään pakkaselta. © iStock

Muuttolintujen energiavarat ovat vähissä

Paksu lumipeite estää lintuja löytämästä hyönteisiä maasta, eikä lentäviä hyönteisiä ole kylmillä keleillä tarjolla.

Hyönteissyöjiä on melko mahdotonta auttaa selviämään kylmistä päivistä.

Huhta kuitenkin kehottaa jatkamaan vielä lintujen talviruokintaa.

”Jos harrastaa lintujen ruokintaa, kannattaa sitä jatkaa edelleen siemen- ja talitarjonnalla. Muita mahdollisuuksia ei ole.”

Toistuessaan takatalvi uhkaa lintujen pesintää

Takatalvi on jokakeväinen ilmiö, mutta harvoin aiheuttaa suurta ongelmaa linnuille. Muuttolinnutkin ovat osittain sopeutuneet kylmiin kevätsäihin.

Pienet notkahdukset lintukannassa eivät myöskään näy pidemmällä aikavälillä, vaan lintujen määrä palaa normaaliksi melko nopeasti.

”Jos takatalvia on jatkuvasti, se vähentää lintukantaa. Pesinnät myöhästyvät ja voi olla, ettei pesintää välttämättä pystytä aloittamaan ollenkaan. Tämä takatalvi sattui sen verran aikaisin, että ei varmaan ole pesinnälle aiheuttanut vaaraa.”

Nyt selvittiin säikähdyksellä, mutta jos takatalvi yllättäisi uudemman kerran, saattaisivat linnut kärsiä siitä enemmänkin.

”Jos kylmä jakso sattuu pesintäaikaan niin, silloin linnuilla on jo munat pesässä. Puhumattakaan siitä, jos on jo pieniä poikasia niin, takatalvella voi olla paljon voimakkaampia vaikutuksia lintukantoihin. Saattaa mennä koko pesintä pilalle ja emolinnutkin voivat olla vaarassa. Sellainen olisi paljon vakavampi juttu.”

Kevätmuuttaja lähtee tarvittaessa takaisin etelänlomalle

Kiireisimmät muuttajat joutuvat toisinaan ottamaan takapakkiakin.

”Keväällä on aina riski tulla varhain pesintäpaikalle, sillä vaarana on joutua takatalven kouriin. Suurin osa muuttolinnuista tuleekin vasta toukokuun puolivälin paikkeilla, jolloin säät ovat oletettavasti suotuisammat.”

Viikkoa pidempään kestävät koleat keliolosuhteet ajavat muuttolintuja väliaikaisesti lämpimämmille alueille.

”Paluumuuttoa esiintyy jonkin verran, jos olosuhteet muuttuvat pitkäksi aikaa vaikeiksi. On havaittu paluumuuttoa Suomenlahden toiselle puolelle vähän lämpimämpiin olosuhteisiin, eikä se ole mitenkään tavatonta. Säiden parantuessa linnut tulevat kyllä taas takaisin”, Esa Huhta kertoo.

Lyhyellä takatalvella ei todennäköisesti ole lintukannalle vakavia seurauksia.

Varsinkin ruokintapaikkoja hyödyntävät siemensyöjät ja suurikokoisemmat linnut selviävät säämuutoksista yleensä ongelmitta.

X