Hypoteekkiyhdistys povaa kulutusjuhlaa: ”Talous palautuu suhteellisen äkkiä vuoden 2019 tasolle”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Hypoteekkiyhdistys ennustaa, että suomalaiset säntäävät hemmottelemaan itseään heti kun aikuis­väestön enemmistö on saanut rokotesuojan. Ravintola-ala näkee nousun ensimmäisenä.
Hypoteekkiyhdistys ennustaa, että suomalaiset säntäävät hemmottelemaan itseään heti kun aikuis­väestön enemmistö on saanut rokotesuojan. Ravintola-ala näkee nousun ensimmäisenä. © istockphoto
Jos Suomi käyttäytyy samoin kuin muut koronasta selvinneet maat, täällä nähdään kesän – ja rokotteen – tultua kaikkien kulutusjuhlien äiti.

Hypoteekkiyhdistys julkaisi poikkeuksellisen valoisan ennusteen lähiaikojen talouskehityksestä. Pankki on ennenkin laskenut oikein suomalaisten kulutuskäyttäytymisen muuttumista, ja nyt tietyt merkit ovat kuulemma näkyvissä.

Kukkaronnyörit reväytetään auki heti, kun se kauan kaivattu piikki on saatu olkavarteen.

”Kun merkittävät määrät suomalaisista aikuisista saadaan rokotettua, palveluiden kulutuksessa nähdään iso hyppäys. Nyt on tietysti vielä auki, tuleeko rokotekattavuus kevään tai kesän aikana, mutta heti sen jälkeen alkaa tapahtua”, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Ensimmäisinä juhlitaan baareissa ja ravintoloissa, sen jälkeen aletaan varailla yli vuoden ajan lykättyjä ulkomaanmatkoja. Elleivät entiset suosikkikohteet ole auki, ihmiset keksivät uusia.

Hypoteekkiyhdistys uskoo helppoon loikkaan 2019 tasolle

Hypon laskelmissa puhutaan tälle vuodelle jopa 3,2 prosentin talouskasvusta.

Juhana Brotheruksen mukaan odotukset suomalaisten kulutusriehasta perustuvat siihen, mitä alkutalven aikana on tapahtunut niissä maissa joissa pandemian pahin vaihe on jo takana.

”Kiinassa kotimaan lentomatkustus on elpynyt, Uudessa Seelannissa ja Taiwanissa ravintola-ala elää kovaa nousua. Ihmisten käytös on joissain asioissa hyvin samankaltaista kaikkialla.”

Poikkeuksiakin on. Koronarajoitukset tekivät suuren loven monen palvelu- ja vientialan yrityksen kassaan. Työntekijöillä on takanaan lomautuksia ja irtisanomisia. Ne onnekkaat, jotka ovat säilyttäneet työnsä ja säästönsä, ovat kulutusjuhlienkin alkaessa paremmassa asemassa kuin muut.

”Tietysti pandemia on jättänyt Suomen talouteen paljon arpia, eivätkä ne poistu hetkessä. Harvalla yrityksellä on varaa tehdä isoja investointeja, ja työttömyys pysyy joillain aloilla korkeana. Talous palautuu kuitenkin suhteellisen äkkiä vuoden 2019 tasolle.”

Velkainen Suomi tarvitsee rakennemuutoksia

Kulutusjuhlaa seuraa kuitenkin pieni krapula. Vuodelle 2022 Hypo ennustaa kasvun hiipumista. Suomi on yhä ikääntyvä, velkainen maa joka tarvitsee rakennemuutoksia.

Juhana Brotherus kertoo, ettei hän itse ole miettinyt mitään ”lohtuostoksia” joita tekisi rokotuksen jälkeen.

”Odotan paljon enemmän vapaampaa arkea, kuin mitään ­yksittäisen tavaran hankkimista. Ulkona syömistä ja yleensäkin sitä, että voi oleskella ja harrastaa huolettomammin läheisten ja ystävien seurassa. Sitä olen kaivannut.”

Lue myös: Työtön yh-äiti Helena Rostedt kyllästyi köyhäilyyn – Sijoittamalla varat kasvoivat 30 000 euroon: ”Seuraava tavoitteeni on 100 000 euron varallisuus”

X