Hyvä kysymys torkuttajille: Jos herääminen on niin vastenmielistä, miksi haluat tehdä sen monta kertaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Päätoimittaja Erkki Meriluoto
© Niclas Mäkelä / Otavamedia
"Viimeisin lukemani elämän parantamisohjeita tarjonnut teos oli Hal Elrodin kirja Aamun ihme. Se opastaa kehittämään omaa hyvinvointia muun muassa liikunnan, lukemisen ja mietiskelyn avulla", kirjoittaa Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Mille nykyajan ilmiölle ihmiset nauravat 2030-luvulla? Kenties kännyköiden jatkuvalle tuijotukselle. Ehkä fossiilisten polttoaineiden käyttämiselle. Toivottavasti ainakin nuorten miesten nuuskankäytölle.

Hymistelyn kohteeksi saattavat joutua myös niin sanotut self help -opaskirjat, joiden avulla voi tehdä oivalluksia oman elämänsä parantamiseksi. Näissä oppaissa tehdään aika usein samat oivallukset yhä uudelleen – kuten elämässä on tapana käydä muutenkin.

Viimeisin lukemani elämän parantamisohjeita tarjonnut teos oli amerikkalaisen Hal Elrodin kirja Aamun ihme. Se opastaa kehittämään omaa hyvinvointia muun muassa liikunnan, lukemisen ja mietiskelyn avulla. Kirjailija oli pohtinut sopivaa ajankohtaa tähän ja päätyi tulokseen, että kaikista vaihtoehdoista tunti aamulla on tehokkain. Hän kannusti tekemään muutoksen heti, koska milloinkaan et löydä parempaa aikaa aloittaa jokin muutos kuin juuri nyt.

Päätin kokeilla kirjan vinkkejä ja laitoin kellon herättämään tuntia normaalia aiemmin. Tapauksessani se tarkoitti heräämistä kello 6.10. Päätös nousemisesta aamuliikunnan pariin pitää tehdä jo illalla, koska se helpottaa koko asiaan ryhtymistä. Treenivaatteetkin kannattaa nostaa esiin jo valmiiksi. Näin tein.

Kun kello sitten aamulla herätti, kyllä väsytti. Samalla kuitenkin olin jo hieman innoissani, koska lopputuloksesta luvattiin niin palkitsevaa. Torkuttajille kirja esittää todella hyvän kysymyksen: jos herääminen on niin vastenmielistä, miksi haluat tehdä sen monta kertaa?

Sängystä nousemisen jälkeen puin treenivaatteet päälle ja hipsin mahdollisimman hiljaa ulos, ettei muu perhe vielä heräisi. Hölkkävauhti löytyi aamupöpperössä yllättävän helposti, ja väsymys kaikkosi nopeasti. Reilun parin kilometrin lenkki toi jo hien pintaan ja selkeytti ajatuksia. Päälle vielä punnerrukset ja suihku. Hyvä olo oli valmis.

Aikaa riitti vielä reilusti aamun uutisten lukemiseen ja kahvin keittämiseen, ennen kuin pääsin käyttämään energiaani taas perheen yhteisiin puuhiin eli vaipparalliin.

Olen harrastanut tätä aamun ihmettä vasta lokakuusta lähtien, mutta huomaan jo ajattelevani selkeämmin, stressaavani vähemmän ja voivani paremmin. Miksi en aloittanut aikaisemmin?

X