Miksi koulutettu ulkomaalainen ei löydä Suomessa mielenterveysapua – #IAmSuomiToo -vetoomus vaatii lisää hoitopalveluita englanniksi

Miltä tuntuu itkeä psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolla ahdistusta puhelimessa olevalle tulkille? Näin voi käydä, jos olet ulkomaalainen ja haet apua suomalaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Englanninkielinen tieto terapiapalveluista on kiven takana.

Miltä tuntuu itkeä psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolla ahdistusta puhelimessa olevalle tulkille? Näin voi käydä, jos olet ulkomaalainen ja haet apua suomalaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

#IAmSuomiToo -liikkeessä mukana oleva Paola Elefante, 33, on kuunnellut lukemattomia monikulttuuristen ihmisten kertomuksia siitä, kuinka vaikeaa on löytää apua mielenterveyden ongelmiin englannin kielellä.

Useat ulkomailta muuttaneet henkilöt ovat kokeneet olevansa heittopusseja, joita on siirrelty terveydenhuollon ammattilaiselta toiselle. Moni on joutunut odottamaan luvattua puhelinsoittoa turhaan, tai yhteydenotto on tapahtunut monen viikon viiveellä luvatusta.

Englanninkielinen tieto mielenterveyspalveluista kiven takana

”Sekä oman kokemukseni että kuulemani perusteella ongelmana on tiedon saannin hankaluus. Monelle pelkästään avun pyytäminen voi olla vaikeaa ja mielenterveyden ongelmat koetaan helposti hävettäväksi asiaksi”, kertoo Paola Elefante.

Paola Elefante kuuluu #IAmSuomiToo -liikkeeseen

”Suomeen on muuttanut niitäkin etnisiä ryhmiä, joille mielenterveyden ongelmista puhuminen on kokonaan tabu – myös heidät tulisi tunnistaa ja tuoda avun piiriin”, Paola Elefante sanoo. © Paola Elefante

Paola Elefante korostaa, että aivan kuten kantasuomalaisella väestöllä, myös monikulttuurisilla henkilöillä olo on kriisin keskellä masentunut ja toimintakyky alentunut.

Moni myös epäröi, onko oma tilanne tarpeeksi paha, jotta apua ylipäätään kehtaa hakea.

Suomea puhuvat voivat hakea matalan kynnyksen ensiapua esimerkiksi Suomen mielenterveysyhdistyksen tarjoamasta kriisipuhelimesta, jossa huoliaan pystyy purkamaan ammattiauttajan kanssa.

Elefanten mukaan vastaavaa englanninkielistä palvelua on tällä hetkellä tarjolla vain muutamana tuntina päivässä.

Viikonloppuisin ja loma-aikoina kriisipuhelin ei päivystä lainkaan.

Valvira komentaa ulkomailla opiskelleet terapeutit takaisin koulunpenkille

Lisäksi Paola Elefanten mukaan terapiapalveluista puuttuu ammattilaisia, jotka ymmärtävät, millaista on elää maahanmuuttajana Suomessa.

”Esitämme  #IAmSuomiToo -vetoomuksessamme, että mielenterveyspalvelujen tulisi ottaa monikulttuuriset ihmiset huomioon nykyistä paremmin – liian moni ei pääse hoitoon kielimuurista johtuvan tiedon puutteen vuoksi.”

Elefante korostaa, että myös terapiapalveluiden ammatinharjoittajien joukossa tulisi myös olla enemmän monimuotoisuutta, aivan kuten asiakkaissakin on.

Paola Elefante pitää käsittämättömänä suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää, jossa Valvira komentaa ulkomailla opiskelleet terapeutit uudelleen koulunpenkille kertaamaan asioita, joihin heillä on jo osaaminen – Ja kaikki tämä tapahtuu veronmaksajien kustannuksella.

Myös terveydenhuollon koulutuksessa monimuotoisuus pitäisi huomioida paremmin.

”Väestö Suomessa muuttuu yhä monikulttuurisemmaksi. Tämän vuoksi psykoterapiakoulutusta tulisi Suomessa järjestää muillakin kielillä kuin suomeksi. Tällä hetkellä asiantuntijat ovat suomea puhuvia suomalaisia.”

Lue myös: Paola Elefante perusti #IAmSuomiToo-liikkeen: ”Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä ei tarjoa englantia puhuvia terapeutteja”

X