Ihan tavallinen ”boomeri” – mutta miksi sana ärsyttää Sanna Marinin käyttämänä niin paljon?

Kun pääministeri Sanna Marin viikonloppuna neuvoi ”boomereita” ottamaan rennommin, mitä hän oikeasti toivotti - ja miksi termi boomer on pääministerin käyttämänä niin ärsyttävä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pääministeri Sanna Marinin sosiaalisen median julkaisu herätti tunteita ja vääriä johtopäätöksiä.

Kun pääministeri Sanna Marin viikonloppuna neuvoi ”boomereita” ottamaan rennommin, mitä hän oikeasti toivotti - ja miksi termi boomer on pääministerin käyttämänä niin ärsyttävä?
Teksti:
Petri Korhonen

Sanna Marinin (sd) käyttäytymisestä kohkattiin viime viikolla suhteettomankin paljon.

Media kertoi ensin hänen Kesärannassa järjestämistä yksityisistä pirskeistään, ja samaan syssyyn uutisoitiin miten SDP:n sisältä on alkanut tulla kritiikkiä pääministerin ja hänen hovinsa tavoista.

Uutisjutut olivat aika tavallista ja perusteltua vallanpitäjien vahtimista, mutta sosiaalisessa mediassa sekä Marinin vastustajat että kannattajat näkivät niissä mitä halusivat, ja lähtivät niistä laukalle.

Paheksujien mielestä on hirmuista, että kolmikymppinen nainen pitää (ihan sama vaikka omaan laskuunsa) virka-asunnollaan juhlajatkoja ja kutsuu sinne kulttuurijulkkiksia. Tällainenhan on sallittua lähinnä jollekin Urho Kekkoselle Tamminiemen saunassa.

Marinin tukijat puolestaan näkivät jutuissa salaliiton, jossa ”liian suosittua” pääministeriä ”kampitetaan” kilpailijoiden liikkeellelaskemilla juoruilla ja epäolennaisuuksilla.

Pääministeri Sanna Marinin ja kansanedustaja Ilmari Nurmisen (sd.) yhteisviesti ”boomereista” tulkittiin tahallaan väärin suurten ikäluokkien ihmisten mollaamiseksi. © kuvakaappaus instagramista

Pääministeri Sanna Marinin ja kansanedustaja Ilmari Nurmisen (sd.) yhteisviesti ”boomereista” tulkittiin tahallaan väärin suurten ikäluokkien ihmisten mollaamiseksi. © kuvakaappaus instagramista

Boomeri ja downeri, kalkkis ja mielensäpahoittaja?

Somemölinän vastineeksi Sanna Marin julkaisi lauantaina Instagram-tarinan, jonka taustalla nuorisotähti Benjamin Peltonen laulaa ”boomereista”.

Hei, boom-boom-boomeri, jäitä hattuun, ota coolimmin
Älä oo debbie downeri, kato universumii laajemmin

Vapaasti käännettynä tämä tarkoittaisi ehkä ”kalkkis, ota rennommin, älä ole mielensäpahoittaja”.

Koska yhdysvaltalaisella boomer-termillä tarkoitetaan sosiologiassa myös suurten ikäluokkien ihmisiä, monet somekeskustelijat repäisivät pelihousunsa ja väittivät Marinin halventaneen työteliäitä tolkun suomalaisia tai mikä pahempaa, seitsenkymppisiä seniorikansalaisia.

Marin kiisti tämän Yleisradiossa pääministerin haastattelutunnilla: viesti oli suunnattu paheksujille ja kaikenikäisille marmattajille.

Tuskin kaikki oppositiopoliitikotkaan uskovat, että Marin haluaisi kettuilla vanhuksille. Silti he pöyristelivät tällä tahallisella väärintulkinnalla mennen tullen parin vuorokauden ajan – koska tunnekuohut tuovat omalta väeltä ja pääministerin inhoajilta tykkäyksiä ja somejakoja.

”Tulkinnoilla ja paheksumisilla yritetään horjuttaa luottamusta pääministeriin ja vähentää tämän kannatusta – eli ne ovat osa pääministerin politiikan kritiikkiä”, arvioi mediatutkija Anu Koivunen Seuralle.

Koronakriisin johtamiseen keskittynyttä Marinia on ollut vaikea saada haastettua julkisiin väittelyihin politiikan muista kovista asiakysymyksistä. Tämä ymmärrettävästi ärsyttää opposition väkeä, ja heillä on suuri kiusaus paisutella pieniäkin someilmiöitä kohuiksi asti.

Ota löysin rantein, kalkkis – jo Veikko Lavi heitti samaa läppää tiukkiksille

Mutta se Benjaminin biisi ja boomeri-sana – saako niistä esiin väheksyntää, jonkun ryhmän pilkkaa tai loukkaavuutta?

Nuorisotutkija, sosiologian dosentti Tommi Hoikkala (s.1953) tuntee boomeriuden käsitteen hyvin.

Hän kertoo käyttävänsä sanaa ironisesti itsestäänkin, jos paikalla on hänen aikuisten lastensa kavereita.

”Puhuttelen itseäni heille ’tosibuumerina’ kerätäkseni pisteitä, sellaista puolivakavaa identiteettityötä. Ja läpänheittoa.”

Sanaa ei hänen mielestään kannata ottaa kirjaimellisesti minkään ikäluokan leimaamisena, koska boomeri määritellään jokaiselle puhujalle ja kuulijalle eri tavalla.

”Jos asiaa miettii puhetapana, sosiaalinen konteksti ja siis puhetilanne ratkaisee, mistä milloinkin on kyse”, Hoikkala kertoo.

Jopa sukupolvitutkimuksessa baby boomerien käsite häilyy esimerkiksi sen mukaan, minkä valtion ihmisistä on kyse. Suuret ikäluokat Suomessa tarkoittavat heti sotien jälkeen, vuosina 1945-1950 syntyneitä.

”Yhdysvalloissa vastaavat suuret ikäluokat olivat pitkä vuosien 1945-1964 letka.”

Nuoret voivat puhutella vanhempiaan boomereina joko hellittelevästi tai alentuvasti. Samoin toiset teinit tai myös Sanna Marinin ikätoverit kelpaavat boomereiksi, jos käyttäytyvät… niin, esimerkiksi kuin kalkkikset.

Hoikkala vertaa ironista boomeri-nimittelyä ”herää, pahvi” -tokaisuun. Siinäkään ei ihmistä oikeasti nimitetä kartonginpalaseksi.

Eikä itse asiassa Benjaminin Boomerikaan ole teemaltaan senioreille vieras.

Sehän on kuin modernisoitu versio Veikko Lavin kuuluisasta Ota löysin rantein -rallista – joka neuvoo tiukkapipoja, väärinymmärtäjiä ja ammattipaheksujia relaamaan:

Hei heittäkää pois kaikki turhat huolet
Voi murheet mustat laulu kukistaa
Jos elämästä näät vain varjopuolet
Niin aika on jo silloin tukistaa.
Ota löysin rantein, älä jännitä, ota vastaan mitä tarjoo elämä.

Olisiko Marinin IG-story saanut erilaisen vastaanoton, jos sen musiikkina olisi ollut Lavia? Todennäköisesti ei, vaan moittijat olisivat kauhistelleet esimerkiksi miten pääministeri haluaa tukistaa ja siten ”pahoinpidellä suomalaisia”.

Lue myös: Sanna Marin kaipaa pois valokeilasta – ”Pääministerin tehtävä on määräaikainen ja loppuu joskus”

X