Elämä on kaunis, kun sitä katsoo kuin lapsi – ”Me tarvitsemme ihmeitä, kaikki, varsinkin nyt”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Seuran tuottaja Liina Putkonen
© Pekka Nieminen / Otavamedia
”Olemme kaikki löytäneet joskus omat kätemme; ihmeen, että meissä on sellaista, jolla voi tarttua esineisiin”, Seuran tuottaja Liina Putkonen kirjoittaa ja muistuttaa, ettei ihme tarvitse taakseen yliluonnollisia asioita.

Ihminen kaipaa ihmeitä. Tätä meidän geeneihimme jostain syystä koodattua taipumusta on hyödynnetty kautta historian niin hyvään kuin huonoonkin. Myös moni uskonto ammentaa ihmeiden laarista, ja monesti ensimmäinen mielleyhtymä sanasta onkin jumalalliset, yliluonnolliset teot.

Ihmeet eivät ole kuitenkaan kenenkään yksityisomaisuutta. Oikeus ihmeisiin kuuluu kaikille. Ja me kaikki olemme sitä oikeutta käyttäneet, myös sinä skeptikoiden skeptikko.

Me kaikki olemme nimittäin olleet lapsia. Olemme kaikki löytäneet joskus omat kätemme; ihmeen, että meissä on jotain sellaista, jolla voi tarttua esineisiin – ja hetken kuluttua paiskata ne myös maahan muiden noukittavaksi. Olemme nähneet ensimmäisen kerran perhosen, tähtitaivaan ja kokeneet sen hetken, kun valkoisella pohjalla tanssivat hämähäkit muuttuvat kirjaimiksi, tarinoiksi ja tiedoksi, maailmoiksi, jollaisia emme olleet osanneet edes kuvitella.

Eivät nuo ole ihmeitä. Nehän ovat luonnollisia tapahtumia, sanoo nyt joku. Meille aikuisille toki, mutta lapselle, oppivalle pienelle ihmiselle, ne ovat paljon enemmän. Ei ihme tarvitse taakseen yliluonnollisia asioita. Kielitoimiston sanakirjakin kertoo, että ihme on myös hämmästyttävä esine tai asia.

”Sateenkaaren päässä on paljon arvokasta ja hyvää.”

Me tarvitsemme ihmeitä, kaikki, varsinkin nyt. Korona on täyttänyt arkemme huolella ja ahdistuksella. Virus jatkaa tuhoisaa kulkuaan, ja jos ei mene henki tai terveys, niin katoaa työpaikka ja turvattu tulevaisuus, eikä ihminen voi kuin odottaa, että toteutuuko pelko nyt, huomenna vai ei kuitenkaan.

Mikä kamala tapa elää.

Onneksi maailma on täynnä ihmeitä

Esimerkiksi taide tarjoaa ihmeitä. Ihmeellinen on myös ihminen, joka hurmaa vaikkapa laulullaan tuhannet ja tuhannet.

Eikä ihmeitä tarvitse aina hakea ulko-oven takaa. Internet on täynnä lohtua, kun sitä osaa etsiä. Aloita vaikka kirjoittamalla Youtubeen sanat: Sophie Fatu.

Kun pieni, 7-vuotias tyttö laulaa somewhere over the rainbow, muistaa, ettei maailma ole vain korona, vaan sateenkaaren päässä on paljon arvokasta ja hyvää: elämä on kaunis, kun sitä katsoo kuin lapsi, silmät loistaen universumin ihmeellisyydestä.

Lue myös: Ihmeitä tekevä ikoni löytyi lumeen hautautuneena – varas vei poliisin paikalle

X