Ihmetteletkö, miksi et ole saanut pitkään aikaan lapsenlapsesi päiväkotikuvia? Tämän takia voit joutua odottamaan vielä vuoden

Jaa artikkeliTilaa Seura
Eikö kuvauksia enää järjestetä päiväkodeissa ja kouluissa säännöllisesti?
Helsingin kaupunki on aloittanut juuri syksyllä uuden ruotsinkielisen ryhmän suomenkielisille lapsille, johon ollaan rekrytoimassa nyt vuodenvaihteessa lisää ruotsinkielistä henkilökuntaa. © iStock © iStock
Oikein huonolla tuurilla päiväkoti- ja koulukuvat siirtyvät vuoden 2019 syksyyn, sillä esimerkiksi Helsingissä kuvaajien kilpailutuksesta on valitettu markkinaoikeuteen asti.

Helsingissä ei ole järjestetty tänä syksynä kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa lainkaan kuvauksia, koska kaupungin järjestämä kilpailutus on viivästyttänyt kuvausta. Kuvauksen ovat saaneet järjestää vain ne koulut ja päiväkodit, joilla on ollut voimassa oleva kuvaussopimus.

Normaalisti koulu- ja päiväkotikuvauksia on järjestetty Suomen eri kunnissa syksyisin, elo-marraskuussa.

Nyt esteeksi on tullut kuvauksien massiivinen kilpailutusprosessi, jonka suunnittelu alkoi viime vuonna.

Kilpailutuksen tavoitehan on hyvä: taata kohtuuhintaiset ja tasalaatuiset kuvat kaikkien lasten perheille.

Kaupunki ei tiedä kuvattomista

Esimerkiksi Helsingissä monet vanhemmat ovat kertoneet, että kaikki päiväkodit ja koulut eivät ole järjestäneet lainkaan kuvauksia vuonna 2017, jolloin kilpailutuskausi alkoi.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hankinta-asiantuntija Satu Paljakka on eri mieltä.

”Kuvauksiahan on toteutettu viime vuonna ihan normaalisti”, Paljakka sanoo.

Kun toimittaja väittää vastaan, Satu Paljakka lupaa tarkistaa asian ja palaavansa siihen sähköpostitse. Hetken päästä hän vastaa.

”Meillä ei ole tiedossa, että vuonna 2017 kuvauksia olisi jätetty tekemättä. Ohjeistimme keväällä 2017, että kuvaukset tehdään entiseen tapaan, mutta uusia sopimuksia ei solmita enää.”

Seuran tietojen mukaan yksittäisissä päiväkodeissa kuvaus jäi vuonna 2017 kokonaan välistä, koska näissä jäätiin odottamaan kilpailutuksen tuloksia – joita odotetaan vieläkin.

Yksi näistä oli Kumpulan päiväkoti Helsingissä.

”Ei valokuvausta järjestetä muutenkaan vuosittain jokaisessa päiväkodeissa, mutta nyt ei ensin löytynyt sopivaa ajankohtaa kuvaukselle ja sitten odotimme kilpailutusta”, varhaiskasvatusyksikkö Herttua—Kumpulan johtaja Riita Sippola sanoo.

Kilpailutusprosessin ohjeet siis ymmärrettiin väärin.

Osassa päiväkodeista viime vuonna valokuvauksen järjesti vanhempaintoimikunta, mutta tänä vuonna sekin on erikseen kielletty kilpailutussopimuksen takia.

Joillekin lapsiperheille tämä on siis jo toinen vuosi, kun he eivät ole saaneet koulu- ja päiväkotikuviaan.

Markkinaoikeudessa tavataan

Helsingin kaupunki ratkaisi ja valitsi lopulta lokakuussa kilpailutuksen voittaneet valokuvausyritykset.

Mutta vieläkään ei ole päästy kuvaamaan, vaikka nyt jo tiedetään, ketkä saavat kuvata. Edes tulevien kuvausten aikatauluista ei ole vieläkään tiedotettu mitään lasten perheille.

Satu Paljakka selittää syitä näin.

”Ensimmäiseen päätökseen tuli hankintaoikaisuvaatimuksia, jotka kasvatus- ja koulutuslautakunta käsitteli viime viikolla. Lisäksi päätöksestä on tehty valituksia markkinaoikeuteen, joten markkinaoikeudenkin päätös pitää vielä odottaa.”

Kuinka kauan tämä oikeusprosessi mahtaa kestää?

”Se on niin kesken, että en osaa sanoa tarkkaa aikataulua. Meille ei ole ilmoitettu prosessin pituutta, mutta yleisesti ottaen markkinaoikeus tekee ratkaisun viimeistään kuudessa kuukaudessa. Päätös voi tulla kyllä nopeamminkin, jos kaikki menee hyvin.”

Nopeaa ratkaisua tuskin odottaa enää kukaan.

Joten hyvät kummit ja isovanhemmat, taitaa olla turha jännittää joulupakettien mukana tulevia lasten uusia kuvia tänäkään vuonna.

Jos valokuvausyritykset saavat kuvausluvan noin puolen vuoden sisällä, kuvaukset voivat alkaa kesälomien kynnyksellä, elleivät sitten siirry tulevalle lukukaudelle syksyyn.

Osa perheistä on odotellut silloin kuvauksia jo kaksi vuotta.

”Teemme kaikkemme, että kuvaukset toteutetaan aikaisemmin ensi vuonna”, Satu Paljakka lupaa.

X