Ihmisten halu auttaa on yllättänyt Ukrainalaiset Suomessa -yhdistyksen – Ei enää vaatteita, pula on lääkkeistä ja taktisista varusteista

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ukrainalaiset Suomessa yhdistys vastaanottaa ja käsittelee avustuksia ukrainalaispakolaisille Suvilahden Kattilahallissa Helsingissä. © Lehtikuva
Suomessa asuvat ukrainalaiset avustavat yhdessä suomalaisten kanssa maanmiehiään. Vaatteita ei enää oteta vastaan, sillä niitä on tullut liikaa. Kysyntää olisi erityisesti lääkkeille, ensiaputarvikkeille ja taktisille varusteille, kuten vaikkapa makuupusseille tai varusteliiveille.

Suomessa asuvat ukrainalaiset auttavat nyt hädän hetkellä maanmiehiään niin Suomessa kuin Ukrainassa. Keinoina ovat olleet avustuskeräykset vaatteille ja tarvikkeille sekä avun tarvitsijoiden ja apua tarjoavien yhteensaattaminen. Vaatteita ukrainalaisille on tarjottu kuitenkin ympäri Eurooppaa jo niin paljon, ettei naapurimaa Puola pysty määrää käsittelemään. Siitä syystä yhdistys ei niitä Suomestakaan enää alueelle lähetetä.

Ukrainalaiset Suomessa -yhdistyksen verkkosivustolta löytyvät lomakkeet sekä niille suomalaisille, jotka pystyvät tarjoamaan apua, että niille ukrainalaisille, jotka ovat jo tulleet tai ovat pyrkimässä Suomeen ja ovat avun tarpeessa.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Mariia Kostiaisen mukaan ihmisten ja organisaatioiden halu auttaa on ollut yllätys, ja netti-ilmoituksia mahdollisuudesta tarjota majoitusta tai ruokaa on tullut paljon.

”Niitä on tullut hurjasti, varsinkin tätä avun tarjoamista on tullut sen verran, että kovasti etsitään nyt vapaaehtoisia käsittelemään näitä, ja yhdistämään näitä apuaan tarjonneita ihmisiä niiden avun tarvitsijoiden kanssa”, Kostiainen kertoo.

Apua voi tarjota lomakkeella yhdistyksen verkkosivulla

Ensimmäisinä muutamana päivänä, kun lomake oli yhdistyksen verkkosivuille laitettu, avun pyytäjiä oli ilmoittautunut kymmeniä ja avuntarjoajia jo pitkälti toista tuhatta.

”Kaikki meiltä apua hakevat ja sitä saavat eivät ole tietenkään täyttäneet mitään verkkolomaketta. Suomeen saapuu esimerkiksi Baltiasta busseja, ja ihmiset ottavat meihin ihan suoraan yhteyttä”, Mariia Kostiainen kertoo.

Hänen mukaan yhdistys on erittäin kiitollinen siitä halukkuudesta, jolla suomalaiset ihmiset ja yrityksetkin ovat lähteneet auttamaan. Verkkolomakkeiden kautta tulevat avuntarjoukset koskevat majoitusmahdollisuuden lisäksi esimerkiksi ihmisten ja tarvikkeiden kuljetustarjouksia tai esimerkiksi ruoka-apua.

Vaatteita tai tarvikkeita ei voi samalla verkkolomakkeella edes tarjota vaan ne hoidetaan muuta kautta. Yrityksistä muun muassa Matkahuolto ja Postnord ovat tarjonneet kuljetusapua.

Puolaan on lahjoitettu ympäri Eurooppaa jo niin paljon vaatteita, ettei niitä pystytä käsittelemään. © Kai Videll

Ei enää vaatteita – Lääkkeistä ja taktisista varusteista on yhä pula

Vaatteita ja muita lahjoituksia yhdistys on ottanut vastaan Helsingin Sörnäisissä sijaitsevassa Kattilahallissa, jonka he saivat ilmaiseksi käyttöönsä. Vaatteita ei kuitenkaan enää toivota.

”Tärkeintä tällä hetkellä on saada tietoa leviämään, että emme ota enää vastaan vaatteita. Niitä on tullut jo niin paljon ja tiedämme, että ne eivät lähde enää Puolaan, koska Puola ei ota niitä vastaan. Siellä ei pystytä enää käsittelemään niitä, koska sinne on tullut niin paljon vaatteita koko Euroopasta, ei pelkästään Suomesta”, Mariia Kostiainen sanoo.

Vaatelahjoitusten sijaan yhdistys toivoisikin ihmisten lahjoittavan nyt ennemmin esimerkiksi lääkkeitä ja taktisia varusteita ukrainalaisille toimitettavaksi. Vaatteiden osalta Kostiainen arvioi, että paras vaihtoehto olisi lahjoittaa niitä eri suomalaisjärjestöjen kautta niin, että niitä jaetaan tarvitsijoille sitten, kun nämä ovat saapuneet Suomeen.

”Mitä olen jutellut kavereiden kanssa, jotka ovat varsinkin pienten lasten kanssa yrittäneet ylittää rajaa, niin Ukrainasta on nyt tosi vaikea saada mitään mukaan. Se on vähän niin kuin ”sinä ja lapsi”, ja jos jonkun repun saa kyytiin mukaan niin se on jo hyvin. He tulevat siis tarvitsemaan myös täällä tosi paljon näitä vaatteita ja tarvikkeita.”

Tunnelmia yhdistyksen noin 300 jäsenen kesken Mariia Kostiainen kuvailee lähinnä kiireisiksi. Kaikki haluavat auttaa joko Suomessa tai Ukrainassa. Ukrainaan lähtijöitä on jo ollut, ja osa suunnittelee lähtöä.

”Meillä on täällä kova kiire. Tehdään ihan kaikkea, mitä voidaan tehdä, että ainakin jotenkin pystymme auttamaan.”

Juttua muokattu 16.3. ja poistettu maininta SPR:stä ja vastaanottokeskuksista vaatelahjoitusten kohteena, sillä SPR ei tällä hetkellä ota vaatelahjoituksia vastaan ja vastaanottokeskusten käytännöt vaatelahjoitusten osalta vaihtelevat.

Lue myös: Reportaasi: Seura kohtasi Ukrainasta sotaa paenneita ja heidän auttajiaan Puolan rajalla – ”Tämä on vuosisadan katastrofi”

 

Tetyana oli pakannut pakomatkalle perheelle vaatteita ja pari nyssäkkää ruokaa Oscarille ja Iidalle. <span class="typography__copyright">© Kai Widell</span>

Tetyana oli pakannut pakomatkalle perheelle vaatteita ja pari nyssäkkää ruokaa Oscarille ja Iidalle. © Kai Widell

X