Tietämättömyyden julistaminen koetaan tärkeämmäksi kuin vastauksen saaminen – tässä sosiaalisen median ennuste loppuvuodelle

”Ihmisten perustarve tuntea itsensä muita paremmaksi ei ole poistunut mihinkään. Erinomaisena katalyyttinä toimi maailmantähti Ed Sheeran”, Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Ihmisten perustarve tuntea itsensä muita paremmaksi ei ole poistunut mihinkään. Erinomaisena katalyyttinä toimi maailmantähti Ed Sheeran", Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

Kuten jo yli vuosikymmenen kokemuksella tiedämme, on sosiaalinen media verkossa kuin vanhan hyvän ajan kokoontuminen torille. Erona on, että koska kohtaaminen ei tapahdu kasvotusten, on kanssakäyminen huomattavasti ärhäkämpää, väärinymmärryksiä tapahtuu vahingossa enemmän ja tarkoituksella vielä runsaammin.

Kulunut kesä on osoittanut, että ihmisten perustarve tuntea itsensä muita paremmaksi ei ole poistunut mihinkään. Erinomaisena katalyyttinä toimi maailmantähti Ed Sheeranin esiintymiset Helsingissä. Ilman häntä emme olisi saaneet nähdä, miten ihan täysjärkiset ihmiset hankkiutuivat netin ääreen ja kirjoittivat Googlen sijaan Facebookiin, miten eivät tiedä, kuka on Ed Sheeran tai millaisia lauluja hän laulaa. Eli tietämättömyyden julistaminen koko kontaktiverkostolle koettiin tärkeämmäksi kuin vastauksen saaminen kyseiseen asiaan. Sama ilmiö tulee toistumaan seuraavienkin kansainvälisten vieraidemme kohdalla.

Tähän väliin pikaennustuksena rapujuhlakuvien ja sienisaalisotosten kasvava määrä. Ensin mainittu provosoinee yleisöä enemmän, koska ne saatetaan kokea liian herraskaisiksi. Runsaat sienisaaliit puolestaan saavat peukuttajat liikkeelle sankoin joukoin. Hyvä. Ja jo ensi viikolla saamme lukea moneen kertaan, että ensi kuun jälkeen on marraskuu ja että jouluun on enää X päivää.

Ilmastonmuutos on aihe, joka kerää kansaa virtuaaliseen kukkotappeluun satavarmasti. Kun varttuneempi mieshenkilö kritisoi ilmastonmuutosta vastaan taistelevan nuoremman sukupolven edustajaa tytöttelevin termein, paljastuu verkon syvin railo: nimettömien ja nimellisten kommenttien erilaisuus. Nimettömillä kommenttipalstoilla konservatiivista ”tolkun ääntä” ylistetään kilpaa ja nuorta lyödään lisää. Omalla nimellä käydyissä keskusteluissa asetelma on päinvastainen. Kritisoija saakin täyslaidallisen ja häntä kutsutaan setämieheksi.

Sanan säilällä ei välttämättä saa tuhoa aikaan, ellei viestin kirjoittaja satu olemaan maailman vaikutusvaltaisin ihminen. USA:n presidentti Donald Trump on ottanut voimakkaasti kantaa kauppasotaan Kiinan kanssa Twitterissä. Viestit ovat heilutelleet pörssikursseja ja se tulee jatkumaan. Kun talouskäänne iskee myös Suomeen, joutuu hallituksemme joko perumaan lupauksiaan tai ottamaan lisää velkaa. Siitä sosiaalisen median metakkaa riittääkin pitkälle ensi vuoteen.

X