”Ikävät lapsuudenkokemukset ovat vaurioittaneet monen kehonkuvaa ja suhdetta liikuntaan – Onneksi aikuisena voi järjestää korjaavia kokemuksia”

”Olin muovaamassa liikuntamuistoja niille, joita kumpikaan joukkue ei halunnut peliään pilaamaan”, seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Olin muovaamassa liikuntamuistoja niille, joita kumpikaan joukkue ei halunnut peliään pilaamaan", seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Minna Oulasmaa

Pesäpallomaila singahtaa ilmaan ja nappaan siitä kiinni. Toisen joukkueen kapteeni tarraa mailasta otteeni yläpuolelta. Vuorottelemme, kunnes käteni peittää mailan pään.

Olen voittaja, joka aloittaa joukkueiden kokoamisen huutovalinnoilla. Ryhmäpaine pakottaa valitsemaan joukkueeseeni luokan parhaat, vaikka en haluaisi. Valintaprosessin lopuksi opettaja maanittelee meitä toivottamaan viimeisetkin tervetulleiksi joukkueeseen. Siinä vaiheessa vahinko on jo tapahtunut. Aina ne samat jäävät hännänhuipuiksi, joille hihitellään ja nyrpistellään.

Olin muovaamassa liikuntamuistoja niille, joita kumpikaan joukkue ei halunnut peliään pilaamaan. Viimeisenä valitut tuntuivat ajattelevan, että he ansaitsevatkin tulla nujerretuiksi.

Liikuntatunneilla häpäistyt oppivat vihaamaan liikuntaa. En vielä silloin ymmärtänyt, miksi myös minusta tuntui niin pahalta. Myöhemmin tajusin: liikunnan opetusmetodit tekivät minusta kiusaajan.

Vuosikymmeniä myöhemmin ohjasin keskustelupohjaista painonhallintaryhmää. Olin pyöräillyt töihin ja tullut poikkeuksellisesti verkkarit päällä ohjauskerralle. Moni ryhmäläinen jähmettyi minut nähdessään. Jumppamaikka!

Monet ikävät muistot nousivat pintaan, haavat aukesivat. Särjetyt palasivat kipeisiin hetkiin, jolloin vastenmielisyys liikuntaa kohtaan syntyi ja ilo katosi.

Lapselle luodaan jo varhain malleja elämäntavoista, jotka vakiintuvat nuorena aikuisena. Ylipainoisia on parikymppisistä miehistä jo miltei puolet ja naisista kolmannes.

Liikakilojen kertymiseen ei ole syynä ainoastaan liikkumattomuus, vaan koko passiivinen elämäntapa liiallisine energiansaanteineen ja huonoine nukkumisineen.

Huonoista elintavoista moni kasaantuu samoille henkilöille. Itsenäistyminen, vieraalle paikkakunnalle muutto, opiskelijaelämä ja seurustelukumppani, joka linnoittautuu sohvalle älylaitteen ja sipsipussin kanssa. Se mullistaa aiemmat terveelliset elämäntavat.

Ikävät lapsuudenkokemukset ovat vaurioittaneet monen kehonkuvaa ja suhdetta liikuntaan. Onneksi aikuisena voi järjestää korjaavia kokemuksia. Enää ei tarvitse miettiä, kelpaako joukkueeseen.

Voi lähteä liikkeelle pienin askelin, omaan tahtiin. Nuori aikuinen voi karistaa lapsuuden perheensä huonot terveystottumukset ja aloittaa liikunnallisen ja terveellisen elämän. Helsingin Sanomat kertoi juuri naisesta, joka aloitti 55-vuotiaana uimahypyt ja 57-vuotiaana rullalautailun.

Liikunnanilo voi löytyä minkä ikäisenä tahansa.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X