Ilmaista työtä pyydetään yrittäjiltä yhä enemmän – ”Tee kakku niin saat somessa näkyvyyttä”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pienyrittäjiltä pyydetään usein ilmaistyötä. Somenäkyvyyttä tarjotaan vastineeksi.
© iStock
Yrittäjiltä pyydetään yhä enemmän ilmaista työtä: taidetta, tuotteita ja aikaa vieviä palveluita. Suomen Yrittäjät muistuttavat, että työstä pitää maksaa palkkaa.

Ilmaisen työn pyytäminen yrittäjiltä on lisääntynyt. Suomen Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemen mukaan erityisesti yksinyrittäjät törmäävät työssään palkattomiin työtarjouksiin.

”Tuntumani on, että näkyvyyden tarjoaminen palkan sijaan on lisääntymään päin some-kanavien kasvun takia. Tyypillisimpiä esimerkkejä voi olla valokuvaaja tai asiantuntijakonsultti, jonka työssä on lisääntynyt se, että työtä pyydetään hyvin alhaisella hinnalla tai täysin ilmaiseksi. Työstä pitäisi kuitenkin saada korvaus”, Mika Hämeenniemi muistuttaa.

Esimerkiksi valokuvaajan työtä voidaan pyytää pelkkää näkyvyyttä vastaan niin, että asiakas voi luvata levittää valokuvia sosiaalisessa mediassa palkan maksamisen sijaan. Näin valokuvaajan voidaan ajatella saavan mainosta työlleen.

”Valtaosan yksinyrittäjistä tulotaso on hyvin matala. Se ei ole toimiva yhtälö, että pitäisi vielä tehdä töitä ilmaiseksi”, Hämeenniemi sanoo.

Ilmaisia painatuksia

Graafisen alan yrittäjä Essi on joutunut kokemaan jo useita kertoja, miltä ilmainen työ tuntuu. Esimerkiksi vaateprinttien suunnitteluhinnaksi sovittu kaksisataa euroa jäi tulematta pankkitilille. Sen sijaan hän sai paitoja kahdensadan euron edestä.

”Minulle sanottiin, että voin myydä paidat ja saada siitä rahat. Tunsin itseni huijatuksi, koska en minä niitä heidän logollaan varustettuja paitoja voinut oikeasti myydä”, Essi kertoo Seuralle.

Essiä on pyydetty useamman muunkin kerran tekemään työtä ilman korvausta: esimerkiksi kuvia skeittilautoihin pelkkää näkyvyyttä vastaan.

”Ihmiset käyttävät helposti hyväksi. He haluavat minun osaamistani, mutta eivät ole valmiit maksamaan. Usein ajatellaan, että piirrän vain nopeasti, vaikka samalla tavalla tämä on tekimistä kuin tekisin pitkän päivän muussakin ammatissa”, Essi sanoo.

Ilmaisia tuotteita

Luovan alan yrittäjiä pyydetään usein piirtämisen lisäksi laulamaan, valokuvaamaan, luomaan elämyksiä tai esiintymään ilmaiseksi, koska palkkatyötä tekevät ihmiset eivät osaa aina mieltää taiteellista työtä ansiotyöksi, vaan ennemminkin harrastukseksi.

Lisäksi monen alan yrittäjiltä pyydetään ilmaisia tuotteita, kuten kukkia, ruokaa, kosmetiikkaa, vaatteita tai kirjoja sitä vastaan, että tuotteista julkaistaan kuvia sosiaalisessa mediassa tai että tuotteet ovat esillä tapahtumassa.

Tamperelainen leipomoyrittäjä Tiina on törmännyt ilmaisten tuotteiden kalasteluun sekä isompien nettialustojen vaikuttajilta, että pienemmiltä blogikirjoittelijoilta.

”En anna ilmaisia tuotteita. Monet bloggaajat olettavat, että saisivat kakun ilmaiseksi, jos kakku on kuvattu ja mainittu heidän sivullaan. Mutta näkyvyydellä ei voi maksaa vuokraa”, leipuriyrittäjä Tiina sanoo.

Ilmaisia palveluita

Eteläkarjalainen kauppias puolestaan kertoo grillanneensa lihatuotteita ilmaiseksi kauppiasvaimonsa kanssa muutaman tunnin ilman palkkaa kymmenille yritysjuhlien vieraille, koska toivoi saavansa kauppaansa näin lisää asiakkaita.

Alusta asti oli selvää, että palkkaa ei tule.

”Olimme mainosmielessä esillä, mutta emme saaneet muuta kuin tarvikekulut”, kauppias kertoo Seuralle.

X