Ilmalämpöpumpun huolimaton käyttö voi sairastuttaa – Näin helposti vältät sisäilmaongelmat

Yhä useammat suomalaiset kotitaloudet ja liikehuoneistot hankkivat varsinaisen lämmitysjärjestelmänsä oheen energiaa säästävän lämpöpumpun. Helppohoitoisen laitteen huoltamista ei sovi unohtaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhä useammat suomalaiset kotitaloudet ja liikehuoneistot hankkivat varsinaisen lämmitysjärjestelmänsä oheen energiaa säästävän lämpöpumpun. Helppohoitoisen laitteen huoltamista ei sovi unohtaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen mukaan lämpöpumppuja myytiin Suomessa yli 76 ooo kappaletta pelkästään viime vuonna. Huoneistoa talvella lämmittävä ja kesällä viilentävä ilmalämpöpumppu oli selvästi suosituin, noin 60 000 myydyllä laitemallilla.

Ilmalämpöpumppu vaatii huoltoa, jotta toimii moitteetta

Kun huoneilmaa halutaan viilentää, ilmalämpöpumppu jäähdyttää kuumaa sisäilmaa ja siirtää energiaa talon seinien ulkopuolelle asennetun ulkoyksikön kautta. Talvella ilmalämpöpumppu toimii päinvastoin: energiaa kaapataan kylmästä ulkoilmasta, ja se luovutetaan seinien sisäpuolella olevan yksikön kautta huoneiston lämmittämiseen.

Ilman säännöllistä huoltoa ja puhdistusta ilmalämpöpumpun yksikköön kerääntyy sisäilmasta epäpuhtauksia, jolloin erilaiset mikrobikasvustot saattavat päästä valloilleen. Kun näin käy, laite lennättää epäpuhtauksia sisäilmassa.

”On ensiarvoisen tärkeää, että laitteen puhtaudesta huolehditaan. Huono sisäilma voi sairastuttaa vakavastikin”, sanoo Asumisterveysliitto Asteen toiminnanjohtaja Hannele Rämö.

Varo viilentämästä huoneistoa liikaa

Sisäilma voi pitkällä tähtäimellä pilaantua huolimattomasta käytöstä, vaikka laite olisi puhdaskin. Kesähelteillä ongelmallista on, jos laitteen säätää viilentämään sisäilmaa ulkoilman lämpöasteita alhaisemmaksi.

”Riskinä ovat kosteusvauriot, joita voi muodostua huoneiston kaikkiin ulkoseinärakenteisiin. Kosteusvauriosta voi muodostua homevaurio”, sanoo Rämö.

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla teetetyn Asumisterveysliiton tutkimuksen mukaan ilmalämpöpumppu sopii parhaiten yhdestä materiaalista rakennettuihin taloihin: kokonaan kivisiin tai kokonaan puisiin.

Jos ilmalämpöpumppu asennetaan höyrynsululliseen rakenteeseen, sen käytössä tulee olla huolellisempi. Höyrynsulku tarkoittaa ainekerrosta, joka pyrkii estämään kosteuden liikkumisen vesihöyrynä ulkoseinän rakennekerrokseen.

”Tällöin on erityisen tärkeää, että sisäilmaa ei viilennetä merkittävästi ulkoilmaa alhaisemmaksi, koska ulkoseinärakenteen kosteusvaurion vaara on suurempi.”

Puhdista ilmalämpöpumppu näin joka kuukausi

Asumisterveysliiton suosituksen mukaan ilmalämpöpumpun ulkoiset osat tulisi puhdistaa itse vähintään kerran kuukaudessa.

”Liikkuviin läppiin, joista ilma kulkee, kerääntyy epäpuhtauksia samalla tavalla kuin ilmanvaihtoventtiileihin. Ne tulee pyyhkiä tai imuroida varovasti, ettei vaurioita laitteen osia”, sanoo Hannele Rämö.

Huoneiston sisäpuolelle asennettu ilmalämpöpumppu kerää erityisesti pölyä, eikä seinien ulkopuolella sijaitsevaa yksikköäkään pidä unohtaa. Ulkoyksikön päälle voi tipahdella puiden lehtiä ja risuja, jotka tulee poistaa.

Sisäilmasta tiivistyy ympäri vuoden kosteutta, joka poistuu ylivuotoputkea pitkin esimerkiksi viemäriin. Säännöllisesti kannatta tarkistaa, että putki on siellä missä pitääkin, eikä ohjaa vettä talon rakenteisiin.

Rämö suosittelee huollattamaan laitteen ammattilaisen toimesta kunnolla aina vuodenajan vaihtuessa, eikä suodattimiakaan kannata välttämättä itse vaihtaa.

Huonosti puhdistettu ilmalämpöpumppu on uhka terveydelle.
© IStock © IStock

Huono sisäilma tuo hengitystie- ja silmäoireita

Puhdistamattoman ilmalämpöpumpun levittämän ilman seurauksena saattaa ilmetä kosteus- ja homevaurioihin liitettyjä hengitystie- ja silmäoireita, pitkittynyttä flunssaa ja astman pahenemista.

Huono sisäilma ei ole terveellistä kenellekään, mutta esimerkiksi hengityselinsairaudesta, keuhkoastmasta tai allergiasta kärsiville henkilöille se on erityisen haitallista.

Ilmanlaadun kannalta paras on sellainen ilmalämpöpumppu, joka ei tuota otsonia sisäilmaan. Otsoni on niin kutsuttua aktiivista happea, jota käytetään ilmanpuhdistukseen esimerkiksi toimistoissa.

”Sairaille ihmisille otsoni aiheuttaa huomattavasti enemmän ongelmia”, toteaa Hannele Rämö.

Artikkelia on muokattu 10.12.2023

Lue myös Kotiliesi.fi: Hyötyisitkö sinä ilmalämpöpumpusta, entä mitä sellainen maksaa? Tämän jutun haluat lukea ennen mahdollista hankintaa

X