Ilmastonmuutoksen vaikutus mielenterveyteen tunnistetaan aiempaa paremmin – Kuuntele podcast: Miten vaikeiden tunteiden kanssa selviää?

© iStock
Toimittaja Oona Komonen pohtii podcastissa, kuinka ilmastoahdistuksesta voi selvitä. Hän haastatteli ympäristöahdistusta tutkinutta Panu Pihkalaa sekä asiantuntijapsykologi Juho Mertasta Mieli ry:sta.

Elokuun 2019 loppupuolella Sitra julkaisi kyselytutkimuksen tulokset.

Noin neljännes vastanneista arvioi potevansa ilmastoahdistusta. Erityisen vaikeita tunteita ilmastonmuutokseen liittyen kokivat nuoret, alle 30-vuotiaat.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että ilmastonmuutos aiheuttaa ahdistuksen lisäksi muitakin tunteita.

Esimerkiksi: kiinnostusta, turhautumista ja riittämättömyyden tunnetta, voimattomuutta, toivoa.

Ilmastoahdistuksessa on kyse reaktiosta maailman ympäristöongelmien suuruuteen.

Nimenomaan suuruuteen.

Ilmastonmuutos on laaja, vaativa ja vaikeasti hahmotettava ongelma. Siksi sitä on vaikea käsitellä.

Ja siksi se voi huolettaa.

Kuuntele podcast: Voiko ilmastoahdistuksesta selvitä?

Tunnetko ympäristöahdistusta? Nämä suositukset ovat juuri sinulle

Älä koe itseäsi heikoksi tai epäonnistuneeksi, jos tunnet ympäristöahdistusta.

Arvosta ja kunnioita ympäristöahdistustasi. Se merkitsee sitä, että voit kokea enemmän iloa, sillä et ole turtunut.

Toimi, mutta älä koko ajan. Jokainen voi parantaa maailmaa omien resurssiensa mukaan. Koko ajan toimiminen kuitenkin uuvuttaa.

Etsi tasapainoa. Pohdi, mitkä asiat kuluttavat energiaasi. Aktiivisuuden vastapainoksi suositellaan lepäämistä ja virkistymistä hyvällä omatunnolla.

Harjoita itsesäätelyä. Ole avoin, mutta aseta myös rajoja. On vaikea jaksaa, jos koko ajan seuraa maailman murheita.

Käsittele tunteitasi. Samalla tutustuu paremmin itseensä ja saa välineitä parempaan vuorovaikutukseen maailman kanssa. Esimerkiksi erilaiset ympäristökasvattajat ja taiteilijat järjestävät työpajoja, näyttelyitä, performansseja muita tapahtumia, joiden kautta osallistujat pääsevät käsittelemään ilmastotunteitaan.

Hyväksy mielen vuodenajat. Kukaan ei tule kokonaan valmiiksi. Kuten luonnossa, myös ihmismielessä on vuodenaikoja. Joskus kannattaa hyväksyä alakulo ja elää sen kanssa. Myös vaikeat tunteet ovat osa elämää.

Älä jää yksin. Etsi tai luo oma vertaisryhmäsi, jossa voi jakaa yhdessä sekä tunteita että toimintaa.

Lähteet:

Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (2017, Kirjapaja). Panu Pihkala.

Ympäristöahdistus ja toivo. Panu Pihkalan blogi.

Ilmastoahdistus ja sen kanssa eläminen. Mieli ry:n raportti.