Ilmastonmuutos uhkaa myös suomalaisten terveyttä – Suomen Lääkäriliitto julisti ilmastohätätilan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Suomalaiset lääkärijärjestöt huolestuivat ilmastonmuutoksen vaikutuksista suomalaisen väestön terveyteen.
Suomalaiset lääkärijärjestöt huolestuivat ilmastonmuutoksen vaikutuksista suomalaisen väestön terveyteen. © istockphoto.com
Julistuksen tarkoituksena on lääkärijärjestöjen mukaan tuoda esille, että ilmastonmuutos uhkaa myös suomalaisen väestön terveyttä.

Ilmastonmuutos on saanut lääkärijärjestöt huolestumaan toden teolla. Mukana ilmastohätätilan julistuksessa on useita lääkärijärjestöjä, mutta konkreettisia toimia on vielä vähän.

Suomen Lääkäriliitto on torstaina aamulla julistanut ilmastohätätilan. Mukana julistuksessa on kymmenen muutakin lääkärijärjestöä, kuten Suomen Hammaslääkäriliitto, Lääkärin sosiaalinen vastuu -järjestö ja Suomen yleislääkärit sekä Suomen Erityislääkäriyhdistys.

Julistuksen tarkoituksena on lääkärijärjestöjen mukaan tuoda esille, että ilmastonmuutos uhkaa myös suomalaisen väestön terveyttä. Lääkärit pyrkivät julistuksellaan vetoamaan päättäjiin, jotta nämä uudistaisivat pian ilmastolainsäädäntöä.

”Helsingin kaupunki on jo julistanut ilmastohätätilan. Pidän todennäköisenä, että Suomen valtiokin tekee vielä julistuksen”, ilmastohätätila-aloitteen yksi tekijöistä Viivi Joutsen sanoo.

Lisäksi julistuksella on tarkoitus vedota terveydenhuollon yksiköihin, että nämä aloittaisivat konkreettiset päästövähennykset. Ainakin osa sairaanhoitopiireistä, kuten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus, on jo kirjannut ympäristöhaittojen vähentämisen tavoitteekseen.

Käytännössä sairaala voi vähentää päästöjä esimerkiksi välttämällä mahdollisimman paljon kertakäyttötuotteita ja kannustamalla työntekijöitä käyttämään joukkoliikennettä.

Ilmastonmuutos voi lisätä sairauksia

Lääkärien julistuksen mukaan ilmastonmuutos on 2000-luvun vakavin uhka ihmisten terveydelle ja sen terveysvaikutuksen näkyvät jo Suomessakin. Mutta miten?

Viivi Joutsen selittää, että jo nyt voi huomata, että talvet ovat Suomessa vetisempiä. Se voi lisätä liukastumisia, kaamosmasennusta ja vähentää liikuntamahdollisuuksia. Lisäksi helleaaltojen aiheuttamat terveysongelmat ovat lisääntyneet.

”Punkkien levittämän borrelioosin esiintymisalue Suomessa laajenee ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen voi lisätä allergioiden ilmaantuvuutta”, Joutsen sanoo.

Samat ongelmat tuo esille myös Suomen Lääkäriliiton johtaja Heikki Pärnänen.

”Koronaepidemia on hyvä muistutus, että maapalloistuminen ja ilmastoa kuormittava runsas matkustaminen vaikuttavat sairauksien esiintyvyyteen. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa sairauksien ilmaantuvuuteen tännekin”, Pärnänen sanoo.

Lääkärijärjestöt mallina?

Maailman Lääkäriliitto on aikaisemmin jo julistanut ilmastohätätilan, minkä takia vastaavaa hätätilaa voitiin odottaa myös Suomeen.

Mutta tuleeko nyt lääkärijärjestöihin jotain muutoksia vai jääkö ilmastohätätilan julistus vain hyväksi eleeksi?

”En tiedä onko tällä hirveän paljon vaikutusta lääkärijärjestöjen työhön, mutta minun mielestäni on positiivista, että kaikki lääkärijärjestöt kattavasti ovat halunneet lähteä julistukseen mukaan”, Suomen Lääkäriliiton johtaja Pärnänen sanoo.

Lue myös: Talvi ei ole enää entisensä – Jenni Haukio: ”Se maailma, jonka tunsimme, on katoamassa peruuttamattomasti”

Lue myös: Kun ikirouta sulaa Siperiassa, jokivarret murenevat ja eroosio kiihtyy entisestään

X