Ilmatieteen laitoksen karut hellekartat - Onko tämä vasta alkua ilmastonmuutokselle? Lämpöaalloista tulossa entistä kuumempia

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan vaarallisen kuumuusrajan ylittävät lämpötilat tulevat yleistymään runsaasti ympäri maailmaa. Tulevaisuudessa jopa 70 prosenttia maapallon väestöstä voi joutua kärsimään lämpöaalloista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan vaarallisen kuumuusrajan ylittävät lämpötilat tulevat yleistymään runsaasti ympäri maailmaa. Tulevaisuudessa jopa 70 prosenttia maapallon väestöstä voi joutua kärsimään lämpöaalloista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva
Eurooppa ja Afrikka hehkuvat tummanpunaisina.

Eurooppa, läntinen Aasia ja Afrikka. © AJP / ILMATIETEEN LAITOS

Ilmatieteen laitoksen sääkartat näyttävät, kuinka koko maapallo hehkuu lämmön seurauksena tummanpunaisena.

”Tämä kesä näyttää olevan mittaushistorian neljänneksi kuumin. Vuodet 2015–2017 ovat kuitenkin olleet maailmanlaajuisesti vielä kuumempia. Esimerkiksi Skandinaviassa ja Britanniassa on ollut tänä vuonna ennätyksellisen lämmintä ja kuivaa, mutta kaikkialla näin ei ole”, meteorologi Eetu Rimo Ilmastotieteen laitokselta sanoo.

Lämpöaalloista entistä pidempiä ja kuumempia

Seuraavan sadan vuoden aikana jopa hengenvaaralliset lämpöaallot tulevat yleistymään ja leviämään yhä laajemmille alueille, CNN uutisoi heinäkuun lopulla. Entistä kuumemmat lämpöjaksot voidaan selittää ilmastonmuutoksen suorimpana mahdollisena vaikutuksena maapalloon.

Nature Climate Change -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan erittäin vaaralliset lämpötilat, jolloin mittari ylittää yli 37 astetta, tulevat lisääntymään runsaasti. Esimerkiksi New Yorkissa tällaisia hellepäiviä on vuodessa keskimäärin kaksi, mutta vuoteen 2100 mennessä määräksi ennustetaan jopa 50 päivää vuodessa.

Keinot ilmastonmuutoksen hidastamiseen ovat vähissä. Päästöjen vähentäminen on maapallon paras suojakeino, mutta ihmeitä ekologisemmat elintavat eivät nekään pysty tekemään.

”Vaikka tekisimme parhaamme noudattamalla Pariisin ilmastosopimusta, jopa puolet maapallon väestöstä tulee kärsimään vaikutuksista”, Havaijin yliopiston professori Camilo Mora kertoo CNN:lle.

”Jos taas emme tee mitään, lämpöaallot voivat vaikuttaa yli 70 prosenttiin väestöstä. Valitettavasti paljoa tilanteen parantamiseksi ei ole tehtävissä, mutta taatusti voimme tehdä siitä vielä huonomman.”

Ennätykselliset lämpölukemat alkoivat jo kuukausia sitten

Lämpö ei ole levinnyt maailmalle hetkessä. Suomessa koettiin poikkeuksellinen lämpöaalto jo toukokuussa, kun 25 asteen helleraja meni rikki useampana päivänä.

Iso-Britanniassa kansalaiset pääsivät nauttimaan helteistä erityisesti kesäkuussa. Ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen sekä Englannissa, Skotlannissa, Walesissa että Pohjois-Irlannissa päivälämpötila nousi samana päivänä kaikkialla yli 30 asteen.

Heinäkuun aikana lämpöennätyksiä rikottiin maailmalla muun muassa Kanadassa, Australiassa ja eri puolilla Yhdysvaltoja.

Maailman tämänhetkinen lämpöennätys on 56,7 celsiusastetta, joka on mitattu Kuolemanlaaksossa Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltiossa. Tänä kesänä laakson lukemat ovat useaan kertaan nousseet yli 50 asteen, mutta aivan kiinni ennätykseen ei ole vielä päästy.

Kuumuus on vaatinut myös uhrinsa. Esimerkiksi Japanissa kymmenien kuolemat on liitetty äärimmäisiin sääolosuhteisiin. Quebecissä, Kanadassa yli 33 ihmisen on arvioitu kuolleen lämpöaaltojen seurauksena, raportoi BBC.

Osa asiantuntijoista epäröi suoran yhteyden muodostamista poikkeuksellisten helteiden ja ilmastonmuutoksen välillä. Paikoin, kuten Suomessa, lämpöä voisi periaatteessa perustella myös luonnollisella vaihtelulla aiempiin kesiin verrattuna.

”Toistaiseksi voi vain spekuloida, jatkuvatko tällaiset kesät entistä kuumempina. Mahdollista se on”, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Rimo toteaa.

Pohjois- ja Etelä-Amerikan kartassa näkyy lämpöeroja.

Pohjois- ja Etelä-Amerikka. © AJP / ILMATIETEEN LAITOS

X