Ilomantsin Sotatie vie taistelujen äärelle - Venäjän uhma kuuluu myös asiakkaiden huolena matkailuyrittäjien arjessa: ”Uskaltaako itärajalle tulla?”

Sotahistoria on vahvasti läsnä Ilomantsissa, sillä se on ainoa paikkakunta Suomessa, jossa on käyty divisioonatason laajoja taisteluita talvi- ja jatkosodan aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilomantsissa Venäjälle on lyhyimmillään vain 80 metrin matka. Ilomantsissa sijaitsee Suomen ja Manner-EU:n itäisin piste.

Sotahistoria on vahvasti läsnä Ilomantsissa, sillä se on ainoa paikkakunta Suomessa, jossa on käyty divisioonatason laajoja taisteluita talvi- ja jatkosodan aikana.
Teksti:
Elina Kirssi

Ukrainan sodan myötä sota on ollut keväästä asti ajankohtainen keskustelunaihe suomalaisissa kahvipöydissä, niin myös Venäjän rajan lähellä asuvien kodeissa. Ilomantsissa Venäjän raja on lyhyimmillään 80 metrin päässä Suomen ja Manner-EU:n itäisimmässä pisteessä.

Kuinka maailman nykytilanne on vaikuttanut Ilomantsin matkailukesään?

Sotatie tekee Ilomantsin sotahistorialliset kohteet tutuiksi

Ilomantsissa lanseerattiin tänä vuonna Sotatie-hanke. 150 kilometrin Sotatien varrella pääsee tutustumaan lähes kaikkiin Ilomantsin sotahistoriallisiin kohteisiin. Ilomantsissa opastettuja kierroksia vetävän sotakamreeri Rauno Suhosen puhelin on soinut tiuhaan koko alkukesän ja kysyntää on riittänyt.

”Kauempana Suomessa asuvat ihmiset ovat jopa kyselleet, uskaltaako tänne itärajalle enää tulla. Täällä asuvat ovat tottuneet rajan läheisyyteen eikä muuttunut tilanne vaikuta heidän elämäänsä”, Rauno Suhonen.

Hän itse ei kuitenkaan usko, että Ukrainan sota lisää kiinnostusta sotakohteita kohtaan. Suhosen mukaan voi käydä jopa päinvastoin. Suomi on Venäjän pitkäaikainen rajanaapuri, ja se herättää hänen kokemuksensa mukaan ihmisissä paljon ajatuksia.

Museonjohtaja Ulla Vartiainen ja sotakamreeri Rauno Suhonen keskustelevat uuden Sotatien vaikutuksista Ilomantsin matkailuun Raappanan majan portailla. © HARRI MÄENPÄÄ

”Pääseeköhän sieltä edes läpi?”

Ilomantsin Raappanan majan museonjohtaja Ulla Vartiainen sen sijaan pitää mahdollisena, että Ukrainan sota on herättänyt kiinnostuksen sotamatkailuun.

”Kyllähän sotahistoria kiinnostaa, toivottavasti entistä enemmän nyt Sotatien tiimoiltakin. Tämä maailmantilanne on sellainen, että se on ehkä saanut ihmiset ajattelemaan sotaa. Näyttää, että sillä on vaikutusta”, Ulla Vartiainen toteaa.

Parpeinpirtin yrittäjä Marjo Niiranen tuntee olonsa turvalliseksi rajan läheisyydessä. © HARRI MÄENPÄÄ

Raappanan majan viereisen Parpeinpirtin yrittäjä Marjo Niiranen uskoo niin ikään sodan lisänneen Ilomantsin itärajan eksotiikkaa. Häntä itseään rajan läheisyys ei huoleta.

”Itse koen oloni aika turvalliseksi täällä. Rajavartiosto on vieressä, eikä rajaa sillä tavalla ajattele, kun olemme aina olleet tässä rajan vieressä. Tuo alue on niin pusikoitunuttakin, että pääseeköhän sieltä edes läpi”, Marjo Niiranen pohtii.

Lue myös: Suuntaa retkeilemään rajaseudun rauhaan – Ilomantsissa luontoelämyksiä tarjoaa Tapion taival

Koivusuon luonnonpuisto

Koivusuon luonnonpuisto © MAARIT SIMILÄ / METSÄHALLITUS

X