Suomen suurlähetystökään ei ole säästynyt Intiassa koronavirukselta: ”Puutetta on kaikesta – tarvikkeista, hapesta ja hengityskoneista”

Jaa artikkeli
Delhissä testatuista lähes joka kolmannella on korona. Monelle intialaiselle 15 euron testi on liian kallis. © Lehtikuva
Intia on koronakartan surullisin kolkka. Tartuntoja on väkilukuun suhteutettuna eniten maailmassa.

Intia kamppailee nyt koronakurimuksen alati tiukentuvissa pihdeissä. Nyt maassa pelätään kolmatta virusaaltoa.

”Intialaisilla ovat nyt kaikki ajatukset koronassa. Jos ei itsellä ole tartuntaa, niin jokaisella on joku läheinen, jolla on. Terveet auttavat läheisiään”, kuvaa suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde Delhistä.

Tautitilanne on heijastunut myös Suomen suurlähetystöön.

”Henkilökunnassa on ollut muutamia tartuntoja. Lisäksi kontakteillamme on Intiassa ystäviä ja omaisia, jotka ovat kuolleet koronaan. Paljon on surun jakamista ja surunvalitteluja nyt lähetystön arjessa”, kertoo suurlähettiläs.

Ritva Inkeri Koukku-Ronde

Ritva Koukku-Ronde ehti työskennellä Delhissä Suomen suurlähettiläänä kolme ja puoli kuukautta ennen viime kevään koronasulkua. Intiaan asemapaikka siirtyi Saksasta.

Suuret erot alueilla – ”Sairaalat ja krematoriot ovat täynnä”

Suurlähettilään sekä lähetystön 14 työntekijän elämä rajoittuu Delhissä lähetystöalueelle. Ulkonaliikkumiskiellon takia kotoa saa poistua vain välttämättömistä syistä.

”Saamme käydä ruokakaupassa ja apteekissa. Liikennettä on jonkin verran. Poliisit partioivat pysähtymispisteillä ja antavat kovia sanktioita, ellei kieltoja noudateta”, Koukku-Ronde sanoo.

Vielä alkuvuodesta tilanne oli toinen. Intian tartuntaluvut olivat maailmanlaajuisesti melko pieniä, joten rajoituksia höllennettiin ja ihmiset kerääntyivät sankoin joukoin massatapahtumiin, urheilukisoihin ja häihin. Virus levisi ja katastrofi pääsi valloilleen.

Herkästi tarttuva intialainen virusmutaatio leviää etenkin suurkaupunkien slummien ahtaissa oloissa mutta myös väljemmillä asuinalueilla.

Tilanne on pahin pääkaupunki Delhissä, Mumbaissa sekä Uttar Pradeshin osavaltiossa. Intian tartunta- ja kuolleisuustilastoihin päätyy arviolta vain murto-osa tapauksista. Kuolinsyytutkimuksia ei tehdä, ja noin 15 euroa maksava koronatesti on monille liian kallis.

”Sairaalat ja krematoriot ovat täynnä. Puutetta on kaikesta – tarvikkeista, hapesta ja hengityskoneista”, Ritva Koukku-Ronde kertoo.

Intian Suomen suurlähettiläs kuitenkin korostaa, ettei tilanne ole kaikkialla paha. Suhteelliset tartuntaluvut ja kuolleisuusasteet vaihtelevat paljon osavaltioittain.

”Osassa maata pääsee sairaalaan hoitoon.”

”Jos ei tule avunpyyntöjä, kaikki on hyvin”

Intia ei ole myöntänyt turistiviisumeita yli vuoteen. Kun maa meni runsas vuosi sitten kiinni, lähetystö kotiutti 150 ympäri Intiaa asuvaa ja lomailevaa suomalaista. Tällä hetkellä maassa on matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia noin sata.

Ritva Koukku-Ronde kertoo, että suurlähetystön tiedossa on yksi vakava tautitapaus. Muut suomalaiset eivät ole ottaneet lähetystöön yhteyttä vakavien sairastumisten tai muidenkaan koronatilanteeseen liittyvien ongelmien takia.

Yhteydenotot lähetystöön tulevat tällä hetkellä lähinnä intialaisilta, jotka kysyvät, milloin Suomeen voi päästä taas opiskelemaan ja töihin.

”Emme toisaalta ole se taho, johon otetaan yhteyttä terveyskysymyksissä. Mutta haluan ajatella, että no news is good news. Jos ei tule avunpyyntöjä, kaikki on hyvin.”

Tilanne Intiassa saattaa jatkua vielä pitkään, sillä rokotteita ei kaikilla alueilla ole vielä aikuisille tarpeeksi.

Lue myös: Koronarokotteen haittavaikutus nosti kohun Intiassa – Oikeudenkäynti tulossa vaikka lääkeyhtiöillä ei ole tapana rangaista rokotekorvauksia hakevia

X