Irlantilaiset kiertolaiset saapuivat taas Suomeen – mitä heidän taustastaan tiedetään?

Irlannin kiertolaisilla on oma kieli ja he kuolevat muuta väestöä nuorempina. Moni on työmarkkinoiden ulkopuolella omasta tahdostaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Irlantilaiset kiertolaiset rakensivat tiilimuuria lähelle leiripaikkaansa Essexissä Isossa-Britanniassa syyskuussa 2011.

Irlannin kiertolaisilla on oma kieli ja he kuolevat muuta väestöä nuorempina. Moni on työmarkkinoiden ulkopuolella omasta tahdostaan.
Teksti:
Aino Loikkanen

Autokunnittain liikkuvia irlantilaisryhmiä on tavattu jälleen Suomessa. Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Kari Pasasen mukaan kyseessä ovat irlantilaiset kiertolaiset.

”Tämä on ollut toistuva ilmiö viime vuosina. Yleensä joukko on saapunut keväällä ja viipynyt muutamasta viikosta korkeintaan muutamaan kuukauteen.”

Tähän mennessä saapuneita on alle sata. Keskusrikospoliisi seuraa kiertolaisten liikkeitä, koska seurueet ovat aiempina vuosina tehtailleet huijauksia eri puolilla Suomea.

Keitä nämä kiertelevät irlantilaiset ovat?

Tausta yläluokassa?

Irlantilaisten kiertolaisten alkuperästä on eri teorioita. Yhden mukaan kiertolaiset ovat olleet alkujaan irlantilaisia talonpoikia, jotka pakotettiin tien päälle maalaistaloista nälänhädän aikana 1840-luvulla.

Toisen teorian mukaan kiertolaiset polveutuvat Irlannin yläluokasta, sen yksittäisistä jäsenistä ja kokonaisista perheistä, jotka potkittiin pois sukujensa luota esimerkiksi alkoholismin takia tai siksi, että he syntyivät avioliiton ulkopuolella.

Vuonna 2011 julkistettiin DNA-tutkimus, jonka mukaan kiertolaisten juuret juontavat syvemmälle irlantilaiseen historiaan. Tutkimukseen osallistui muun muassa Edinburghin yliopisto. Tulosten mukaan kiertolaisten perimä on eriytynyt Irlannin valtaväestöstä yli tuhat vuotta sitten. Syytä ei tiedetä.

Salamyhkäisyys on säilynyt, koska kiertolaiset elävät edelleen pitkälti omissa oloissaan, ja esimerkiksi avioliittoja on perinteisesti solmittu oman yhteisön sisällä.

Kiertolaiset tunnustetaan Irlannissa kulttuuriseksi vähemmistöksi. Kiertolaiset itse haluaisivat saada etnisen vähemmistön aseman.

Kymmeniätuhansia jäseniä

Arvioiden mukaan Irlannissa on noin 25 000 kiertolaista ja lähes 4 500 kiertolaisperhettä.

Lisäksi esimerkiksi Isossa-Britanniassa elää noin 15 000 kiertolaista ja Yhdysvalloissa 10 000.

Elämäntapana kiertolaisuus

Liikkuva elämäntapa erottaa irlantilaiset kiertolaiset selvimmin valtaväestöstä. Aiemmin kiertolaiset liikkuivat hevosvankkureilla paikasta toiseen. Nykyisin kulkupelit ovat vaihtuneet asuntoautoihin ja vaunuihin.

Monet kiertolaiset ovat nykyisin myös asettuneet aloilleen ja asuvat joko taloissa tai vakituisesti karavaanissaan tietyllä paikalla.

Oma kieli

Irlannin kiertolaiset käyttävät osin omaa ”äidinkieltään” cantia. Se pohjautuu vanhaan irlannin kieleen ja osin englantiin.

Kielen yleisyyttä kiertolaisten keskuudessa ei ole tilastoitu.

Paljon työttömyyttä

Noin puolet kiertolaisista elää työmarkkinoiden ulkopuolella omasta tahdostaan. He ansaitsevat elantonsa esimerkiksi keräämällä kierrätettävää metallia, käymällä kauppaa markkinoilla ja myymällä hevosia.

Työllistyminen on vaikeaa muun muassa muita irlantilaisia alemman koulutustason takia. Työmarkkinoilla olevista 25–44-vuotiaista kiertolaisista  on työttömiä 74 prosenttia.

Kuolevat nuorina

Verrattuna muihin valkoihoisiin irlantilaisiin kiertolaisilla on keskimäärin selvästi lyhyempi elinikä.

Heistä vain 9 prosenttia on (vuoden 2006 tilasto) on yli 50-vuotiaita. Muun väestön keskuudessa yli 50-vuotiaita on 28 prosenttia. Yhtenä syynä tähän pidetään vaikeita elinolosuhteita.

Lähteet:

Artikkeli The Irish Travellers: Culture and Ethnicity

Irlannin ihmisoikeuskomissio The Equality Authority

Lehdet History Ireland ja Irish Examiner

Kiertolaisten liikkeen verkkosivu Irish Traveller Movement

Poliisi varoittaa: Etumaksun jälkeen työmiehiä ei näy

Kiertävät irlantilaistyhmät tarjoutuvat Suomessa tekemään erilaisia töitä pihakivien asennuksista kattojen maalaamiseen ja asfaltointiin. Poliisi neuvoo suhtautumaan tarjouksiin varauksella.

”Aiempien vuosien kokemus on, ettei kaikki ole aina mennyt ihan nappiin. Joko työn jälki ei ole vastannut tilaajan odotuksia, tai sitten on otettu etumaksu eikä koskaan ole saavuttu paikalle tekemään luvattua hommaa”, Keskusrikospoliisin rikoskomisario Kari Pasanen sanoo.

Poliisin tiedossa ei ole, kuinka iso osa saapuneista kiertolaisista tekee huijauksia.

”Tämä porukka kiertää maasta ja leirintäalueelta toiselle matkailuajoneuvoilla. He elättävät itsensä tekemällä erilaisia pieniä hommia.”

Pasanen kehottaa miettimään, keneltä pihatyönsä tilaa, vaikka työtarjous vaikuttaisikin edulliselta.

”Jos työ ei tulekaan tehdyksi niin kuin pitää, korvauskysymykset ovat tällaisissa ulkomaisten, kiertävien työmiesten tapauksissa aika vaikeita. Aikamoisia riskejä ihmiset ovat kuitenkin valmiita ottamaan.”

Yhteensä irlantilaisia on saapunut tähän mennessä Suomeen parikymmentä autokuntaa, yhteensä joitain kymmeniä henkilöitä. Maahan saapumisen jälkeen autot ovat hajaantuneet eri puolille Suomea.

Pasasen mukaan kaikki irlantilaisryhmät eivät ole todennäköisesti vielä saapuneet Suomeen. Rikosilmoituksia tältä vuodelta ei ole tullut vielä poliisin tietoon. Aiempina vuosina niitä on kertynyt muutamia.

X