Isot puolueet yksimielisiä: Naiset pitää käskeä armeijan kutsuntoihin

Suurista puolueista lähes kaikki kannattavat kutsuntojen ulottamista vastedes myös nuorille naisille. Esteenä ei ole kuulemma 3,6 miljoonan euron lisälaskukaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos naiset määrätään kutsuntoihin, heille ei ole vielä tarjolla muita vaihtoehtoja kuin vapaaehtoinen asepalvelus tai kotiin jääminen.

Suurista puolueista lähes kaikki kannattavat kutsuntojen ulottamista vastedes myös nuorille naisille. Esteenä ei ole kuulemma 3,6 miljoonan euron lisälaskukaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Seuraavalla eduskunnalla on ainakin yksi maanpuolustusasia, josta puolueet eivät saa suurta riitaa syntymään. Kaikki todennäköisimmät hallituspuolueet kannattavat puolustusvoimien kutsuntojen laajentamista myös naisten kulloiseenkin ikäluokkaan. Nykyisin kutsunnat ovat pakollisia vain miehille.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) seminaarissa torstaina puolueiden edustajat vakuuttivat kilpaa tukeaan naisten kutsunnoille. Sitä kannattivat niin keskusta, kokoomus, sosialidemokraatit, vihreät, ruotsalainen kansanpuolue, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset kuin sinisetkin.
Vain vasemmistoliitto vastustaa armeijavetoista pakollisuutta.

MTS:n seminaarissa enemmistö kansanedustajista kannatti kutsuntoja naisille.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Krista Mikkosen mukaan nykyjärjestelmä kohtelee naisia ja miehiä epätasa-arvoisesti.

”Lain mukaan kaikilla kansalaisilla on maanpuolustusvelvollisuus, mutta puolelle ikäluokasta ei tarjota automaattisesti mahdollisuutta osallistua siihen mitenkään. Naiset saavat maanpuolustustietoa yleisesti aivan liian vähän,” Mikkonen sanoi seminaaripaneelissa.

Naiskutsunnoissa armeijalle on oltava vaihtoehtoja

Tasa-arvoperusteluja käyttivät myös kutsunta-ajatusta tukevat kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk) ja Eero Heinäluoma (sd).

Kumpikin pitää silti ongelmallisena sitä, että naisille ei olisi lähivuosina kutsunnoissa valittavana muita palvelusmuotoja kuin vapaaehtoinen asepalvelus. Jos ei inttiin halua, valtiolla ei ole vielä tarjota tilalle mitään muutakaan.

Miehet sentään voivat valita siviilipalveluksen tai kieltäytyä hommasta kokonaan, rangaistuksen hinnalla.

”Vaihtoehtojen puute on tässä suurin kysymysmerkki”, sanoo Eero Heinäluoma. Hän ei usko, että Suomen puolustusta parantaisi se, että jokaiselle naiselle määrättäisiin ase käteen. Seminaarissa Heinäluomaa muistutettiin kuitenkin siitä, että tällaista ratkaisua ei ole kukaan vaatinutkaan.

Sen sijaan erilaisia uusia turvallisuus- ja maanpuolustuskeinoja on tutkittu monessakin paikassa.

”Suomeen pitäisi kehittää malli jonkinlaisesta kansalaispalveluksesta, jossa voisi olla väestönsuojelun, kriisivalmiuden tai vaikka öljyntorjunnan koulutusta. Se taas ei ihan yhdessä vaalikaudessa synny”, Antti Kaikkonen pohtii.

Tällaisia kaikille sukupuolille yhteisen kansalaispalveluksen toteutustapoja on esitellyt muun muassa turvallisuuspolitiikan ajatushautomo Elisabeth Rehn Bank Of Ideas.

© Elisabeth Rehn Bank of Ideas

Hintalappu 3,6 miljoonaa euroa

Tänä vuonna kutsunnoissa käy 35 000 nuorta miestä, jotka ovat syntyneet vuonna 2000. Mikäli mukaan otettaisiin kaikki ikäluokan naiset, lisähintaa tulisi Puolustusvoimien laskelmien mukaan 3,6 miljoonaa euroa.

”Tämä on kuitenkin kokonaisuuden kannalta ja etuihin nähden pieni summa”, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru.

Samaa korostivat myös vihreät: asevoimien tehokkuus voisi parantua, jos jokainen motivaatiopuutteesta kärsivä mies vaihtuisi hyvin motivoituneeseen naiseen. Tällä hetkellä Puolustusvoimissa on naisia korkeimmillaan everstiluutnanttina asti.

Tänä vuonna naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen haki runsaat 1 500 ihmistä. Kaikille nuorille määrättyjen yhteisten kutsuntojen on arveltu lisäävän alokasnaisten määrää jonkin verran. Kutsuntojen avaaminen naisille onnistuisi tulevalta eduskunnalta nopeilla lakimuutosmenettelyillä ehkä vuodessa tai parissa.

 

Juttua korjattu 20.9. : lisätty naisten asepalvelusta kuvaamaan sana ”vapaaehtoinen”.

X