Israelilainen laite muuttaa ilman vedeksi ja puhdistaa saastuneen veden juomakelpoiseksi – nyt korruption ryvettämä pääministeri Benjamin Netanjahu markkinoi ihmelaitetta

Watergen-yrityksen omistaja miljardööri Mihail Mirilashvili antaa Netanjahulle vastineeksi myönteistä julkisuutta televisiokanavallaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maapallolla käytetystä vedestä runsas 10 prosenttia kulutetaan kotitalouksissa juoma- ja pesuvetenä.

Watergen-yrityksen omistaja miljardööri Mihail Mirilashvili antaa Netanjahulle vastineeksi myönteistä julkisuutta televisiokanavallaan.
Teksti:
Sanna Puhto

80 prosenttia maailman väestöstä asuu riittämättömien vesivarantojen äärellä. Kuivuus ajaa YK:n arvion mukaan seuraavan yhdentoista vuoden aikana pahimmillaan 700 miljoonaa ihmistä liikkeelle.

Veden, erityisesti puhtaan juomaveden, puute ajaa ihmisiä pakolaisiksi jo nyt.

Vesi ei ole siis mikään pikkujuttu.

Ajatella, jos vettä voisi tehdä ilmasta.

Israelilainen start up -yritys Watergen kehitti jo kymmenen vuotta sitten laitteen, joka todella pystyy tähän.

Watergen GEN-350 on keskikokoinen vedenvalmistaja ja tekee parhaimmillaan 900 litraa puhdasta vettä päivässä.

Watergen GEN-350 on keskikokoinen vedenvalmistaja ja tekee parhaimmillaan 900 litraa puhdasta vettä päivässä. © Watergen

Idea perustuu samaan ilmiöön kuin ilmastointolaitteet tai kuivurit: veden kondensaatioon eli tiivistymiseen.

Vedentekolaite tiivistää ilman kosteuden vesipisaroiksi, suodattaa näin syntyneen veden, lisää siihen mineraaleja ja jäähdyttää viileäksi.

Yritys valmistaa myös laitetta, jolla voi suodattaa saastunutta vettä juomakelpoiseksi. Suodattimet ovat niin tehokkaat, että ne poistavat vedestä jopa syanidin.

Watergenin laitteet eivät ole ensimmäisiä, joka pystyvät tekemään ilmasta vettä, mutta ne tekevät sen tehokkaammin kuin aikaisemmat vastaavat keksinnöt.

Laitteen energianlähteeksi voi kytkeä minkä tahansa sähköntuotantotavan, myös aurinkopaneelin.

Vesilitran tuotantokustannukset ovat halvimmillaan kaksi senttiä.

Viiden vesilitran valmistaminen kuluttaa energiaa saman verran kuin esimerkiksi peruna- ja riisikattilallisen keittäminen 20 minuuttia.

Ratkaisu vesiongelmaan

Watergen yrityksen perusti 2009 israelilainen ekonomi Ayre Kohavi.

Kohavi työskenteli parikymmentä vuotta yrityskauppojen parissa, mutta pohti kaiken aikaa ongelmaa, joka oli vaivannut häntä armeija-ajoista lähtien. Kuinka etulinjan joukoille voidaan toimittaa turvallisesti juomavettä? Ilmasta vettä tekevä laite oli vastaus tähän kysymykseen.

Watergen on alusta asti ollut vaitonainen asiakkaistaan. Kohavi kertoi israelilaiselle Haaretz-lehdelle, että 2014 sillä oli asiakkaina suurimpia kuluttajatuotteiden valmistajia, mutta yritysten nimiä ei mainita salassapitosopimusten takia.

Watergenin ensimmäinen suurasiakas oli Israelin puolustusvoimat. Vielä viisi vuotta sitten yritys oli voittopuolisesti profiloitunut puolustusvoimien kumppaniksi, asiakkainaan seitsemän maan armeijat. Rahaa näissä kaupoissa liikkui miljoonia dollareita. Kohavi odotti tuolloin eri maiden puolustusvoimien kanssa käytävien kauppojen kasvavan kymmeniin miljooniin.

Yrityksen markkinointi otti viisi vuotta sitten kuitenkin aivan uuden kurssin.

Miljardööri astuu puikkohin

2014 Kohavi myi ensin puolet Watergenin osakkeista venäjänjuutalaiselle miljardööri Mihail Mirilashvilille. Myöhemmin hän myi loputkin.

Mirilashvili innostui laitteen potentiaalista kuluttajamarkkinoilla maissa, joissa puhtaasta juomavedestä on pulaa.

Mirilashvilin perhe kuuluu Israelin rikkaimpiin.

Alun perin neuvostoliittolainen Mihail Mirilashvili hankki yritystoimintansa ytimen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Hänen bisnesimperiuminsa toimii kiinteistöalalla, öljyteollisuudessa, uusiutuvassa energiantuotannossa, timanttikaupassa. Se omistaa mediaa ja kasinoketjuja, rakentaa ostoskeskuksia.

Mirilashvili asui Venäjällä vuoteen 2009.

Viimeiset seitsemän vuottaan hän tosin istui venäläisessä vankilassa isänsä kidnappaamisesta tuomittuna. Mirilashvili kiistää osallisuutensa tekoon. Hän valitti tuomiostaan Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen, joka antoi asiasta lausunnon. Sen mukaan oikeusprosessi ei ollut kaikilta osin oikeudenmukainen.

Pääministeri kauppamiehenä

Kun Mirilashvili astui puikkoihin Watergenissä, markkinointiponnistukset nousivat uudelle tasolle. Yritys alkoi päästä mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun ulkomaanmatkoille. Usein Mirislashvili itse oli mukana delegaatiossa.

Muun muassa Netanjahun 2018 Intiaan suuntautuneen matkan jälkeen Watergen teki sopimuksen laitteiden valmistuksen aloittamisesta intialaisen monialayritys Tatan tehtaisissa.

Yhdysvalloissa syntyi 2018 Netanjahun vierailun kyljessä sopimus Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston kanssa.

Jo ennen Netanjahun Brasilian-vierailua tammikuussa 2019 Watergenille neuvoteltiin silloin vielä tulevan presidentti Jair Bolsonaron kanssa helpotuksia tuntitulleihin, jotta yrityksen olisi helpompi tunkeutua laajoille Brasilian markkinoille.

Onko tämä normaalia pääministerivetoista vienninedistämistä?

Ei ihan.

Pääministeriä odottaa oikeudenkäynti

Mirilashvili ja Netanjahu hyötyvät molemmat siitä, että toimivat näin.

Pääministeri auttaa Mirilashvilia tekemään rahaa Watergenillä ja Mirilashvili antaa Netanjahulle runsaasti myönteistä julkisuutta ja ruutuaikaa poikansa Yitzhak Mirilashvilin omistamalla televisiokanava Channel 20:llä.

Pääministeri Netanjahu nimittäin tarvitsee kipeästi myönteistä julkisuutta. Israelissa on ennenaikaiset parlamenttivaalit huhtikuun 9.

Pääministerinä Netanjahulla on ollut vahva asema, mutta nyt se horjuu pahasti.

Kävi vaaleissa miten tahansa, Netanjahua odottaa niiden jälkeen oikeudenkäynti, jossa joutuu vastaamaan korruptio- ja lahjusyytteisiin. Niissä ei ole kyse Watergenistä.

Yksi syytteistä koskee teleyhtiö Berzegin omistajan lahjontaa ja muistuttaa Watergenin tapausta.

Syytteen mukaan Netanjahu sai myönteisestä käsittelyä kanavan uutisissa ja yhtiön omistaja sai vastalahjaksi Netanjahulta 250 miljoonan euron arvoiset helpotukset sääntelyssä.

Netanjahu on itse kiistänyt edistävänsä millään tavoin Watergenin markkinointia. Mirilashvili puolestaan on kiistänyt televisiokanavansa antavan pääministerille erlaista kohtelua kuin muille.

Kaikki suhmurointi osoittaa ainakin sen, että vedestä on tullut strateginen resurssi ja suuren mittaluokan taloudellisten intohimojen kohde.

Vesi on uusi öljy.

X