Istuminen ongelmana: Televisio on hyvä renki, mutta huono isäntä, jos se jumittaa eläkeläisen tuoliin

Jaa artikkeli
Runsas istuminen on monin tavoin epäterveellistä ja lisää jopa kuoleman riskiä.

Työterveyslaitos on haastanut meidät istumatyötä tekevät seisomaan. Kampanja näkyy elokuvateatterien tietoiskuissa ja sosiaalisissa medioissa. Runsas istuminen on monin tavoin epäterveellistä ja lisää jopa kuoleman riskiä, riippumatta muista elintavoista. Erityisesti tuki- ja liikuntaelimistö sekä sydän- ja verenkiertoelimistö ovat kovilla.

Tähän haasteeseen kannattaa tarttua. Tiedän kokemuksesta. Oma oloni on kohentunut huomattavasti, kun aloin puoli vuotta sitten tehdä työni seisten säädettävän sähköpöydän äärellä. Liikaa tuskin voi seistä, koska päivään kuuluu aina useampi annos palavereja. Nyt nekin jaksaa istua läpi virkumpana, kun muina aikoina työ sujuu seisten.

Yhtäkkinen muutos istujasta seisojaksi voi toki aiheuttaa väliaikaista selkäkipua. Toisinpäinkin niin voi käydä: Tein pari päivää etätöitä istuen kotityöpöydän äärellä, ja ihmettelin flunssaan liittyvää selkäkipua. Sitten tajusin, ettei kivun syy ollut flunssa vaan yllättävä, liika istuminen. Heti helpotti, kun pääsi töihin seisomaan.

Vapaa-ajan liikunta tasapainottaa niin istumis- kuin seisomisvaivoja. Töissä voi taukoliikkua, kävelypalaveerata, jopa seistä kokouksissa. Itse olen koko ajan pienessä liikeessä työpisteelläni, muuttelen seistessäni asentoja, nostelen jalkoja, venyttelen, taivuttelen selkää. Se kaikki auttaa. Ja jos seisominen kertakaikkiaan alkaa väsyttää, luen papereita hetken työhuoneeni keinutuolissa. Keinutuolin liike osuu vatsalihaksiin ja rentouttaa paitsi selkää ja koko kehoa myös päätä.

Seisomishaaste on syytä heittää niillekin, jotka eivät ole töissä. Erityisesti eläkeläisille. Vaikka ikäihmiset havaintojeni mukaan ovatkin kiireisiä ja liikkuvaisia, monien päiväjärjestystä hallitsee kuitenkin – televisio. Tv-sarjoja riittää aamusta iltaan. Se voi tarkoittaa tuntikausien istumista.

Telkkari on seuranpitäjänä ja yksinäisyyden torjujana hyvä renki, mutta huono isäntä, jos se pistää jumittumaan tuoliin.

Vielä vilkaisu ikähaitarin alapäähän: myös koululaisille seisomatyöpisteet saattaisivat antaa uutta virtaa oppimiseen.

X