Itämeren leviä jalostetaan jatkossa lääkkeisiin ja kosmetiikkaan – ”Sinilevää keräämällä ja rakkohaurua viljelemällä poistamme tuntuvia määriä ravinteita vedestä”

Suomessa on korkeatasoista meribiologiaosaamista, jota suomalainen Origin by Ocean alkaa hyödyntää toiminnassaan. Ensimmäisen biojalostamon on tarkoitus valmistua vuonna 2025.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomessa on korkeatasoista meribiologiaosaamista, jota suomalainen Origin by Ocean alkaa hyödyntää toiminnassaan. Ensimmäisen biojalostamon on tarkoitus valmistua vuonna 2025.
(Päivitetty: )
Teksti:
Armi Kauppila

Erilaisia leviä on käytetty tähän asti muun muassa ruoka-aineissa ja lisäravinteissa. Nyt suomalaisyritys Origin by Ocean alkaa jalostaa Itämeressä olevista levistä ainesosia teollisuuden käyttöön. Levistä saatavia uutteita voidaan käyttää muun muassa elintarvikkeissa, lääketeollisuudessa ja kosmetiikassa sakeuttavina ainesosina.

Yrityksen toiminnan tarkoituksena on saada Itämerta rehevöittäviä leviä hyötykäyttöön siten, että samalla syntyy myös taloudellista tuottoa.

”Sinilevää keräämällä ja rakkohaurua viljelemällä poistamme
tuntuvia määriä ravinteita vedestä”, sanoo toinen Origin by Oceanin perustajista, Chief Business Activist Mikael Westerlund.

Westerlundin mukaan yritys ostaa rakkohaurun sen viljelijöiltä ja sinilevän sen kerääjiltä.

”Haluamme luoda ekosysteemin, jossa eri toimijat tekevät liiketoimintaa Itämeren levästä puhdistaen merta samalla typestä ja fosforista.”

Kaksi levälajia jalostukseen

Rakkohauru on makrolevä, jonka sukulaista, ruskolevää, viljellään maailmalla elintarviketeollisuuteen. Rakkohaurussa on kuitenkin ruskolevää enemmän arvokkaita molekyylejä, ja sitä on myös tehokkaampaa viljellä kerroksittain.

Sinilevä puolestaan on vesistössä ihmisille myrkyllistä. Siitä on meressä haittaa myös siksi, että se tuhoaa useiden eläin- ja kasvilajien elinympäristöä. Jalostettuna sen ainesosia voidaan kuitenkin hyödyntää niin elintarvikkeissa kuin lääkkeissäkin.

Ensimmäinen biojalostamo 2025

Suomessa on Origin by Oceanin toisen perustajan, Chief Science Activistin Mari Granströmin, mukaan korkealaatuista meribiologista osaamista, jota hyödynnetään jalostustoiminnassa.

”Levän saanti ei ole ongelma Itämeren surullisenkuuluisan levätilanteen vuoksi. Miksi emme hyödyntäisi tätä luonnonvaraa, jos voimme kasvattaa samalla sekä Itämeren hiilinielua että sen biodiversiteettiä ja poistaa ravinteita?”

Yritys neuvottelee tällä hetkellä vielä sopimuksista suomalaisten teollisuustoimijoiden kanssa ja kerää rahoitusta toimintaansa. Tarkoituksena on, että ensimmäinen biojalostamo valmistuu vuonna 2025.

X