Miksi Suomessa vietetään itsenäisyyspäivää haudanvakavana – eikä riehakkaasti juhlien, kuten monessa muussa maassa?

”Voiko koskaan riehaantua juhlimaan vailla huolen häivää, jos naapurissa asuu sodanhimoinen hullu”, tuottaja Elina Kirssi pohtii.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elina Kirssi on Seuran tuottaja.

"Voiko koskaan riehaantua juhlimaan vailla huolen häivää, jos naapurissa asuu sodanhimoinen hullu", tuottaja Elina Kirssi pohtii.
Teksti:
Elina Kirssi

Ai itsenäisyyspäivän vietto voi olla tällainenkin, ajattelin heinäkuussa 2012 asuessani Torontossa. Kanadan itsenäisyyspäivänä puistot olivat täynnä punavalkoisiin pukeutuneita kansalaisia nauttimassa piknikherkuista ja kohottamassa maljoja. Helteinen päivä huipentui illalla näyttävään ilotulitukseen.

Tunsin kateutta. Muistin haudanvakavat ilmeet itsenäisyyspäivän sotilasparaatia katsovien suomalaisten kasvoilla, purevan pakkasen, jota vetäydyttiin pakoon kukin omiin koteihinsa katsomaan Tuntematonta sotilasta ja illalla Linnan juhlia. Siis sitä, kun parituhatta suomalaista kättelee tasavallan presidenttiä. Harmitti. Miksemme me suomalaisetkin voisi juhlia itsenäisyyttämme yhtä riehakkaasti?

Kymmenen vuoden aikana olen muistellut monesti kanadalaisten riemua ja kertonut siitä ystäville esimerkkinä siitä, millaista itsenäisyyspäivänä voi olla.

Mutta vuosien varrella olen myös ymmärtänyt, miksi meidän suomalaisten itsenäisyyspäivän vietto on sellainen kuin se on – arvokas ja menneisyyden sankareita kunnioittava. Tämä vuosi on siitä liiankin surullinen muistutus. Voiko koskaan riehaantua juhlimaan vailla huolen häivää, jos naapurissa asuu sodanhimoinen hullu? Tietyt muistot eivät himmene, eivätkä niiden pidäkään.

Etäisyys ei katso yhteisöllisyyttä

Koronapandemian alku näytti, miten suuren trauman sota jätti kansakuntaamme. Olemme tottuneet olemaan varuillamme. Kun tuntematon pelko valtasi meidät, kadut tyhjenivät ja kaikki vetäytyivät koteihinsa turvaan syömään kaapeista hätävararuokia ja katsomaan Netflixiä. Lenkkipolullakin vastaantulijat kierrettiin kaukaa.

Muissa maissa pandemia pakotti tiukkoihin rajoituksiin, mutta Suomessa meidän ei tarvinnut opetella pitämään etäisyyttä. Kaikki sitoutuivat yhdessä taistelemaan pandemiaa vastaan välttämällä muita ja suojaamalla yli 70-vuotiaita.

Yhdessä. Pandemia osoitti, että me suomalaiset olemme yhä yhteisöllisiä ja etäisyyksistä huolimatta kuitenkin kaipaamme toinen toisiamme. Suomalainen tapa juhlia itsenäisyyttä hiljentymällä ja Linnan juhlia katsomalla ei ole välttämättä kovin riehakas, mutta ennen kaikkea se on yhteisöllinen – jopa enemmän kuin karnevaalimainen ilotulitusten ammuskelu kadulla.

X