Itsenäisyyspäivänä ajattelin Dubaita

Jaa kaverilleTilaa Seura
Kiihkeän kasvun Dubaissa ei törmää näköalattomuuteen.

Itsenäisyyspäivää juhlittiin myrskysäässä. Kiikkeränä etenee Suomi-vene henkisessä ristiaallokossa. Soudetaan, huovataan, moottori yskii ja kansalainen hamuilee pelastusliiviä. Turvallisuuden tarpeemme on kasvanut.

Arvoja tutkimattakin arvaa, että poliisi on pop ja kirkko nosteessa. Turvallisuuden vastapari on vapaus.

Taannoinen matka Arabiemiraatteihin pisti miettimään molempien tärkeyttä. Ja myös erilaista tekemisen meininkiä.

Linnan juhlien rakentavan ilmapiirin soisi kantavan eteenpäin, mutta helposti lipsahdamme näköalattomuuteen. Sellaiseen ei kiihkeän kasvun Dubaissa juuri törmännyt. Seutu on yksi massiivinen työmaa, jossa mielikuvituksellisen muotoisia pilvenpiirtäjiä, ostoskeskusta ja tekosaaria värkätään yötäpäivää.

”Tuo saari valmistuu 2020”, sanoo tarjoilijapoika ylpeyttä äänessään. ”Sinne tulee isompi maailmanpyörä kuin Lontoossa.”

Mitäpä muutakaan, sillä visio Dubaista on New York aavikon ja meren välissä. Vain komeammin ja kiiltävämmin. Raha näkyy, ja se perustuu kaupankäyntiin, sijoitustoimintaan ja turismiin, ei öljyyn.

Vauraudella on murheellinen kääntöpuolensa, siirtotyöläiset, epätasa-arvo, hyvinvointierot. Surusilmäinen autonkuljettaja on tullut Intiasta eikä ole nähnyt kolmeen vuoteen lapsiaan. Dubaissa perheineen asuva ranskalainen yrittäjä sen sijaan on hyväosainen.

”Miksi palaisin Ranskaan? Viheliäinen sää (hän ei ole kokenut Suomen loppusyksyä), en sopeutuisi siihen enää. Roskaista ja epäsiistiäkin siellä on. Täällä voin jättää kännykän kahvilan pöydälle ja se on varmasti paikallaan kun palaan. Ovia ei tarvitse lukita, on turvallista”, hän vakuuttaa.

Arjen turvallisuudella on vapautta rajoittava hintansa. ”Kyllä minä tiedän, että kaikkea valvotaan. ’Ne’ tietävät meistä kaiken, kameroita on joka nurkalla”, ranskalainen sanoo.

Entä turvallisuuden iso kuva ja Isis?

”Sheikit maksavat siitä, että täällä on rauha”, hän tuhahtaa. Suomalaiselle vapaus ja turvallisuus eivät ole joko tai vaan sekä että. Vai mitä arvelette?

X