Ivan Kupala on ukrainalaisten taikauskoinen keskikesän juhla – Alisa, 19, kokoontuu juhlimaan Belgiassa puistoon muiden sotaa paenneiden kanssa

Kun Suomessa juhlitaan juhannusta, Ukrainassa juhlitaan taikauskoista ja symbolista vanhaa juhlaa, Ivan Kupalaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Naiset juhlivat Ivan Kupalaa puistossa Kiovassa vuonna 2018

Kun Suomessa juhlitaan juhannusta, Ukrainassa juhlitaan taikauskoista ja symbolista vanhaa juhlaa, Ivan Kupalaa.
Teksti:
Aino Mielo

Ukrainassa Ivan Kupala -yö on kesäpäivän seisauksen juhla, joka symboloi auringon ja veden liittoa. 19-vuotias Alisa Vedmid on viettänyt juhlaa yleensä ystäviensä kanssa puistossa, jossa kuunnellaan ukrainalaista kansanmusiikkia ja punotaan seppeleitä.

Hän on kotoisin Ukrainasta 270 000 asukkaan Sumyn kaupungista läheltä Venäjän rajaa. Alisa Vedmidin mukaan Sumy on yksi pienemmistä paikkakunnista, joissa Ivan Kupalaa juhlitaan yhä perinteiseen taikauskoiseen tapaan.

”Tämä on yksi kansamme vanhimmista perinteistä”, Alisa Vedmid kuvailee ylpeästi.

Kupala puu ja pyhä Marena heitetään veteen

Alisa Vedmid kertoo, että tytöt koristelevat erityisesti valitun puun, joka tunnetaan nimellä Kupala-puu. Se koristellaan kukilla ja nauhoilla. Joillakin alueilla puun sijaan rakennetaan veden jumalatar Marenaa kuvaava hahmo, joka puetaan naisten vaatteisiin.

Kupala-puun tai Marenan ympärillä tanssitaan ja lauletaan. Tanssin jälkeen Kupala-puu tai Marena heitetään veteen. Se symboloi puhdistautumista ja uuden alun toivoa.

Ivan Kupala -juhlassa punotaan seppeleitä ja sytytetään kokko

Ivan Kupala -yön aikana tytöt punovat kukkaseppeleitä, joihin kiinnitetään kynttilöitä. Seppeleet lasketaan kellumaan veden pinnalle.

”Tytöt jäävät seuraamaan ilmestyykö veden pintaan tuleva sulhanen.”

Ennen aamunkoittoa sytytetään myös kokko, joka symboloi valon voittoa pimeydestä.

Kynttilöin koristeltu seppele lasketaan veteen Ivan Kupala-juhlassa
Kynttilöin koristeltu seppele lasketaan veteen © iStock

Perinteinen ukrainalaisruoka kruunaa juhlan

Juhlaan liittyy myös vahvasti perinteinen ukrainalainen ruoka.

”Uskotaan, että juhlaa varten tulee valmistaa erityisen terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, jotta ukrainalainen jaksaa juhlia vuoden taianomaisinta yötä,” Vedmid kertoo.

Perinteisiin ruokiin hän listaa esimerkiksi ukrainalaiset dumplingit ja obtina-puuron.

”Kirsikalla, perunalla, juustolla ja hillolla täytetyt Varenik-dumplingit ovat aivan välttämättömiä”, Varenik kertoo.

Ivan Kupala -juhlat pakolaisena Belgiassa

Alisa Vedmid ei asu Venäjän hyökkäyssodan vuoksi Ukrainassa, vaan on paennut pikkusiskonsa ja äitinsä kanssa Belgiaan. Hänellä ei ole omia kuvia Ivan Kupalasta, sillä hyökkäyssodan alettua sotaa paennut perhe hankki uudet puhelimet.

Vedmidin Ukrainassa asuvat ystävätkään eivät uskalla pitää puhelimessaan kuvia ukrainalaisesta kansanjuhlasta, sillä se voi koitua heille vaaraksi, mikäli puhelin päätyy venäläissotilaan käsiin.

Tänä vuonna Vedmid perheineen aikoo juhlia Ivan Kupalaa Belgiassa. Brysselissä on hänen mukaansa paljon muitakin ukrainalaispakolaisia, ja heidän on tarkoitus järjestää yhdessä piknik. Tapahtumaan pukeudutaan mahdollisuuksien mukaan Ukrainan kansallisasuihin sekä Ukrainan lipun värien mukaisiin vaatteisiin.

Lue myös: Seura on todistanut kuolemaa ja tuhoa Ukrainassa – Tällaista on arki Venäjän julman ja häikäilemättömän armottoman hyökkäyssodan aikana

Artikkeli on osa juttusarjaamme, jossa kerromme juhlapyhien vietosta ja perinteistä eri maissa.

Lue myös: Turisti voi nauttia iloisesta kesäjuhlasta Espanjassa – San Juan-rantajuhlaa vietetään nuotioiden äärellä ja suurkaupungit koristellaan loisteliaasti

© iStock

Lue myös: Viron juhannus sisältää taikauskoa, yrttejä, leikkejä ja näyttävän juhannuskokon – Jaanilaupäev vie ajatukset myös vapaussodan sankareihin

Kukkien ja yrttien kerääminen jaanipäev-yönä on yleinen perinne. Uskomusten mukaan näillä kasveilla on erityisiä parantavia ja suojelevia voimia, kun ne kerätään juuri tänä yönä. © VisitSaaremaa
X