Mikä viimeistelee voittoisan huippujoukkueen? Jääkiekon maailmanmestari Lasse Kukkonen: ”Ilmapiiri on ratkaiseva tekijä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
"”Joukkueen jokaisen pelaajan - oli se sitten ykkösketjun sentteri tai seitsemäs puolustaja - täytyy tehdä voittavia asioita, tai muuten ei voiteta", Lasse Kukkonen sanoo. © Cmore
Jääkiekon maailmanmestaruuskisat starttaavat 21. toukokuuta, Latvian Riiassa. Puolustava maailmanmestari Suomi on jälleen mukana joukkueella, joka huokuu sekä taitoa, intoa että sitoutuneisuutta.

Suomi on eittämättä valmis pelaamaan pokaalista, mutta niin on moni muukin huippujoukkue. Vuoden 2011 maailmanmestari Lasse Kukkonen kertoo, mistä löytyy se ratkaiseva asia, joka tekee joukkueesta hitusen vastustajaa paremman.

”Ilmapiiri on joka joukkueessa ratkaiseva tekijä”, vuonna 2020 uransa päättänyt ex-maajoukkuepuolustaja Lasse Kukkonen kiteyttää.

Kukkonen tietää voittamisesta lähes kaiken. Maailmanmestaruuden lisäksi hän on nelinkertainen Suomen mestari sekä moninkertainen arvokisamitalisti. Nyt hän työskentelee psyykkisenä valmentajana, kouluttajana ja luennoitsijana. Hänet nähdään myös C Moren MM-kisalähetysten vakiokommentaattorina.

Jokaisen pelaajan voittava rooli

Maajoukkue on monin tavoin erikoinen joukkue, sillä se kootaan pelaajista, jotka seurajoukkueissaan ovat parhaimmistoa ja tottuneet pelaamaan paljon esimerkiksi ylivoimaa. Maajoukkueessa se ei ole kaikille mahdollista. Tähtistatuksen pelaajien lisäksi tarvitaan kolmos- ja neloskenttien työmyyriä, jotka tekevät valtavasti kotikatsomoihin kenties näkymätöntä työtä.

On voitettava aloituksia, saatava varma avaussyöttö lähtemään omalta alueelta, riistettävä kiekko vastustajalta. On taklattava ja otettava taklauksia vastaan. On kyettävä estämään vastustajan maalinteko pelitaktisilla asioita, mutta viime kädessä vaikka heittäytymällä laukausten eteen.

Syömällä kiekkoja, kuten kiekkoslangissa sanotaan.

”Joukkueen jokaisen pelaajan – oli se sitten ykkösketjun sentteri tai seitsemäs puolustaja – täytyy tehdä voittavia asioita, tai muuten ei voiteta.”

Lasse Kukkonen sanoo, että ei riitä, että pelaaja hyväksyy oman roolinsa.

”Voittavassa joukkueessa pelaajan täytyy olla innoissaan omasta roolistaan.”

Leijonien valmennuksen eräs tärkeä tehtävä onkin saada myös vähemmän peliaikaa saavat jäsenet innostumaan osastaan joukkueessa.

”Ei ole muuta keinoa kuin puhua se asia auki ääneen ja käymällä selkeästi pelaajien kanssa läpi.”

Lasse Kukkonen sanoo, että vuoden 2011 MM-kulta tuli joukkueella, joka nimenomaan puhalsi yhteen hiileen.

”Silloin meidän kärkipelaajat onnistuivat hyvin, mutta ehkä vielä tärkeämpää oli se, että joukkueen runko oli pelannut jo muutamat MM-kisat yhdessä. Porukka vietti paljon aikaa yhdessä pelien ja treenien ulkopuolellakin, ja yhteishenki oli aito.”

Lue myös: Kiekkoleijonien hieroja: ”Pelaajilla oli enemmän mustelmia kuin koskaan ennen” – Näin MM-kulta maksettin ”syömällä kumia”

Fiilis sfääreissä

Vuonna 2011 loppuottelussa Ruotsi kaatui ikimuistoisesti 6-1. Kun Mika Pyörälä vei Suomen 5-1-johtoon, oli peliaikaa jäljellä alle kolme minuuttia. Maali käytännössä varmisti, että Suomi voittaisi maailmanmestaruuden.

Kuinka joukkue pystyi keskittymään viimeiset kolme minuuttia pelaamiseen?

”Rehellisesti sanottuna ei oikein pystynytkään. Ajatukset karkailivat, koska fakta oli, ettei Ruotsi enää millään tekisi neljää maalia, vaikka seisoimme kaukalossa päällämme.”

Viimeinen minuutti oli Lasse Kukkoselle käsittämätön kokemus. Fiilis nousi aivan uusiin sfääreihin, ja pelaajan mielessä ehti käydä urapolku juniorista maailmanmestariksi.

”Oikeastaan viimeinen minuutti oli hienompi kuin se loppusummerin sointi. Ehti miettiä kaikenlaista. Kuitenkin maajoukkueessa pelaaminen oli ollut pikkupoikana suuri unelmani. Ja sitten sitä tiesi, että minuutin päästä voitamme maailmanmestaruuden.”

Jokaisen kiekkojuniorin unelma on jälleen tarjolla MM-kisoissa, jotka tällä kertaa jatkuvat kesäkuun puolelle saakka.

Jääkiekon MM-kisat 21.5.-6.6. C More näyttää kaikki ottelut. Suomen pelit sekä kisojen ratkaisupelit ilmaiseksi MTV3-kanavalla.

Lue myös: Kulttikolossi Atte Pentikäinen korostaa tunteen merkitystä SM-liigan pudotuspeleissä – ”Pelaajien kesken katsotaan, että kumpi murtuu”

X