Kiinnostaako ystävääsi älypuhelin sinua enemmän? Näin huomautat mobiililaitteen liiallisesta käytöstä välttäen konfliktin

someaddikti
© iStock
Älypuhelimesta voi olla suunnattomasti apua esimerkiksi työelämässä, mutta liiallinen käyttö voi aiheuttaa muun muassa ahdistusta. Lapsiperheissä käytön valvominen on erityisen tärkeää.

Hyvä renki, huono isäntä

Näet pitkästä aikaa ystävää, joka asuu toisella paikkakunnalla. Heti istuttuanne ravintolapöytään hän kaivaa taskustaan puhelimen ja on sen jälkeen vain puolittain paikalla. Kertoessasi kuulumisiasi hän vastaa vain murahduksin, katse edelleen näytössä. Sinua kismittää.

Esimerkiksi työelämässä mobiililaite on hyödyllinen ja joskus välttämätönkin työkalu. Nykyaikana monesta on kuitenkin tullut puhelimensa orja. Ihminen itse ei välttämättä edes ymmärrä, miten suuren vallan laite on itsestä saanut.

”Voisi yleistää, että älypuhelin on elämässä hyvä renki, mutta huono isäntä”, sanoo Suomen Mielenterveysseuran asiantuntija Elina Marjamäki.

Sosiaalisen median kautta voi löytää samanhenkistä seuraa, pitää tiivisti yhteyttä esimerkiksi kaukana asuviin ystäviin ja sukulaisiin sekä seurata läheistensä arkea helposti.

Moni kokeekin, että jos mobiilin käyttöä rajoittaa, jää sosiaalisten kuvioiden ulkopuolelle.

”Mobiilin käytön rajoittaminen näyttää heijastuvan sosiaalisiin suhteisiin myönteisesti. Tämä on ristiriidassa monien kokemukseen siitä, että jää sosiaalisten kuvioiden ulkopuolelle ilman verkkoyhteyttä ja sosiaalista mediaa”, kommentoi Marjamäki.

Empatia vuorovaikutuksessa vähenee, kun puhelin on mukana

Lapsiperheissä mobiililaitteiden käyttöön tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Minkälaisen viestin lapselleen välittää vanhempi, joka ei reagoi, vaan selaa mieluummin puhelinta?

”Teknologiaa ja sosiaalisia suhteita koskevien tutkimusten mukaan empatian määrä vuorovaikutuksessa vähenee, kun puhelin on mukana. Lasten sosiaalisten taitojen oppimisen kannalta on tärkeää, että yhteisestä ajasta voidaan nauttia myös ilman ruutuja”.

Tutkimusten mukaan ruutuaika on myös yleinen syy riitoihin kotona. Mobiilin käytöllä on havaittu yhteys myös ahdistuneisuuteen.

Liiallinen käyttö voi myös johtaa jopa vaaratilanteisiin. Jos esimerkiksi liikenteessäkin päätyy selaamaan Facebookia tai chattailemaan kaverin kanssa, voi käydä huonosti.

Puutu asiaan mutta ole myönteinen

Kaverille ei välttämättä ole helppoa sanoa, että tämän jatkuva kännykän tuijottaminen häiritsee. Addiktio kuin addiktio – moni alkoholistikaan ei pidä siitä, että heidän juomiseensa puututaan.

Syytellä ei kannata, sillä se mahdollisesti vain aiheuttaa kitkaa ystävyyteen, eikä edistä itse asiaa.

”Sen sijaan kaveriporukalla voi sopia vaikka, että ravintolaillallisella kaikki laittavat puhelimensa pöydälle ja se, joka ensimmäisenä koskee omaansa maksaa laskun”, Marjamäki ehdottaa.

Asiaa voi lähestyä myös positiivisen kautta. Ystävälle voi kertoa, miten paljon arvostaa tämän seuraa, ja korostaa tahtoisi nauttia siitä täysillä silloin, kun on siihen mahdollisuus.