Kiinnostaako ystävääsi älypuhelin sinua enemmän? Näin huomautat mobiililaitteen liiallisesta käytöstä välttäen konfliktin

Älypuhelimesta voi olla suunnattomasti apua esimerkiksi työelämässä, mutta liiallinen käyttö voi aiheuttaa muun muassa ahdistusta. Lapsiperheissä käytön valvominen on erityisen tärkeää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Älypuhelimesta voi olla suunnattomasti apua esimerkiksi työelämässä, mutta liiallinen käyttö voi aiheuttaa muun muassa ahdistusta. Lapsiperheissä käytön valvominen on erityisen tärkeää.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Hyvä renki, huono isäntä

Näet pitkästä aikaa ystävää, joka asuu toisella paikkakunnalla. Heti istuttuanne ravintolapöytään hän kaivaa taskustaan puhelimen ja on sen jälkeen vain puolittain paikalla. Kertoessasi kuulumisiasi hän vastaa vain murahduksin, katse edelleen näytössä. Sinua kismittää.

Esimerkiksi työelämässä mobiililaite on hyödyllinen ja joskus välttämätönkin työkalu. Nykyaikana monesta on kuitenkin tullut puhelimensa orja. Ihminen itse ei välttämättä edes ymmärrä, miten suuren vallan laite on itsestä saanut.

”Voisi yleistää, että älypuhelin on elämässä hyvä renki, mutta huono isäntä”, sanoo Suomen Mielenterveysseuran asiantuntija Elina Marjamäki.

Sosiaalisen median kautta voi löytää samanhenkistä seuraa, pitää tiivisti yhteyttä esimerkiksi kaukana asuviin ystäviin ja sukulaisiin sekä seurata läheistensä arkea helposti.

Moni kokeekin, että jos mobiilin käyttöä rajoittaa, jää sosiaalisten kuvioiden ulkopuolelle.

”Mobiilin käytön rajoittaminen näyttää heijastuvan sosiaalisiin suhteisiin myönteisesti. Tämä on ristiriidassa monien kokemukseen siitä, että jää sosiaalisten kuvioiden ulkopuolelle ilman verkkoyhteyttä ja sosiaalista mediaa”, kommentoi Marjamäki.

Empatia vuorovaikutuksessa vähenee, kun puhelin on mukana

Lapsiperheissä mobiililaitteiden käyttöön tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Minkälaisen viestin lapselleen välittää vanhempi, joka ei reagoi, vaan selaa mieluummin puhelinta?

”Teknologiaa ja sosiaalisia suhteita koskevien tutkimusten mukaan empatian määrä vuorovaikutuksessa vähenee, kun puhelin on mukana. Lasten sosiaalisten taitojen oppimisen kannalta on tärkeää, että yhteisestä ajasta voidaan nauttia myös ilman ruutuja”.

Tutkimusten mukaan ruutuaika on myös yleinen syy riitoihin kotona. Mobiilin käytöllä on havaittu yhteys myös ahdistuneisuuteen.

Liiallinen käyttö voi myös johtaa jopa vaaratilanteisiin. Jos esimerkiksi liikenteessäkin päätyy selaamaan Facebookia tai chattailemaan kaverin kanssa, voi käydä huonosti.

Puutu asiaan mutta ole myönteinen

Kaverille ei välttämättä ole helppoa sanoa, että tämän jatkuva kännykän tuijottaminen häiritsee. Addiktio kuin addiktio – moni alkoholistikaan ei pidä siitä, että heidän juomiseensa puututaan.

Syytellä ei kannata, sillä se mahdollisesti vain aiheuttaa kitkaa ystävyyteen, eikä edistä itse asiaa.

”Sen sijaan kaveriporukalla voi sopia vaikka, että ravintolaillallisella kaikki laittavat puhelimensa pöydälle ja se, joka ensimmäisenä koskee omaansa maksaa laskun”, Marjamäki ehdottaa.

Asiaa voi lähestyä myös positiivisen kautta. Ystävälle voi kertoa, miten paljon arvostaa tämän seuraa, ja korostaa tahtoisi nauttia siitä täysillä silloin, kun on siihen mahdollisuus.

Vinkit oman mobiilinkäytön vähentämiseen

Omaa kännykkäaddiktiotaan voi testata helposti yrittämällä olla esimerkiksi vuorokauden käyttämättä puhelinta tai vähentämällä käytön vain oikeasti pakolliseen. Mikäli huomaa olevansa kovin ahdistunut, voi addiktion helpottamiseksi kokeilla seuraavia vinkkejä.

  1. Laita puhelin kiinni jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Voit myös päättää, että jotkut huoneet kodissasi ovat täysin mobiilivapaita. Hanki perinteinen herätyskello.
  2. Ystäviä tavatessa keskity meneillään olevaan tilanteeseen sen sijasta, että teet siitä päivitystä sosiaaliseen mediaan. Kivasta hetkestä voi ottaa kuvan, mutta sitä ei tarvitse jakaa saman tien.
  3. Seuraa lastesi mobiilinkäyttöä, keskustele siitä heidän kanssaan ja ole kiinnostunut. Huolehdi siitä, että heillä on elämässään muitakin mielenkiinnonkohteita.
  4. Varaa viesteihin vastaamiseen oma aikansa ja laita hälytysäänet pois päältä. Jatkuvasti piippaavat äänet pitävät muuten aivosi jatkuvasti hälytystilassa.
  5. Itsesyytöksistä ei ole mitään apua. Älypuhelimen kohtuukäyttö voi tuoda myös paljon hyvää elämään.

Lähde: Mielenterveysseura

X