Jäljittäjien mukaan altistavat työtehtävät näkyvät koronatartunnoissa: ”Heidän tartuntansa ovat pitkälti peräisin töistä”

Lähihoitajan ja laitoshuoltajan työt ovat koronavirustartuntojen jäljittäjien mukaan esimerkkejä tartunnalle altistavista tehtävistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koronavirustartunnalle altistavat työtehtävät ovat yleensä välttämättömiä ja sellaisia, että niitä ei voi hoitaa etänä.

Lähihoitajan ja laitoshuoltajan työt ovat koronavirustartuntojen jäljittäjien mukaan esimerkkejä tartunnalle altistavista tehtävistä.
Teksti:
Saga Wiklund

Altistavat, lähikontaktia vaativat työtehtävät ovat koronavirustaudin tarttumisen kannalta riski. Tartuntoja on kertynyt etenkin sosiaali- ja terveysalan työtä tekeville, kertovat Työterveys Helsingin koronatiimiläiset, joiden työtä on tartuntojen jäljitys.

”Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevät ovat tärkein asiakasryhmä, heille on tehty paljon testejä. Heidän tartuntansa ovat pitkälti peräisin töistä, joko työkavereilta tai sitten potilailta. Seuraava askel on sitten, että puolisot ja perheenjäsenet sairastuvat”, kuvaa työterveyslääkäri Selina Virta Työterveys Helsingin koronatiimistä.

Helsingissä on maamme suurin määrä koronavirustartuntoja, toukokuun lopussa yli 2 500.

Altistavat työtehtävät esimerkiksi hoitoa ja siivousta

Jäljitystiimi arvioi, että lähihoitajia ja puhtaanapidosta laitoksissa vastaavia laitoshuoltajia ja siivoojia on tartunnan saaneissa runsaasti.

Kyseessä on kuitenkin vasta käytännön työssä saatu näppituntuma, sillä tilastotietoa asiasta ei vielä ole. Lähikontaktien määrä on kuitenkin ratkaisevaa, ja muukin altistuminen.

”Esimerkiksi siivoustyössä tarttumisen mahdollisuuksia on monia, kun tauti leviää pisaratartunnan lisäksi myös esimerkiksi eritteiden kautta. Kiertävällä henkilökunnalla ja varahenkilöstössä on myös tartuntoja, sillä heidän tehtävässään ennen työtehtävien muokkausta on työskennelty monessa eri yksikössä jopa saman vuoron aikana”, kuvaa koronatiimin vetäjä Miina Salo.

Positiivisten näytteiden osuus laskenut

Kun epidemia oli laajentumisvaiheessa, testatuista Helsingin kaupungin työntekijöistä jopa 11 prosenttia antoi positiivisen koronavirusnäytteen.

Tällä hetkellä epidemia on rauhallisemmassa vaiheessa, ja positiivisia näytteitä on Työterveys Helsingin johtajan Ritva Teerimäen mukaan alle kolme prosenttia kaikista (tilanne toukokuun lopussa 2020).

Lue myös: Parasetamoli on turvallinen lääke koronavirustaudissa – myös ibuprofeenia voi käyttää, WHO peruu puheitaan

Lue myös: Tupakointi lisää vaikean koronavirustaudin riskiä – Erikoislääkäri: ”Tupakoitsijoilla on keuhkoissaan jatkuvasti lievä, krooninen tulehdustila”

X