Jalkapalloilija Kylian Mbappé – pahamaineisen lähiön kasvatista kuoriutui hyökkääjä maailman huipulle

Ranskan jalkapallomaajoukkueen huippulahjakas hyökkääjä, Kylian Mbappe, 19, on hämmästyttänyt jalkapallomaailmaa taidoillaan Venäjän MM-kisojen aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ranskalainen Kylian Mbappé juhlii maaliaan Argentiinaa vastaan jalkapallon MM-kisoissa Venäjällä 2018.

Ranskan jalkapallomaajoukkueen huippulahjakas hyökkääjä, Kylian Mbappe, 19, on hämmästyttänyt jalkapallomaailmaa taidoillaan Venäjän MM-kisojen aikana.
(Päivitetty: )
Teksti:
Olli Vainio

Ranskan kaikkien aikojen maalintekijän, kärkihyökkääjä Thierry Henryn kaltainen huippupelaaja on löytynyt. Samoihin erikoisominaisuuksiin, eli räjähdysmäiseen nopeuteen ja tarkkaan maalintekotaitoon yhdistetty Kylian Mbappé, 19, on tehnyt läpimurtonsa maailman parhaiden joukkoon.

Pariisilaislähiön hiekkakentiltä isoille areenoille

Ranskalainen on syntynyt levottomuuksien keskellä Bondyssa, Pariisin esikaupunkialueella. Bondyn lähiö tunnetaan pahamaineisena korkean rikollisuuden takia.

Korkeiden betonitalojen keskeltä löytyy useita urheilukenttiä, jossa paikalliset nuoret harjoittelevat. Jalkapallo on laji, jota kuka tahansa voi harrastaa.

Pariisin lähiöistä on kotoisin useita huippupelaajia, kuten Ranskan maajoukkueen keskikenttäpelaaja Paul Pogba, joka on syntynyt Lagny-Sur-Marnessa, 15 kilometriä Bondysta.

Mbappé puki ensimmäistä kertaa nappulakengät jalkaan kotikaupungissaan. Hän pelasi AS Bondyn joukkueessa, jota valmensi isä Wilfried Mbappé.

Lahjakkaaksi todettu Mbappe pääsi menestyksekkäiden vaiheiden myötä Clairefontainen junioriakatemiaan, jossa kehitetään nuoria ranskalaisia huippulupauksia. Junioriakatemiassa ollessaan useat huippuseurat, kuten espanjalaiset Real Madrid ja Valencia CF kiinnostuivat hänestä.

Toisen polven maahanmuuttajan vaikea valinta

Mbappen perheeseen kuuluu kamerunilaistaustainen isä ja algerialainen äiti. Täysi-ikäiseksi kasvettuaan hän oli vaikean valinnan edessä, sillä hänellä omistaa Kamerunin ja Ranskan passit. Hän päätti edustaa maajoukkuetasolla Ranskaa.

Mbappe on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt pelaamaan jo kahdessa Euroopan huippuseurassa. Myös seuratasolla hän on pelannut toistaseksi ainoastaan kotimaan sarjoissa.

Vuonna 2015 ollessaan 16 vuotias hän pelasi ensimmäiset minuuttinsa Ranskan pääsarjatasolla pelaavan AS Monacon paidassa. Mbappen kyvyt vakuuttivat seurajohdon, jotka johdattivat hänet allekirjoittamaan ensimmäisen ammattilaissopimuksensa. Sopimus oli kolmivuotinen.

Hän teki läpimurtonsa Monacon kokoonpanossa kaudella 2016–2017. Maalipyssy onnistui tekemään 15 maalia Ranskan pääsarjan peleissä ja kuusi maalia Mestarien liigassa. Monaco voitti kaudella seurahistorian ensimmäisen Ranskan pääsarjan mestaruuden.

Kauden jälkeen hänestä kiinnostui ranskalaisjoukkue Paris Saint-Germain FC (PSG), joka on maan pääkaupungin suurin seura. Ranskalainen otettiin lainalle kaudeksi 2017–2018. Hän teki 27 ottelussa 13 maalia.

Ranskalaisjätti PSG solmi sopimuksen Mbappen kanssa kauden jälkeen. Ensi kaudella he tavoittelevat seurahistorian ensimmäistä himottua Mestareiden liigan voittoa.

Maajoukkueen uusi tähti ei edusta Ranskaa rahasta

Maajoukkuedebyytti Ranskan paidassa tapahtui maaliskuussa 2017.

Jalkapallon MM-kisoissa 2018 Mbappe onnistui tekemään maalin Ranskan MM-historian nuorimpana pelaajana 19-vuotiaana. Pudotuspeleissä hän liittyi vanhojen jalkapallolegendojen joukkoon tekemällä kaksi maalia neljännesvälieräottelussa Argentiinaa vastaan. Hänestä tuli viides teini-ikäinen pelaaja MM-kisoissa, joka on tehnyt useamman maalin yhdessä ottelussa. Vastaavan teon ennen Mbappea on saavuttanut kaikkien aikojen parhaana pidettävä jalkapalloilija, Brasilian Edison Arantes do Nascimento eli Pelé, 60 vuotta sitten.

Mbappe lahjoitti vuoden 2018 MM-kisoista saamansa ottelupalkkiot hyväntekeväisyyteen vammaisten lasten liikuntaan, koska ei halua edustaa maataan rahasta. Ottelupalkkiot ovat suuruudeltaan noin 19 000 euroa yhtä ottelua kohden. Mbappe sai arvostusta teostaan medialta, faneilta ja joukkuekavereilta.

Ilman rahaa Mbappe ei joudu kuitenkaan elämään, tulevalla kaudella hän tienaa PSG:n paidassa muhkeat 350 000 euroa viikossa.

X