Jan Vapaavuoren rooli Caruna -kaupoissa luultua suurempi – ex-ministerin pankki neuvottelee nyt firmalle lainaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sähköpylväs Finnåssa.
Sähkönsiirtoyhtiö Caruna löysi oman hillotolppansa, mutta kuluttajat saivat roimat hinnankorotukset. © LEHTIKUVA Jussi Nukari
Jan Vapaavuori junaili Fortumin kantaverkkokauppaa. Nyt ostaja Caruna hakee Vapaavuoren pankilta satojen miljoonien lainaa.

Vuonna 2013 Fortum möi sähkönsiirtoliiketoimintansa Caruna Oy:lle. Valtionyhtiö kääräisi kaupoista kahden miljardin voitot.
Sähköverkon myyntipäätös tehtiin joulukuussa 2013 ministerivaliokunnan kokouksessa.

Sekä Paavo Arhinmäki (vas) että Eero Heinäluoma (sd) ovat kuvanneet menettelyä erikoiseksi. Esitys miljardikaupoista tuotiin kokoukseen ilman ennakkotietoa.

Kauppojen yhteydessä Suomen hallitus luopui kirjauksesta, jonka mukaan Fortumin verkoilla on Suomelle strateginen merkitys. Muutos mahdollisti toimintojen myynnin ulkomaiselle yhtiölle.

”Kun kysyin, että milloin tämä pitää tehdä, niin vastaus oli että nyt heti, koska vielä tänään tehdään kaupat”, Paavo Arhinmäki kertoi Iltalehden haastattelussa.

Päätös runnottiin läpi parissa tunnissa.

Caruna-kauppoja on kuvailtu kokoomuksen projektiksi. Sekä Jyrki Katainen että Jan Vapaavuori vakuuttivat julkisuudessa, ettei kauppa nosta sähkön siirtohintoja.

Vain junailijan titteli vaihtui

Vapaavuoren johtama työ- ja elinkeinoministeriö oli kaupoissa avainasemassa. Se määritti, ettei Fortuminkin jakeluverkkojen myymiselle ole strategista estettä.

Jan Vapaavuori jätti kotimaan politiikan viime vuoden syyskuussa, kun hänet nimitettiin Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.

Viime syksynä EU:n alainen Euroopan investointipankki sai käsiteltäväkseen Carunan lainahakemuksen. Yhtiön hakee lainaa parantaakseen sähköverkkoa, jotta se kestäisi paremmin Suomen sääolosuhteet. Koko hankkeen hinnaksi arvioidaan 529 miljoonaa euroa.

Joulukuussa päivätyssä lainaehdotuksessaan Euroopan investointipankki ilmoittaa olevansa valmis myöntämään hankkeelle 200 miljoonan euron lainan. Lainaa ei ole vielä myönnetty, sen yksityiskohdista, kuten korosta ja maksuajasta,  neuvotellaan parhaillaan. Pankin tiedottajan mukaan prosessi voi kestää kuukausista vuosiin.

Caruna on ilmoittanut nostavansa asiakkaittensa sähkön siirtohintoja jopa 30 prosenttia. Yhtiön toimitusjohtaja Ari Koponen on vedonnut koviin investointikuluihin. Hän ei ole kertonut julkisuudessa, että 200 miljoonaa euroa hankkeen rahoituksesta on määrä tulla Euroopan investointipankilta.

Varapääjohtaja Jan Vapaavuori pitää huomenna lehdistötilaisuuden, missä hän on luvannut kertoa pankin toiminnan vaikutuksista Suomen kasvuun ja kilpailukykyyn.

X