Jari Aarnion oikeudenkäynti: ”Pasilan piilokonttori nousee vielä suureen rooliin”

Pasilan poliisin "piilokonttori" sijaitsi tässä talossa. © Jukka Vuorio
Pasilassa sijaitsevassa piilokonttorissa tutkittiin kovimpia rikoksia.

Helsingin huumepoliisin entisen johtajan Jari Aarnion oikeudenkäynti muuttuu päivä päivältä omituisemmaksi näytökseksi. Todistajat peruvat puheitaan, todisteita salaillaan viimeiseen saakka ja itse Aarnio kertoo uusia tietoja vasta käräjäoikeuden salissa.

Vain muutaman sadan metrin päässä Pasilan poliisilaitokselta sijaitsee Rahakamarintori, joka ei kuulu Helsingin tai edes Pasilan tapahtumarikkaimpiin seutuihin.

Siitä huolimatta torilla on ollut keskeinen merkitys Helsingin alamaailman tekemisiä selvitellessä. Täällä sijaitsi poliisin salainen yksikkö, joka tutki rikollisuuden kovinta ydintä: huumerikollisuuteen kytköksissä ollutta ammatti- ja taparikollisuutta.

Nykyisen Siwan vieressä sijanneessa toimistossa työskenteli parikymmentä henkilöä, ja paikkaa kutsuttiin Pasilan piilokonttoriksi.

Toimisto oli nimensä veroinen, vahvistaa 20 vuotta Helsingin Sanomien rikostoimittajana työskennellyt ja myöhemmin menestyvän rikoskirjailijan uralle vaihtanut alamaailman asiantuntija Harri Nykänen.

”Edes saman talon asukkaat eivät arvanneet, että rakennuksessa toimi vuosikausia poliisin erikoisryhmä”, Nykänen sanoo.

Sateisena marraskuun aamupäivänä torilta päivän puuhiinsa kiiruhtavat henkilöt eivät ole kuulleetkaan koko asiasta. Äkillinen kysymys poliisin salaisesta toimistosta vaikuttaa ihmisten mielestä selvästikin oudolta.

Jari Aarnion oikeudenkäyntejä läheltä seurannut Nykänen ennustaa piilokonttorin nousevan otsikoihin lähitulevaisuudessa.

”Paikka nousee vielä tärkeäksi kun oikeudenkäynnissä aletaan purkaa puhelinten liikkeitä.”

Aiemmin jutun syyttäjä on pitänyt tiettyjen puhelinten paikannustietoja todisteena siitä, että Aarnio on ollut ”Pasilan mies” – peitenimellä tunnettu, huumebisneksiä junaillut henkilö.

Aarnion puolustus tulee kuitenkin vetoamaan siihen, että huumepoliisin ostamia pre-paid-puhelimia oli Pasilan piilokonttorilla useiden eri poliisien käytössä. Myös Helsingin poliisiasema ja Jari Aarnion asunto sijaitsevat Pasilassa. Puhelimia säilytettiin myös useissa eri autoissa näiden pisteiden välillä ja läheisyydessä.