Jos vain kilpailulliset ottelut huomioidaan, Jari Litmanen ei ole miesten jalkapallomaajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijä – Katso lista kaikista karsintaotteluiden maalintekijöistä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jalkapalloilija Mikael Forssell on syntynyt 15.3.1981.
Mikael Forssell pelasi seurajoukkueurallaan muun muassa Chelseassa ja Birmingham Cityssä. © tommi tuomi / om-arkisto
Jari Litmanen on ollut pitkään Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kaikkien aikojen maalitykki. Jos huomioidaan vain kilpailullisissa otteluissa tehdyt osumat, pörssikärjestä löytyy kuitenkin toinen nimi.

Suomen kaikkien aikojen menestynein jalkapalloilija Jari Litmanen on ollut pitkään myös miesten maajoukkueen paras maalintekijä – jos otetaan huomioon kaikki maaottelut.

Otteluissa on kuitenkin eroja. Ystävyysotteluissa voidaan testata erilaisia kokoonpanoja ja taktiikoita, koska todellista panosta ei ole. Kilpailullisissa EM- tai MM-karsintaotteluissa ei saa mitään ilmaiseksi; ei sen enempää peliaikaa kuin tilaa kentällä.

Silti kaikkien aikojen maalintekijöitä tilastoitaessa käytetään useimmiten kaikki osumat huomioivaa tilastoa. Tämän tilaston 15 parhaan maalintekijän lista löytyy esimerkiksi täältä.

Kolmen kärki on: Jari Litmanen 32, Mikael Forssell 29, Teemu Pukki 24.

Jari Litmanen vuonna 1994.

Jari Litmanen vuonna 1994. © Jorma Pouta / Otavamedia

Kaikkien aikojen paras kovimpien maaotteluiden maalintekijä on Jari Litmanen

Miesten maajoukkueen historian ensimmäisen EM-kisapaikan kunniaksi Seura pyysi Suomen Palloliitolta maalitilaston, jossa huomioidaan vain Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n ja Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n järjestämissä maaotteluissa tehdyt maalit.

Käytännössä niillä tarkoitetaan MM- ja EM-karsinnoissa sekä uuden Kansojen liigan otteluissa tehdyt maalit. Kun kaikki nämä ynnätään yhteen, kovissa peleissä eniten maaleja iskenyt pelaaja on Mikael Forssell 20 maalilla.

Jari Litmanen yltää listan kakkospaikalle 18 maalilla. Teemu Pukki on tehnyt rakettimaista nousua tällä listalla. Norwich Cityn hyökkääjän 10 EM-karsintamaalia nostivat häntä kolme sijaa, maalin päähän Litmasesta.

Iskemällä maalinkin kesän EM-lopputurnauksessa, Pukki nousee Litmasen rinnalle kakkospaikalle.

Teemu Pukki

Teemu Pukki on onnistunut maalinteossa kovissa peleissä parhaiten. © Jussi Helttunen/ OM-arkisto

Teemu Pukin kovien pelien osumaprosentti kaikkein paras

Jos kolmen kovimman maajoukkueviimeistelijän karsintapelien osumat suhteutetaan kaikkiin heidän maajoukkueosumiinsa, Pukki nousee listan kärkeen. Hän on tehnyt 71 prosenttia maaleistaan kovimmissa peleissä.

Forssellin osumista 69 prosenttia on tullut karsintapeleissä. Litmasella vastaava lukema on 56 prosenttia.

Lue lista kaikista MM- ja EM-karsinnoissa sekä Kansojen liigassa maaleja tehneistä miesten maajoukkueen pelaajista:

 

X