Jari Tervo lohdullisena: ”Kaikki ihmiset vuorollaan tulevat ja menevät, mutta kirjat, ammoin tai äskettäin kirjoitetut, pysyvät”

Jari Tervo lohdullisena: ”Kaikki ihmiset vuorollaan tulevat ja menevät, mutta kirjat, ammoin tai äskettäin kirjoitetut, pysyvät”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jari Tervo.

Jari Tervo lohdullisena: "Kaikki ihmiset vuorollaan tulevat ja menevät, mutta kirjat, ammoin tai äskettäin kirjoitetut, pysyvät"
Teksti: Jari Tervo

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja, professori Kai Ekholm siirtyi eläkkeelle. Ei elämästä, vaan virasta, hän tarkensi Kansalliskirjaston kupolisalissa. Se sijaitsee keskellä Helsinkiä, tuomiokirkkoa vastapäätä, Unioninkadun toisella puolella, Suomen sydämessä.

Pidän Kansalliskirjastoa Helsingin tuomiokirkkoa pyhempänä paikkana. Kansalliskirjaston pyhittää se, että sen rakentaminen on kestänyt niin kauan ja se on vieläkin kesken.

Kirjaston kokoelmiin kuuluu kolme miljoonaa kirjaa. Jos yhden kirjan kirjoittamiseen kuluu keskimäärin kaksi vuotta, Kansalliskirjaston pystyttämiseen on tarvittu kuusi miljoonaa vuotta inhimillistä työtä. Se on siis vieläkin vaiheessa. Siksi se on niin korkea paikka, että otan hatun pois päästä jo rappusilla.

Kirjasto on suunniteltu siten, että se on jäävä pysyvästi kesken. Siksi se katsoo aina tulevaisuuteen. Se odottaa vielä kirjoittamattomia kirjoja.

Kirjasto on tunnuskuva sille, että ihminen voi vain pyrkiä jonnekin. Ei päästä perille. Maali on aina taivaanrannassa. Tämän pelin luonteeseen kuuluu, että maalia siirretään. Se ei tee pelaamista vaikeaksi. Se tekee sen mielekkääksi.

Ilman sananvapautta maailman kirjastot eivät pysty täyttämään tehtäväänsä. Sananvapaus vaikuttaa meistä välttämättömältä hyödykkeeltä, mutta se on maailman valtioissa pikemminkin poikkeus kuin sääntö.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili vuonna 2003 Yhdysvaltain-matkallaan Columbian ylipistossa New Yorkissa. Opiskelija kysyi häneltä sananvapauden loukkauksista Venäjällä, siis viisitoista vuotta sitten, jolloin sananvapaustilanne ei ollut Venäjällä yhtä huono kuin nykyisin.

Presidentti Putin vastasi:

”Vastaukseni on yksinkertainen: meillä ei ole koskaan ollut sananvapautta Venäjällä, joten en oikein ymmärrä, mitä on voitu loukata.”

Lausunto on kieroudessaan ja ylimielisyydessään korkeata luokkaa. Putin on koulutukseltaan juristi.

Putinin veroisia sananvapauden tukkeita on maailmalla monta, mutta hän vaikuttaa meitä lähimpänä. Suomessa vapautta ajatella, sanoa ja levittää mielipiteitään ei hallinnollisin toimin estetä.

Vaikeudet ovat silti tuntuvia. Kaikki kirjailijat, toimittajat ja tutkijat eivät kestä solvaavia ja väkivallalla uhkailevia nettihyökkäyksiä, jotka seuraavat pokkuroimattoman näkemyksen tai tutkimustuloksen julkaisemista. Mieluummin he väistävät arkoja aiheita.

Kaikki ihmiset vuorollaan tulevat ja menevät, mutta kirjat, ammoin tai äskettäin kirjoitetut, pysyvät. Tämä ei ole melankolinen ajatus, vaan lohdullinen.

Jari Tervo on keskusteluaktivisti ja kirjailija.

X