”Jatkossa ei työtunteja anneta, jos ei tee lakkopäivinä töitä” – PAU: Postin lakon aikana nollatuntilaisia lahjottu ja peloteltu töihin työvuorojen menettämisen uhalla

Postin lakko ja yt-neuvottelut puhuttaa.
© iStock
Postin vuokratyöntekijöitä painostetaan töihin postinlajittelijoiden ja -käsittelijöiden lakon aikana. Smile Henkilöstöpalvelut kiistävät väitteen pelottelusta, vaikka luottamusmies kertoo kolmesta eri tapauksesta.

Pirkanmaan Posti- ja logistiikka-alan Unionin (PAU) pääluottamusmies Leo Harra kertoo Seuralle, että vuokratyöntekijöiden työvuoroja on uhattu ottaa pois, jos he osallistuvat meneillään olevaan lakkoon eli jättävät saapumatta töihin.

Kyseisillä työntekijöillä on nollatuntisopimus, joten heillä ei ole mitään työsuhdeturvaa.

”Minulle on henkilökohtaisesti useampi smilelainen kertonut, että heitä on pyydetty lakon aikana töihin. Jos he eivät suostu tulemaan töihin, heidän suunnitellut työtunnit annetaan jollekin toiselle työntekijälle. Heillä on kauhea pelko, saavatko he enää jatkaa töissä. Heitä on uhkailtu näin”, Pirkanmaan PAU:n pääluottamusmies Leo Harra sanoo.

Harra kertoo, että nollatyötuntilaista vuokratyöntekijää on uhkailtu esimerkiksi viikon työvuorojen menettämisellä.

Smile Henkilöstöpalvelut on yksi Postiin vuokratyötä tarjoava yritys. Postissa työskentelee noin 220 Smilen työntekijää, joista noin 80 Tampereella.

Smile Henkilöstöpalvelut kiistää uhkailun

”Olemme vastuullinen työnantaja. Meidän työntekijöillämme on yhdistymisvapaus eli he saavat osallistua halutessaan työtaistelutoimenpiteisiin, eikä se vaikuta heidän tuleviin töihinsä. Me emme edes lähde mukaan postin tes-muutokseen, vaan jatkamme samoilla työehtosopimuksilla kuin ennenkin”, Smilen viestintä- ja markkinointijohtaja Hanna Lehto sanoo.

Posti ja logistiikka- alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen on kuullut uhkailusta. Hän pitää sitä vakavana.

”Smile on ainakin soittanut vuokratyöntekijöitä läpi ja sanonut, että jatkossa ei työtunteja anneta, jos ei tee lakkopäivinä töitä. Tosi inhottavaa, koska nollatuntilaiset ovat työmarkkina-asemaltaa kaikkein heikoimmassa asemassa. Täytyy nostaa hattua, että he ovat painostamisesta huolimatta rohkeasti mukana lakossa”, Nieminen sanoo.

PAU on laajentanut lakkoa vuokratyöntekijöiden kokeman painostamisen takia koskemaan myös trukkikuskeja.

Lahjomalla töihin

Ainakin vuokratyöyritys Innohouse on lähettänyt työntekijöilleen viestin, jonka mukaan lakko ei koske Innohousen vuokratyöntekijöitä.

Nyt kun postin omat työntekijät ovat lakossa, muita työntekijöitä yritetään saada kaikin keinoin tilalle. Posti tilaa vuokratyötä muun muassa Smileltä, SOL:lta ja Innohouselta. Posti tarjoaa vuokratyöntekijöilleen lakkopäivinä roimia palkankorotuksia.

”Vuokratyöntekijöille tarjotaan viiden euron korotusta 12 euron tuntipalkkaan ja vielä tuplavuoroja ja ylityökorvauksia siihen päälle. Esimiehille on tarjottu 200 euron tuotantobonusta, jos osallistuu tuotannon töihin lakon aikana. Nämä ovat rahakkaita tarjouksia, vaikka työnantaja on koko viikon valitellut säästötarpeista, joiden takia tessiä vaihdetaan halvempaan”, Heidi Nieminen sanoo.

Posti työnantajana on ilmoittanut siirtävänsä pakettilajittelun työntekijät Jakajien työehtosopimukseen, jolloin työntekijöiden ansiot laskevat PAU:n laskeman mukaan jopa 30—50 prosenttia.

Postin lakko kestää näillä näkymin keskiviikkoyöhön kello 24 asti.