Jätti matkustajien laukut Thaimaahan - Finnmatkat keventää lomamatkojen koneita harvinaisella konstilla

Ei ihan harvinaista, yhtiön edustaja sanoo. Mutta matkustajat ovat ihmeissään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Finnmatkat jätti matkustajien laukut Thaimaahan. Kuvan laukut eivät liity tapaukseen.

Ei ihan harvinaista, yhtiön edustaja sanoo. Mutta matkustajat ovat ihmeissään.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Viime sunnuntaina Finnmatkojen lento Thaimaan Krabista Helsinkiin päättyi sekaviin tunnelmiin. Kone oli jo laskeutumassa, kun kapteeni ilmoitti matkustajille, että matkatavarat oli jätetty Thaimaahan.

Syy oli kapteenin mukaan kova vastatuuli. Se hidasti matkantekoa niin paljon, että täyteen lastatun koneen olisi pitänyt tehdä välilasku ja jatkaa matkaa tuoreen miehistön voimin. Tämä olisi merkinnyt pitkää viivästymistä. Laukut jätettiin kyydistä, jotta kone saapuisi Helsinkiin aikataulussa.

Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik vahvistaa, että matkustajien laukut jätettiin Krabiin.

”Kuluvan talven aikana on joskus jätetty laukkuja, että kyetään lentämään aikataulun mukaisesti. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, eikä ihan harvinaista”, Melnik sanoo.
Hänen mukaansa talven sääolosuhteet ovat olleet haastavia. Lentoyhtiössä on päätetty, että matkatavaroiden jättäminen on pienempi paha kuin lennon viivästyminen.

Siitä Finnmatkoilla on kokemuksia. Krabin lento on sama kovan onnen lento BLX804, joka myöhästyi viime tammikuussa 32 tuntia.

”Viiveet ovat kaikkein epämiellyttävimpiä matkustajille. Välilasku voi tarkoittaa useiden tuntien lisäodotusta. Matkustajien aikataulut menevät pieleen, jos lento myöhästyy paljon”, Julia Melnik sanoo.

Hänen mukaansa aiemmin Finnmatkojen käytäntö on ollut, että matkustajille ilmoitetaan hyvissä ajoin, jos matkatavarat joudutaan jättämään kohteeseen. Tarvittavat ilmoitukset tehdään lennon aikana, ja matkustajat pääsevät suoraan kotiin.

”Tämän lennon kohdalla en osaa sanoa, miksi niin ei ole tapahtunut.”

Päätöksen tiedottamisesta tekee lentokapteeni.

”En osaa sanoa hänen puolestaan, miksi hän päätti ilmoittaa asiasta niin myöhään. Ehkä hän halusi säilyttää rauhan lennolla, etteivät matkustajat ärsyyntyisi ja ettei syntyisi kahakointia”, Julia Melnik sanoo.

Hänen mukaansa laukut ovat jo matkalla, mutta Seuran tietojen mukaan ne eivät olleet vielä keskiviikkona aamupäivälläkään perillä.

Muut yhtiöt jättävät harvoin laukkuja kyydistä

Finnmatkojen käyttämät koneet kuuluvat TUIfly Nordic -lentoyhtiölle. Seuran tietojen mukaan TUIflyn lento BLX804 oli ainoa, joka jätti sunnuntaina matkatavarat lentokentälle kovan tuulen vuoksi.

Esimerkiksi Finnair lensi samana päivänä Krabista Helsinkiin. Finnairin mediasuhteista vastaava johtaja Päivi Tallqvist vahvistaa, että matkustajien laukut olivat normaalisti koneessa mukana.

Kahdesta isosta kansainvälisestä lentoyhtiöstä vahvistetaan, että matkustajien matkatavaroiden jättäminen lentokentälle on erittäin harvinainen toimenpide.

Voisiko matkalaukkunen jättämisen syy olla raha: Kovaan vastatuuleen lentäminen on kallista, sillä se kuluttaa paljon polttoainetta. Jotta välilaskulta vältyttäisiin, kone pitäisi tankata Thaimaassa ennen lähtöä. Kansainvälisen tilaston mukaan lentokerosiini on Krabin lähellä Thaimaan Hat Yaissa yli kymmenen prosenttia kalliimpaa kuin Helsingissä.

Jättikö TUIfly matkustajien laukut Krabiin säästääkseen polttoainekuluissa?

”Ei”, Julia Melnik sanoo.

Hänen mukaansa TUIflyn koneet tankataan Thaimaassa ennen lähtöä. Melnikin mukaan toiminnan taustalla ei ole säästötoimenpiteitä. Päin vastoin, laukkujen jättäminen on lentoyhtiölle kallis vaihtoehto.

”Päätöksen taustalla on paljon erilaisia syitä, esimerkiksi lentoreitti ja koneen kokonaispaino”, Julia Melnik sanoo.

Ilmeisesti Finnmatkojen kohdalle on siis sattunut kovempi vastatuuli kuin muille.

X