Jättiepidemia romaine-salaatista? Vaarallisen bakteerin vuoksi vedetään suosittu sidesalaatti nyt markkinoilta Yhdysvalloissa

Jaa artikkeli
© iStock
Tapauksia on havaittu jo 32 yhdessätoista osavaltiossa ja 13 on joutunut E.coli -bakteerikannan takia sairaalaan. Tänä vuonna Euroopasta EHEC-bakteerin takia kaupoista on vedetty takaisin neljä kasvista.

Yhdysvalloissa on havaittu erityisen vaarallista E. coli bakteerin lajia, joka on aiheuttanut jo yli kolmenkymmenen ihmisen sairastumisen.

E. Coli bakteerikannat ovat usein harmittomia, ja niitä löytyy sekä ihmisten ja eläinten suolistosta. Osa bakteereista on muuntunut siten, että voivat aiheuttaa ihmisille ripulina ilmeneviä suolistosairauksia.

Amerikassa kaikki romaine-salaatit ovat epäillyn alla

Amerikkalainen sairauksien torjunta ja ehkäisemiskeskus (Center for Disease Control and Preventio) kertoi Washington Postin mukaan, että kaikki romaine-salaatit, riippumatta alkuperätilasta tai -maasta tai salaatin leikkaustavasta, täytyy heittää pois sekä ravintoloissa että kodeissa.

Myös Kanadan terveysviranomaiset ovat kertoneet 18 ihmisen sairastuneen samasta bakteerista.

Pohjois-Amerikan viranomaiset eivät tiedä, mistä saastuneet romaine-salaatit ovat peräisin, joten jokaista romaine-salaattia on syytä epäillä.

Aikaisemmin tänä vuonna viisi ihmistä kuoli Yhdysvalloissa saastuneen romaine-salaatin takia. Saastuminen jäljitettiin tilalle Arizoonan osavaltioon, mutta saastumisen syytä ei saatu selvitettyä. Lähes vuosi sitten havaittiin samanlainen tapaus. Kanadalaiset terveysviranomaiset kommentoivat, että tämä vaikuttaa olevan toistuva saastuminen.

”Lähtökohtaisesti ei pidä pelätä”

Eviran elintarvikemikrobiologian ylitarkastajan Annika Pihlajasaaren mukaan syytä paniikkiin ei ole.

”Niin kauan kuin aiheuttaja on epäselvä, ei voida tietää onko sitä mahdollisesti meillä”, Annika Pihlajasaari kommentoi

Yhdysvalloista ei tuoda Suomeen suuria määriä kasviksia, joten Suomeen asti tämä epidemia ei välttämättä tule. Kuitenkin kuluttajan on hyvä tarkastaa kasvisten alkuperämaa ja myös aina pestä kasvikset kunnolla.

”Kaikkiin kuumentamattomiin kasviksiin voi liittyä jonkinlainen mikrobiologinen riski. Täyttä 100 prosenttista varmuutta ei voi luvata ikinä minkään tuotetyypin puhtaudesta”, sanoo Annika Pihlajasaari.

Vastaavanlainen kuin Suomen vuoden 2016 rucola-epidemia

Tänä vuonna Euroopassa on vedetty takaisin neljä kasvista, joiden saastumista on epäilty. Takaisin vedetyt tuotteet olivat rucola, endiivi, idut ja auringonkukansiemenet.

Myös Ruotsissa on ollut laajahko EHEC-bakteerin aiheuttama epidemia, kun 116 ihmistä sai EHEC-bakteerin tartunnan elo-lokakuussa. Ruotsin elintarvikeviranomaiset eivät ole löytäneet syytä epidemiaan.

Vuonna 2016 Suomessa oli poikkeava  EHEC-bakteerin aiheuttama epidemia. Pitopalvelun välityksellä tarjoiltu ulkomaalainen rucola sairastutti Suomessa jopa 250 ihmistä.

”Se oli Suomen mittakaavassa iso epidemia. Oletettavasti bakteeri oli tullut saastuneesta kasteluvedestä, joka onkin yleisin saastumisen aiheuttaja”, Annika Pihlajasaari kertoo.

X