Johanna Korhonen vastaa arvosteluun: ”Kovin murheiset ihmiset vaativat, että pitää pyytää Teemulta anteeksi ja erota – pidin sitä surkuhupaisana”

Helsingin hiippakuntavaltuusto ilmaisi luottamuspulansa Korhosta kohtaan piispa Laajasalon tapauksessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Johanna Korhonen asetti piispa Teemu Laajasalon toiminnan kyseenalaiseksi.

Helsingin hiippakuntavaltuusto ilmaisi luottamuspulansa Korhosta kohtaan piispa Laajasalon tapauksessa.
(Päivitetty: )
Teksti: Kimmo Laakso

Helsingin hiippakuntavaltuuston enemmistö on allekirjoittanut lausuman, jossa se kritisoi puheenjohtajansa Johanna Korhosen menettelyä piispa Teemu Laajasalon tapauksessa.

Korhonen lähetti tammikuun alussa piispa Laajasalolle ja Helsingin tuomiokapitulin kirjaamoon asiakirjan, joka sisälsi 40 kysymystä Laajasalolle. Hän on käyttänyt tapahtumien yhteydessä toistuvasti itsestään titteliä hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja.

”Irtisanoudumme asiassa noudatetusta menettelystä. Piispa Laajasalolle ei ole annettu tosiasiallista tilaisuutta vastata esitettyihin kysymyksiin, vaan asiasta on tehty heti julkinen. Noudatettu menettely on ollut omiaan luomaan vääriä mielikuvia asiasta. Asian oikeudenmukainen käsittely olisi edellyttänyt reilun vastineoikeuden antamista Laajasalolle sekä asian käsittelyä alusta lähtien taloushallinnon ammattilaisten johdolla”, julkilausumassa todetaan.

Asia ei kuulu hiippakunnalle

Hiippakuntavaltuuston 21 jäsenestä viisitoista on allekirjoittanut julkilausuman.

Allekirjoittaneiden mukaan yhtään Teemu Laajasalon tositetta ei ole toistaiseksi todettu viranhoitoon kuulumattomaksi. Allekirjoittaneet pitävät valitettavana, että tällainen mielikuva on päässyt syntymään julkisuudessa.

Julkilausumassa korostetaan, ettei Helsingin hiippakunta ole käynnistänyt piispa Laajasaloa kohtaan virallista prosessia.

”Tällaisten prosessien käynnistäminen ei kuulu hiippakuntavaltuuston toimivaltaan. Selvitettävänä olevat asiat ovat tapahtuneet ennen Laajasalon valitsemista piispaksi ja niiden selvittäminen kuuluu Helsingin seurakuntayhtymälle.”

Luottamus puheenjohtajaan horjuu

Seura kertoi 19. tammikuuta, että osa hiippakuntavaltuuston jäsenistä pohti Korhosen motiiveja. Osa valtuutetuista epäili jo tuolloin,  nauttiko Korhonen valtuuston luottamusta voidakseen jatkaa tehtävässään.

Julkilausuman allekirjoittaneen hiippakuntavaltuuston varapuheenjohtaja Wiking Vuoren mukaan juridisia edellytyksiä Korhosen erottamiselle ei ole.

”Keskusteluissa on tullut kuitenkin selväksi, että monella on vaikeuksia luottaa puheenjohtajaan”, Vuori toteaa.

Kysymys eroamisesta on Vuoren mukaan viime kädessä Korhosen itsensä kädessä.

Johanna Korhonen ei voi auttaa ”murheisia ihmisiä”

Johanna Korhonen kertoo Seuralle aikovansa jatkaa puheenjohtajan tehtävässä, vaikkei valtuuston enemmistö häneen luottaisikaan.

”Kovin murheiset ihmiset vaativat, että pitää pyytää Teemulta anteeksi ja erota. Pidin sitä surkuhupaisana. He voivat ihan vapaasti laittaa mielipiteitänsä esille”, Korhonen toteaa.

”Meillä on kirkkolaissa määritellyt säännöt puheenjohtajuuksista ja niitä noudatetaan. Voi toki ymmärtää näitä ihmisiä, että heillä on aika vaikea tilanne. On tietysti hyvin kiusallista, että piispan taloudesta on paljastunut tällaisia asioita. Ymmärrän, että heillä on isoja tunteita pelissä.”

Korhosen mukaan asiasta keskusteltiin hiippakuntavaltuustossa eilen kolme tuntia. Korhosen mukaan 6–7 jäsentä on mieltä, että hän oli toiminut niin kuin pitää. Enemmistö oli kuitenkin eriävällä kannalla.

”En valitettavasti voi auttaa heitä, en eroamalla enkä millään muullakaan tavalla”, Korhonen sanoo.

 

Oikaisu
Juttu julkaistu 16.2. klo 16.18, juttua korjattu 17.2. klo 9.42: Johanna Korhonen on toiminut tapaus Laajasalossa kirkon vaaleilla valittuna luottamushenkilönä, ei yksityishenkilönä, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

X